Τα 8 “Χρυσά” Βατόμουρα
Αυτά είναι τα 8 “Χρυσά” Βατόμουρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μην αγχώνεστε θα ακολουθήσουν και άλλα. Γιατί πρέπει να ξέρουμε τι αγοράζουμε.
No 1 : Τράπεζα Αττικής
Αδιαφιλονίκητο φαβορί, κανένας δε μπορεί να τη φτάσει. Και μη μου πείτε για τις άλλες συστημικές τράπεζες γιατί μπροστά της οι άλλες πραγματικά ωχριούν, αφήστε που την έχω ζήσει στο πετσί μου μιας που εργαζόμουν σε μια “φιλική” προς αυτή χρηματιστηριακή. Μάλιστα θυμάμαι ότι μπροστά στο τότε αφεντικό μου ο τότε πρόεδρος Ι. Γ. της εν λόγω τράπεζας σε μια απίστευτη σκηνή μου κατέβασε ένα κάρο καντήλια απαιτώντας την άμεση απόλυσή μου γιατί αρνήθηκα να παραστώ ως “όφειλα” σε μια συνάντηση με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε υποκατάστημα της Αττικής προτείνοντας τους ντε και καλά να βάλουν τις κοπιώδεις οικονομίες τους στη τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της. Ευτυχώς που δεν πήρα τα γερόντια στο λαιμό μου.
Ίσως η εν λόγω μετοχή να είναι από τις μοναδικές εισηγμένες που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει τόσες αυξήσεις και τόσα σπλιταρίσματα. Και δυστυχώς κάθε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και καταστροφή. Δικαιολογημένα αρκετοί αναλυτές την αποκαλούν ως τη μαύρη τρύπα της επένδυσης.
No 2: Marfin Investment Group
Ο τότε “Μίδας” των αγορών κατάφερε μέσω της MIG στις 12 Ιουλίου του 2007 να πετύχει την απίστευτη για τα χρονικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενες εξαγορές σε επιλεγμένες χώρες. Από τότε και έπειτα τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Λες και κάποιος τον “στραβοκοίταξε”. Μέχρι και τον Παναθηναϊκό ακούμπησε από τις 17 Ιανουαρίου 2008 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010 και σχεδόν τον διέλυσε. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο το διάγραμμα της μετοχής τα λέει όλα.
No 3: Κέκροπας
Επί 33 χρόνια πάλευε μέσα από συνεχή δικαστικό αγώνα να πάρει από το δημόσιο την έκταση των 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό και τελικά…. Είναι να μη μπλέξεις με το δημόσιο ή όπως λένε και οι παλιοί “το κράτος δεν μπορείς να το νικήσεις ποτέ, μόνο να το γρατζουνίσεις”.
Τώρα η εταιρεία έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ αλλά έτσι όπως φαίνεται δεν είναι διόλου απίθανο να κατέβει μέχρι που να μετρήσουμε τα κουκιά στο σακούλι ως και τα 10 εκατ. ευρώ.
No 4: Ικτίνος
Εδώ πραγματικά κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στη μετοχή. Κάθε μέρα κάνει δεκάδες χιλιάδες τεμάχια με μόνη επίπτωση τη συνεχόμενη διολίσθηση και αν έχεις τη τύχη και εγκλωβιστείς μέσα δεν πρόκειται να σου ανοίξει κανείς.
Διερωτώμαι ποιος ο λόγος που γίνονται τόσα κομμάτια. Ποιος πληρώνει στο τέλος το… μάρμαρο.
Η εταιρεία πάντως με μια κεφαλαιοποίηση στα 64,2 εκατ. ευρώ παρουσίασε για το 2021 κύκλο εργασιών 33,014 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,095 εκατ.ευρώ με το δανεισμό να φτάνει τα 43,45 εκατ. ευρώ.
