Τρόποι για να τραβάς παραδάκι από την αγορά
10 είναι οι κύριες στρατηγικές διαπραγμάτευσης που χρησιμοποιούνται από τελείως διαφορετικούς τύπους επενδυτών για να «τραβάνε» χρήματα από τις αγορές.
1- Day trading: Οι επενδυτές που ακολουθούν αυτή τη στρατηγική ανοίγουν και κλείνουν τις συναλλαγές τους εντός των κανονικών ωρών της αγοράς. Έτσι αποφεύγουν τον κίνδυνο της «νύχτας» και των όποιων δυσάρεστων γεγονότων χάνοντας όμως και τα καλά νέα με δυνατά ανοίγματα την επόμενη μέρα. Μπορούν να επωφεληθούν μόνο από τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις των τιμών. Κλείνουν πάση θυσία τις θέσεις τους μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης και παραμένουν με το ρευστό στο ταμείο. Χρησιμοποιούν κατά κόρον διαγράμματα των 15 έως και 60 λεπτών το πολύ. Δύσκολο άθλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πέρα των άλλων δυσκολιών θα πρέπει να πέσεις σε μέρα με πολλά G στη τάση.
2- Scalping: Οι σκάλπερ επενδυτές κερδίζουν αγοράζοντας και πουλώντας γρήγορα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης στοχεύοντας σε μικρά κέρδη που στο τέλος της ημέρας θα γίνουν σημαντικά. Τα «σκαλπεράκια» θα πρέπει να είναι ταχύτατοι στις κινήσεις και να έχουν την ικανότητα να πηδάνε γρήγορα από μια εταιρεία σε άλλη δίχως πολλά- πολλά . Εδώ τα διαγράμματα που χρησιμοποιούν ξεκινάνε από τα tick by tick έως τα 10 λεπτά άντε με το ζόρι τα 15λεπτά. Αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει στο ελληνικό μαγαζί ξεχάστε το. Εκτός από το γεγονός ότι η δεξαμενή που έχεις να διαλέξεις εταιρείες είναι τόσο ρηχή που μετά βίας πλατσουρίζεις τις φτέρνες σου υπάρχουν και οι προμήθειες, η εφορία , τα έξοδα ΧΑΑ, τα μεταβιβαστικά, το χαρτόσημο του θυρωρού, το υπέρ της κυρά Μαριγούλας, το Κ.Α.Τ.Σ.Ε.Κ.Α.Λ.Α. και άλλες χρεώσεις που αν προσπαθήσεις να μπεις και να βγεις για πάνω από 4 φορές θα ανακαλύψεις ότι έχει τρύπα η τσέπη σου. Αυτή η στρατηγική παίζει καλά στη Wall Street που οι προμήθειες είναι σχεδόν μηδενικές και μπορείς να βγάλεις κέρδος στο υποπόντο της μετοχής ειδικότερα αν έχει υψηλή τιμή. Πάμε παρακάτω…
3- Swing trading: Οι swing επενδυτές προσπαθούν να καταγράψουν κέρδη από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες κινήσεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ημερών ή ακόμα και εβδομάδων. Εδώ το γράφημα που παίζει στα μόνιτορ είναι το 4ωρο, το ημερήσιο, διημερήσιο και εβδομαδιαίο. Οι swing επενδυτές είναι βασιλιάδες σε αγορές με περιορισμένο εύρος διακύμανσης, πλαγιοσταθεροποιητικά διαγράμματα και κανάλια διαπραγμάτευσης παίζοντας ξανά και ξανά τα υψηλά του εύρους, όπου πουλάνε και τα χαμηλά όπου και αγοράζουν.
Όταν όμως υπάρχει τάση….άστα βράστα.
4- Position trading: Αυτοί οι επενδυτές είναι από τους πλέον αργούς, χελώνες σκέτες, καθώς παίρνουν μια θέση σε μια μετοχική αξία και περιμένουν… και περιμένουν… να κινηθεί προς όφελός τους. Βέβαια η μετοχές που επιλέγουν είναι «ψαγμένες» και έχουν ισχυρή ανάπτυξη. Οι επενδυτές αυτού του είδους στρατηγικής παραμένουν ατάραχοι και ακούνητοι στις θέσεις για εβδομάδες ή μήνες. Τα διαγράμματα που χρησιμοποιούν είναι το ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία που δεν έχουν και πολύ θόρυβο. Οι επενδυτές θέσης δεν είναι και από τους αγαπημένους των χρηματιστηριακών εταιρειών μιας που δεν είναι και πολύ ενεργοί στις συναλλαγές τους άντε να κάνουν έως 10 κινήσεις το έτος ενώ τείνουν να βάζουν μεγάλα «στοιχήματα» στις θέσεις που επιλέγουν. Π.χ. αγοράζω Intralot για το 2022.
5- Breakout trading: Εδώ οι επενδυτές που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο αγοράζουν όταν μια τιμή κάνει ένα νέο υψηλό στο χρονικό διάστημα που παρακολουθείται. Το αγαπημένο στοιχείο των «ριφιβίδων» είναι η ανοδική διάσπαση και δραπέτευση της τιμής της μετοχής σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο τιμών ή αντιστρόφως σε νέο χαμηλότερο επίπεδο τιμών. Παίζουν πάρα πολύ τα διαγράμματα της 1 ώρας, 2 ωρών, 4 ωρών και ημερήσια με την εφαρμογή πολλαπλών γραμμών τάσης στηρίξεων και αντιστάσεων. Το πιστεύετε δε το πιστεύετε αλλά η πλειοψηφία των «ριφιβίδων» κερδίζει σημαντικά ποσά όταν αγοράζουν ψηλά και πουλάνε… ψηλότερα.
