Τα αστρονομικά κέρδη και η “Area 51”
Ας πούμε ότι ήμουν φιλαράκι με τον Marty McFly (o πρωταγωνιστής στη ταινία “Back to the Future”) και αποφάσιζα να συνταξιδέψω μαζί του μια δεκαετία πίσω, έχοντας στη τσέπη μου 200 χιλ. δολάρια. Μη με ρωτήσετε που τα βρήκα, εδώ κάνω ολόκληρο ταξίδι στο παρελθόν. Ο μεν Marty θα αγωνιζόταν να σώσει τη σχέση του πατέρα του George McFly με τη μητέρα του Lorraine Baines-McFly και εγώ θα επένδυα τα 200 χιλ. δολάρια σε αξίες που θα γνώριζα από το ποσοστιαίο σκονάκι απόδοσης, που θα κουβάλαγα μαζί μου από το μέλλον.
Ποιες νομίζετε ότι είναι οι επενδύσεις που έχουν αποφέρει αστρονομικά κέρδη τη τελευταία δεκαετία ;
Η πρώτη και καλύτερη επένδυση την γνωρίζετε μάλλον οι περισσότεροι. Το Bitcoin.
Βέβαια το σίγουρο είναι ότι αν έχωνες πριν μια δεκαετία 200 χιλ. δολάρια στο Bitcoin θα σε περνούσαν για τρελό ή για κάποιον βιτσιόζο που θέλει να ανεβάσει την αδρεναλίνη του καίγοντας τα λεφτά του στα τότε τυχάρπαστα κρυπτονομίσματα ή ακόμα χειρότερα θα ανακάλυπταν ότι ήρθες από το μέλλον και θα κατέληγες σε ειδικό κελί στην “Area 51”.
Λοιπόν, εκείνη την περίοδο το Bitcoin βρισκόταν στα 4 δολάρια άρα μπορούσα να αποκτήσω 50.000 Bitcoin που σήμερα σύμφωνα με τη τιμή των 46.230 δολαρίων θα είχαν αξία 2,31 δισ. δολάρια.
Και δεν έβαλα την υψηλή των 69.000 δολαρίων, μην είμαστε και … άπληστοι.
Μιλάμε δηλαδή για μια απόδοση μέσα στη δεκαετία της τάξεως του 1.125.000%. Φυσικά με αυτά τα λεφτά θα έκανα σήμερα επιθετική εξαγορά στον Μυτιληναίο … σιγά μη με άφηνε ο Βαγγέλας ... ή θα αποκτούσα όλη τη Viohalco και τη ΤΙΤΑΝ μαζί. Διαγραμματικά πάντως το Bitcoin φαίνεται να μαζεύει δυνάμεις για να έρθει σε αντιπαράθεση με την περιοχή των 48.000 δολαρίων. Πεδίο σθεναρής μακροχρόνιας στήριξης τα 40.000 με 38.250 δολάρια.
Με 4 δολάρια εκείνη την περίοδο έπαιρνες και μια μετοχή της Tesla (TSLA). Άρα και εδώ θα αποκτούσα στο χαρτοφυλάκιο 50.000 μετοχές και ο πρώτος φυσικά που θα με έπαιρνε τηλέφωνο θα ήταν ο Elon Musk για να με ρωτήσει τι ξέρω παραπάνω από αυτό που ξέρει ο ίδιος. Η σημερινή τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 1077 δολάρια δίνοντας μια απόδοση της τάξεως του 26.825%.
Πολύ μικρότερη φυσικά από την απόδοση του Bitcoin αλλά θα είχες κάνει φίλο και τον Elon -τον εφευρέτη με τις τρεις υπηκοότητες, νοτιοαφρικανική, καναδική και αμερικανική- μιας που θα σε έβλεπε επί μια 10ετία ακλόνητο μέτοχο χωρίς να έχεις πουλήσει ούτε μια μετοχή της εταιρείας του. Τόσο πολύ θα έλεγε ότι πίστευες σε αυτόν και το όραμά του. Εδώ η μετοχή δείχνει διαγραμματικά να έχει περάσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 δολαρίων και να αρχίζει να δοκιμάζει την περιοχή αντίστασης των 1115 με 1100 δολαρίων. Πάνω από εκεί η μετοχή θα φτάσει ως το κατώφλι των ιστορικών υψηλών στα 1243 δολάρια.
Τρίτη επιλογή θα ήταν η γνωστή τεχνολογική εταιρεία NVIDIA Corporation (NVDA) που πριν μια 10ετία συναλλασσόταν στον NASDAQ στη καταπληκτική τιμή των 3,50 δολαρίων.
Θα έμπαινα λοιπόν και θα σκούπιζα με μια εντολή, να μη κάθομαι και όλη την ημέρα πάνω στην οθόνη, 57.000 περίπου μετοχές.
Σήμερα η τιμή της αμερικανικής εταιρείας εντοπίζεται στα 272 δολάρια δίνοντας έτσι ένα πλουσιοπάροχο κέρδος της τάξεως του +7.670% και την αξία του χαρτοφυλακίου στα 15,5 εκατ. δολαρίων. Εντάξει, δε θα μπορούσα να αποκτήσω τη Viohalco αλλά και τα 15 εκατ. «κασέρι» δεν είναι λίγα. Η λογαριθμική διαγραμματική εικόνα της NVIDIA παρουσιάζει μια ανοδική κίνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει στο κατώφλι των 300 δολαρίων. Χαρακτηριστικό τεχνικό στοιχείο της ανοδικής τάσης είναι οι μεγάλες κάτω σκιές που έχουν σχηματιστεί πάνω από την πολύ σκληρή στήριξη των 205 δολαρίων στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών.
Το σίγουρο είναι ότι τη μόνη αξία που δε θα ακουμπούσα θα ήταν αυτή του χρυσού (GC). Σε όλη αυτή τη δεκαετία ο χρυσός έχει αποδώσει μόλις ένα +11% καθώς η τιμή που θα αγόραζα το 2012 ήταν στα 1737 δολάρια ενώ τώρα βρίσκεται στα 1930 δολάρια περίπου.
Ούτε τα έξοδα για να γυρίσω πίσω. Αφήστε που το 2016 θα έχανα και το 40% του κεφαλαίου μιας που κύλησε στα 1046 δολάρια. Γενικά η ιδέα της διαχρονικότητας στην επένδυση πάνω στο χρυσό έχει ραγίσει τα τελευταία χρόνια σε σημείο που χάνεις και απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις πού ασκούνται πάνω στο κεφάλαιο. Στο τωρινό διάγραμμα αρνητικός είναι ο σχηματισμός της διπλής κορυφής με εμφανείς πάνω σκιές στην περιοχή των 2070 δολαρίων.
Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί θα διερωτώνται ποια μετοχή θα αγόραζα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2012 η απάντηση φωτίζει τη Quest στην αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,14 ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.