ΔΕΗ: Το ανύπαρκτο περιθώριο κερδοφορίας φέρνει και πάλι ζημιές
Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022.
Στο τριημερήσιο πτωτικό candlestick που έχει αποτυπωθεί στο αντίστοιχο chart τιμών η ΔΕΗ με απώλειες της τάξεως του -3,74% και συνολικό όγκο συναλλαγών 2,22 εκατ. τεμαχίων έχει πλέον οδηγηθεί για πρώτη φορά μετά από τις 14 Οκτωβρίου 2022 σε μια καθοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου τάσης των 100 ημερών, ο οποίος διέρχεται από τα 7,56 ευρώ. Τη τελευταία φορά που η μετοχή έκοβε πτωτικά τον εν λόγω κινητό μέσο στα τέλη Νοεμβρίου του 2021 έφτασε στη συνέχεια να χάνει έως και ένα -50%.
Η παροχή επιβεβαίωσης της υπάρχουσας τμήσης και στις επόμενες συνεδριάσεις θα θέσει τη μετοχή σε πτωτικό momentum ανοίγοντας το διαγραμματικό χώρο για τιμές κάτω και από τη ζώνη στήριξης των 7,20 με 7 ευρώ εγείροντας έτσι επενδυτικές ανησυχίες για την πραγματοποίηση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς την περιοχή της πρώτης στήριξης των 6,78 ευρώ.
Για να επιβληθεί εδώ μια άμεση αναίρεση του εν λόγω σεναρίου θα πρέπει η μετοχή να περάσει με σημαντικό όγκο συναλλαγών όχι μόνο πάνω από τον 100άρη απλό κινητό μέσο αλλά και πάνω από το επίπεδο των 7,70 ευρώ κρατώντας έτσι μια απόσταση ασφαλείας από αυτόν. Αρνητική είναι και η διαγραμματική απεικόνιση των τεσσάρων διαδοχικών άνω σκιών αναχαίτισης των αγοραστών πάνω από το όριο των 8 ευρώ. Παράλληλα το Vwap της μετοχής που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα του περασμένου Φλεβάρη έως και σήμερα εντοπίζεται υψηλότερα κατά +6,8% από το χθεσινό κλείσιμο των 7,47 ευρώ πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια ότι η βασική μάζα των αγοραστών που μπήκε στις τελευταίες 40 μέρες βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.
Όσον αφορά τώρα τα ετήσια οικονομικά μεγέθη η ΔΕΗ έκλεισε τη χρήση του 2022 με την απίστευτη εκτόξευση κατά 97,4% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2021 φτάνοντας στα 11,253 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ με τη σημαντική όμως διαφορά ότι υπήρχε ακόμα πιο μεγαλύτερη εκτόξευση κατά 113% των λειτουργικών δαπανών στα 10,299 δισ. ευρώ από 4,834 δισ. ευρώ το 2021. Στοιχείο φυσικά που αναιρεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαστημική επίδοση του κύκλου εργασιών φέρνοντας ως επαναλαμβανόμενο EBITDA τα 953,7 εκατ. ευρώ από 871,7 εκατ. ευρώ ή ένα +9,4% σε σχέση με το 2021 με το πλέον ενδεικτικό όμως στοιχείο της όλης δύστροπης κατάστασης να εντοπίζεται στο περιθώριο EBITDA το οποίο βυθίστηκε στο μόλις 5,8% από 14,4% που είχε στην προηγούμενη χρήση.
Φυσικά με τέτοιο περιθώριο κερδοφορίας η ΔΕΗ δε μπόρεσε να ξεφύγει για άλλη μια χρονιά από τις ζημιές προ φόρων τερματίζοντας στα -26 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το καθαρό χρέος ναι μεν μειώθηκε κατά 501,7 εκατ. ευρώ στα 1,388 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 1,889 δισ. ευρώ του 2021 αλλά στην ουσία οι περισσότεροι αναλυτές ψάχνουν να βρουν τα 821 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το ποσό των 1,323 δισ. ευρώ που κατέβαλε η Macquarie Asset Management εντός του α΄ τριμήνου 2022 για την απόκτηση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Ακόμα και αν αφαιρούσαμε και τις συνολικές επενδύσεις των 686,2 εκατ. ευρώ που έκανε η ΔΕΗ το 2022 σε έργα για το δίκτυο διανομής και ΑΠΕ μας λείπουν 135 εκατ. ευρώ.
Επίσης κοινή είναι η διαπίστωση ότι παρά τη μείωση του προσωπικού η δαπάνη μισθοδοσίας αντί να πέσει ανέβηκε ακόμα περισσότερο κατά 5,2% στα 768,6 εκατ. ευρώ από 730,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.
Στα «προσεχώς» υπέρ η μερική αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης η οποία όμως ακόμα και τώρα απέχει αρκετά από την πρώην κανονικότητα των ενεργειακών τιμών και οι ισχυρές κινήσεις του ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ όπως η συμφωνία με την Enel για την εξαγορά της καθετοποιημένης παρουσίας της στη Ρουμανία, όπου όμως θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023.
Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να μη τραβηχτεί απότομα το δίχτυ της κρατικής επιδότησης από τους λογαριασμούς των καταναλωτών πριν φτάσει η τιμή του ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα καθώς καιροφυλακτεί η αναπτυξιακή αγκύλωση από την εκ νέου διόγκωση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και των επισφαλειών.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.