Όταν το φαβορί για να του αρπάξουν τα λεφτά είσαι εσύ
Καθηλωτικά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας ενός εκ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζικών ιδρυμάτων, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε επενδυτές που πραγματοποιούσαν σε καθημερινή σχεδόν βάση αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων σε 95 χώρες από το 2015 έως το 2022.
Στην έκθεσή της λοιπόν αποκαλύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το 81% έχουν χάσει τα χρήματά τους από το αρχικό κεφάλαιο που έχουν τοποθετήσει στις διάφορες πλατφόρμες των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.
Στο δε σύνολο των επενδυτών ο μέσος όρος χασούρας σε ένα κεφάλαιο των 900 δολαρίων είναι τα 431 δολάρια ή το –48%.
Στο μεταξύ το 40% από αυτούς τους επενδυτές είναι κάτω των 35 ετών με το άρρεν φύλο να σπάει τα ταμεία.
Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των κρυπτο-επενδυτών δε σκαμπάζουν γρι από επενδύσεις, ούτε τα βασικά των αρχαρίων, απλά μπαινοβγαίνουν στις πλατφόρμες, κυρίως μέσω android, με μοναδικό σκοπό να καρπωθούν εύκολα, γρήγορα και μεγάλα κέρδη με το πλέον ελάχιστο ποσό επένδυσης πιθανότατα με ανάλογο αστρονομικό margin.
Με απλά λόγια δηλαδή δεν επενδύουν αλλά τζογάρουν.
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι όταν ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν και κατεβάζουν τις ενεργές εφαρμογές ανταλλαγής (trading) cryptos.
Επίσης όταν ανεβαίνουν οι τιμές το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών επενδυτών η αποκαλούμενη «μαρίδα» συνεχίζει να αγοράζει αντί να πουλάει “πυραμιδώνοντας” το χαρτοφυλάκιο ενώ οι αποκαλούμενοι ως “φάλαινες” κατέχοντας πορτοφόλια άνω των 100000 Bitcoin αδειάζουν δίνοντας έτσι νόημα στο ισχυρισμό των κρυπτονιτών ότι τα κρυπτονομίσματα θα «εκδημοκρατίσουν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τρομάρα τους. Πάμε παρακάτω.
Ποιοι είναι οι πρωταθλητές των crypto trading;
Μα φυσικά οι γείτονές μας οι Τούρκοι ξεπερνώντας τους Σιγκαπουριανούς, τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς με τους Έλληνες ευτυχώς να μη βρίσκονται καν μέσα στους πρώτους 33. Πάλι καλά.
Εκτός… και αν έχουμε μπροστάρη τη Κύπρο και παίζουμε μέσα από εκεί. Η Κύπρος είναι 5η στη σειρά. Λέτε;
Οι άμοιροι λοιπόν γείτονες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, το καλπάζων πληθωρισμό, τη φτώχεια και την άμεση ανάγκη να μπορέσουν να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες μέσα από τον εκτενή τζόγο βρέθηκαν στους πλέον χαμένους παγκοσμίως ποντάροντας στα «βότσαλα», όπως τα αποκαλεί και ένας γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης (Θανάσης Μαυρίδης).
Ευτυχώς στη τελική που έχουν τον Ερντογάν και τους τοποθετεί στο πολεμικό “matrix” κρατώντας τους μακριά από τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας.
Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση του Bitcoin σε σχέση με την ισοτιμία του με το δολάριο (BTCUSD) παρατηρούμε μια προσπάθεια διακράτησης της τιμής πάνω από την περιοχή των 15500 δολαρίων ώστε να συντηρεί την επαφή με τη ζώνη των 17500 με 20000 δολαρίων. Γνωρίζουν άλλωστε ότι όσο το Bitcoin πλησιάζει προς τo σημείο τήξης των 12550 μονάδων τόσο θα αυξάνεται η πίεση στα «θεμέλια» των κρυπτονομισμάτων.
Ήδη το σύστημα τρίζει από τις εκτεταμένες αναλήψεις λόγω της κατάρρευσης της FTX και των έντονων ρυθμιστικών ελέγχων οδηγώντας αρκετές από τις πλατφόρμες να κατεβάζουν τα ρολά ή να απολύουν κόσμο, όπως έκανε προσφάτως η Kraken ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στο κόσμο, όπου εν μία νυκτί έδιωξε 1100 υπαλλήλους ή το 30% του προσωπικού της.
Η επάνοδος τώρα του Bitcoin μέσα στην προαναφερόμενη ζώνη θα ηρεμήσει λίγο τα πράγματα ανοίγοντας έναν πιθανό ανοδικό διάδρομο για τα 22000 δολάρια.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.