Το γάλα, η αμπάριζα και το μάρμαρο
Φουντώνει το παιχνίδι στρατηγικής των εξαγορών στο κλάδο των γαλακτοβιομηχανιών, με το αμερικάνικο fund της CVC Capital να «χτυπάει» αλύπητα την ελληνική αγορά τροφίμων, καθώς μετά την απόκτηση της Vivartia άρπαξε μέσα από τα χέρια των Ρώσων (SI Foods Holding) και τη ΔΩΔΩΝΗ. Ο σκοπός είναι… με πολιορκητικό κριό τη ΔΕΛΤΑ να ανατρέψει τις ισορροπίες στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων στα πρότυπα που είχε χαράξει και στο κλάδο της υγείας. Οι «σεισμικές» αυτές κινήσεις στο χώρο των τροφίμων είναι πολύ πιθανό να ταρακουνήσουν στο ταμπλό και τις εναπομείναντες δύο εισηγμένες γαλακτοβιομηχανίες ΚΡΙ-ΚΡΙ και ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ με τα φώτα να πέφτουν κυρίως στη «μικρότερη». Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΕΒΡΟΦ) που εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2000 έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ με τη τιμή της μετοχής να περνάει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο πάνω από το όριο του 1 ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου, όπου εξάγει σε 13 χώρες και απασχολεί 132 εργάτες έκλεισαν για το 9μηνο του 2020 (για το έτος θα ανακοινωθούν στις 29 Απριλίου) στα 24,62 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 2,17 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται μετά την αποτύπωση μιας ισχυρής βάσης αγοραστών πέριξ των 0,90 ευρώ να επιχειρεί ανοδικά να διατρήσει την περιοχή του 1 ευρώ και να κινηθεί προς τη σαθρή αντίσταση των 1,17 ευρώ κοιτώντας όμως από τώρα τα υψηλά του 2020, στα 1,38 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή γυρνάει σελίδα καθώς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 2 ευρώ και έρχεται από το χειμώνα του 2008.
Η μετοχή του ΑΒΑΞ παρά τα βραχυχρόνια ανεβοκατεβάσματα και το «θόρυβο» που αφήνει στο ταμπλό και στα κοντινά time frame charts αποκαλύπτεται στο μηνιαίο και πιο καθαρό διάγραμμα να ετοιμάζεται να αρπάξει την «αμπάριζα» των 1,05 με 1 ευρώ. Γενικά η εικόνα της μετοχής φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά μετά τη ταυτόχρονη ανοδική διάσπαση τόσο της καθοδικής γραμμής τάσης “R” όσο και του γιγάντιου κινητού μέσου όρου 100 μηνών στην περιοχή των 0,60 με 0,57 ευρώ. Για την ιστορία η τελευταία φορά που η μετοχή του ΑΒΑΞ βρισκόταν πάνω από τον εν λόγω 100ρη κινητό ήταν τον Ιανουάριο του 2008. Να σημειωθεί επίσης ότι από την ώρα που επιβεβαιώθηκε η ανοδική τμήση έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές άνω των 9 εκατ. μετοχών. Η κίνηση τώρα αν όντως στις επόμενες συνεδριάσεις «ξεσπάσει» πάνω στο οχυρό των 1,05 ευρώ τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης με επόμενο στόχο το επίπεδο αντίστασης των επαναλαμβανόμενων κορυφών του 2014, στα 1,40 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εβδομαδιαίο διάγραμμα μιας άλλης κατασκευαστικής, της ΕΚΤΕΡ. Εδώ λοιπόν συλλαμβάνουμε τη μετοχή να έχει τμήσει ανοδικά τη neckline του ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders στην περιοχή του 1 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική λύση του σχηματισμού τοποθετεί το ύψος της κεφαλής πάνω στο σημείο της διάσπασης των 1,025 ευρώ δίνοντας ως θεωρητικό στόχο το επίπεδο των 1,35 ευρώ με ένα ίσως μικρό στοπ στα 1,20 ευρώ για να βρεθεί η μπάλα που χάθηκε πέρυσι με το έντονο καθοδικό χάσμα της 24ης Φεβρουαρίου. Θετικές είναι και οι ενδείξεις που λαμβάνουμε από το όγκο συναλλαγών, καθώς μετά τη τμήση της neckline έχουν πραγματοποιηθεί 740 χιλ. τεμάχια. Αλλαγή του αναφερθέντος ανοδικού σεναρίου μόνο με τη καθοδική διάλυση της περιοχής στήριξης των 1,025 με 0,995 ευρώ.
Κλείνω με τη τεχνική ανάλυση της μετοχής του ΙΚΤΙΝΟΥ (ΙΚΤΙΝ), όπου μετά από 400 μέρες αποφάσισε να «γεμίσει» το καθοδικό χάσμα που είχε αφήσει στις αρχές του περσινού Μαρτίου στα 0,813 ευρώ. Η θετική αυτή διαγραμματική εξέλιξη ήρθε ως συνέχεια της ανοδικής διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 0,75 με 0,735 ευρώ. Εντυπωσιακός είναι ο όγκος συναλλαγών που έχει επιτευχθεί μετά την ανοδική δραπέτευση από τα 0,735 ευρώ στις 30 Μαρτίου, καθώς μέχρι χθες έχουν αλλάξει χέρια 6,61 εκατ. μετοχές. Η εξελικτική γωνία κλίσης της ανοδικής κίνησης μπορεί να οδηγήσει αρχικά τη τιμή της μετοχής στη ζώνη των 0,90 με 0,875 ευρώ και μετά στο γνωστό όριο του 1 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.