No 5: Δρομέας
Και εκεί, που κάτι φαινόταν την άνοιξη του 2021 ότι κάτι βρε αδελφέ πάει να αλλάξει στον όμιλο με τη μετοχή να γνωρίζει πιένες χτυπώντας τα 0,58 ευρώ ξαφνικά λες και κάτι έσπασε – κάποιοι λένε ότι πούλησε βασικός μέτοχος επιθετικά στην αγορά – και από τότε δεν έχει δει άσπρη μέρα φτάνοντας σήμερα ως τα 0,319 ευρώ που αντιπροσωπεύει μια κεφαλαιοποίηση στα 11 εκατ. ευρώ. Η γεύση δε που έχει αφήσει σε όσους επενδυτές ασχολήθηκαν με τη μετοχή είναι ιδιαίτερα στυφή πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα την ξανακουμπήσουν.
Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι ο όμιλος είχε για το 2021 κύκλο εργασιών 22,1 εκατ. ευρώ με τα κέρδη μετά φόρων να κλείνουν στα 1,048 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι στα 28,137 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 36,889 εκατ. ευρώ.
No 6: ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Υπάρχουν μέρες που νομίζεις ότι όσο και αν η αγορά παρουσιάζει έντονα ανοδικά σημάδια εδώ είναι σα να σπρώχνεις έναν ελέφαντα για να πάρει 1 σεντ. Αν πας δηλαδή και παίξεις το πάνω μαζί της τότε είναι σίγουρο ότι θα ζαλιστείς από την… ακινησία. Πάμε παρακάτω.
No 7: ΠΛΑΙΣΙΟ
Φανταστική εταιρεία με μεγέθη και κερδοφορία που εντυπωσιάζουν αλλά ως εδώ.
Σσσσσσσσσσσσ….σιγά σιγά μη ξυπνήσετε τη μετοχή.
Μάλιστα αν την αγόραζες στις αρχές του 2019 θα ήσουν σήμερα ακριβώς στο 0% απόδοση. Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω οι δύο βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το 82% αποκαλύπτουν με τη συμπεριφορά τους ότι πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει η πορεία της μετοχής ακόμα και αν βρίσκεται στην απόλυτη υποτίμηση μιας που η εταιρεία τους έχει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση στα 83,2 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή της αξία είναι στα 101 εκατ. ευρώ. Άσε που έχουν και καθαρό ταμείο στα 46,8 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα κάποιοι “πικραμένοι” μέτοχοι μου τονίζουν ότι : “Αν δε θέλουν οι διοικούντες η μετοχή του ομίλου τους να παρουσιάζει στο ταμπλό την πραγματική της αξία ας μας το πουν να μη ξανασχοληθούμε ποτέ μαζί της”.
No 8: Quality & Reliability
Εδώ οι βασικοί μέτοχοι ενδιαφέρονται πολύ, μα πάρα πολύ, αλλά μάλλον με τον.. άλλο τρόπο. Ο όμιλος πληροφορικής, που θα έπρεπε βάση των προοπτικών του κλάδου στον οποίο ανήκει να πετάει έβγαλε για το 2021 ζημιές -631 χιλ. ευρώ. Επίσης με κύκλο εργασιών στα 2,94 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 2,29 εκατ. ευρώ έχει καθαρό χρέος 2,44 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ο όμιλος αυτός τιμολογείται στο ταμπλό στα 11,2 εκατ. ευρώ !
Εδώ οι μπαρουτοκαπνισμένοι της αγοράς εύκολα θα έλεγαν ότι κάποιοι προσπαθούν να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών αλλά ΔΕΝ βρίσκουν αγοραστές. Εδώ που τα λέμε πως να αγοράζεις κάτι που αξίζει 2 στα 11. Μάλιστα σε κάποιες συνεδριάσεις η προσπάθεια να κρατηθεί η μετοχή πάνω από τα 0.40 ευρώ βγάζει μάτια. Προσοχή…
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.