6- Trading a reversal: Αυτοί οι επενδυτές κυνηγάνε μέρα νύχτα την αντιστροφή της τάσης στο χρονικό διάστημα που παρακολουθούν. Πουλάνε παράγωγα αναμένοντας να γυρίσει η τάση από ανοδική σε καθοδική οι αγοράζουν όταν η τάση είναι έτοιμη να πάρει την ανηφόρα μετά από τη κατηφόρα. Δυστυχώς είναι από τους πλέον χαμένους επενδυτές, καθώς πολλές φορές απλώνουν το χέρι τους στη ρουκέτα όταν ανεβαίνει ή στο μαχαίρι όταν πέφτει. Εδώ είναι που ισχύει το ρητό «Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, εννιά φορές είν’ αδειανό, και μια φορά γεμάτο». Για να παιχτεί η αντιστροφή της τάσης θα πρέπει να υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο και από γνώσεις αλλά και από προγράμματα ανάλυσης δες …The Big Short. Εδώ τα διαγράμματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ημερήσια.
7- Trend following: Εδώ είμαστε…Οι επενδυτές της τάσης δεν κάθονται να προβλέψουν τη τάση της αγοράς απλά την ακολουθούν παίρνοντας μαζί τους το κυρίαρχο βέλος κατεύθυνσης. Οι οπαδοί αυτής της στρατηγικής χρησιμοποιούν κατά κόρον μέσα στη τάση της αγοράς ισχυρά συστήματα συναλλαγών για να πραγματοποιήσουν μεγάλες νίκες και μικρές απώλειες, καθώς βρίσκονται στη σωστή πλευρά μιας σταθερής μακροπρόθεσμης τάσης. Αγοράζουν ψηλά ακολουθώντας τους Bears και πουλάνε ψηλότερα ή ακολουθούν τις Bears πουλώντας ψηλότερα και αγοράζοντας χαμηλότερα. Σε αυτή την ομάδα εμφανίζονται οι πλέον κερδισμένοι επαγγελματίες επενδυτές των παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Πεντάωρα, ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα αναψοκοκκινίζουν στα matrix.
Μια στρατηγική η οποία με λίγο προσοχή, πείρα, σύστημα, πειθαρχία και «πίσω» σκέψη μπορεί να κουμπώσει τέλεια και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
8- Διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης: Οι επενδυτές δικαιωμάτων προαίρεσης μπορούν να εκφράσουν τις συναλλαγές τους με ατελείωτους τρόπους χρησιμοποιώντας long και short, call και put συμβάσεις. Είναι οι άρχοντες του κέρδους ΕΚΕΙ φυσικά που υπάρχουν εξελιγμένες Options αγορές. Μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν το premium των δικαιωμάτων προαίρεσης, να ποντάρουν στη μεταβλητότητα της αγοράς, να δημιουργήσουν αντισταθμίσεις και να αξιοποιήσουν τα στοιχήματά τους με καθορισμένο κίνδυνο κεφαλαίου. Οι εν λόγω επενδυτές που μόνο απλοί επενδυτές δεν είναι καθώς ανήκουν στους πλέον επαγγελματίες του χώρου πρέπει να έχουν δίκιο για το χρονικό πλαίσιο και το μέγεθος της κίνησης.
Άστο Κωστάκη δεν είναι αυτό για σένα…
9- Αλγοριθμική διαπραγμάτευση: Αυτοί οι επενδυτές χρησιμοποιούν κατά 99.99% εξελιγμένα μηχανήματα με αλγοριθμικά προγράμματα όπου εμπεριέχουν από συγκεκριμένα μοτίβα συναλλαγών ως και αναγνώριση ψυχολογικών επενδυτικών δεδομένων. Εδώ μιλάμε συνήθως για high speed trading, όπου το ανθρώπινο χέρι απέχει. Τελευταία είχα δει μια παρουσίαση ενός τέτοιου συστήματος συναλλαγών που χρησιμοποιούσε κβαντικά μηχανήματα με εκρηκτική ταχύτητα δεδομένων και άνηκε στη… Goldman Sachs. Ποια άλλη?? Η δε ταχύτητα εκτέλεσης των εντολών ήταν σε nanoseconds.
Που πας ρε Καραμήτρο…μέχρι που να πατήσεις το Buy σε έχει αγοράσει και πουλήσει 20 φορές.
10- Συναλλαγές μακροεντολών: Οι επενδυτές μακροεντολών προσπαθούν να κερδίσουν μέσω συναλλαγών με βάση τα πρότυπα των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων, όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, ο πληθωρισμός, οι τάσεις των επιτοκίων, οι συναλλαγές και τα ισοζύγια πληρωμών μεταξύ των εθνών, οι αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική, οι πολιτικές της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των εθνών και μεγάλων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημικών παραγόντων. Για να ενστερνιστεί αυτή τη στρατηγική ο απλός επενδυτής θα πρέπει να έχει πολλά «ντάν» στα οικονομικά, μαθηματικά, αστροφυσική κτλ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.