Ήρθε το τέλος
Αντιλαϊκά σωματεία αντιφρονούντων αγοραστών και αντιστασιακών οργανώσεων αρνητών της ανόδου ενωθείτε και ετοιμαστείτε… έρχεται το τέλος στις 20 Αυγούστου.
Η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της κρίσης χρέους. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα μετά από 12 καθηλωτικά χρόνια ελέγχου της ελληνικής οικονομίας όπου παραλίγο να βρεθούμε μόνοι και έρημοι εκτός ευρωζώνης.
Το νέο αυτό όσο και αν δε γεμίζει το μάτι σε κάποιους έχει μέσα του τόνους αισιοδοξίας για τη μετέπειτα πορεία της οικονομικής ζωής της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το αφιέρωμα των Financial Times που εξιστορεί όλα τα στάδια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα από το 2010 έως και σήμερα με τα πλέον θετικά σχόλια (!).
Η ελληνική οικονομία μετά από μια δωδεκαετή ανάρρωση παίρνει επιτέλους το εξιτήριο και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα παύοντας να αποτελεί την εξαίρεση και το μαύρο πρόβατο στους ευρωπαϊκούς εταίρους. Η δε συνέχεια μόνο θετική μπορεί να είναι καθώς θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές παρέχοντας ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις, όπου θα πλαισιώσουν με το καλύτερο τρόπο το υπάρχον μεγάλο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Αυτό όμως που φέρνει πλέον σε απόσταση αναπνοής είναι η επίτευξη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας εξασφαλίζοντας την άνετη πρόσβαση στις αγορές και διευρύνοντας τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί ριζική αλλαγή σκηνικού, καθιστώντας ελκυστικές τις ελληνικές εταιρείες και κυρίως τις τράπεζες σε επενδυτές μεγάλου βάθους και κύρους που ασχολούνται με investment grade επενδύσεις ξεφεύγοντας έτσι από τα «αναγκαστικά» και κοντόφθαλμα hedge funds. Η θετική αυτή εξέλιξη θα οδηγούσε ακόμα και σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων παρά το γενικότερο κλίμα αύξησης του κόστους χρήματος, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σημαντικά είναι επίσης και τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας καθώς αναμένεται, όπως φαίνεται και στο διάγραμμά του από το 1960, να συνεχίσει τη διαφυγή που επιτέλεσε πέρυσι από την εξαετή πλάγια κίνηση που πραγματοποιούσε στα χαμηλά της τελευταίας 18ετίας μιας που τη τελευταία φορά που είχε γράψει χαμηλότερο νούμερο από τα 200 δισ. δολάρια ήταν το 2002. Πέρυσι λοιπόν το ΑΕΠ της χώρας κλείδωσε στα 216,24 δισ. δολάρια και φέτος αναμένεται να πάει ψηλότερα παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον. Χορηγός από ότι φαίνεται θα είναι ο τουρισμός αν κρίνουμε από την ισχυρή ανάκαμψη που μας δείχνει η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του β’ τριμήνου στην Ισπανία και την Ιταλία φωτίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο της προοπτικές του ΑΕΠ της Ελλάδας για το β’ τρίμηνο που θα δημοσιευθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.
Τα νέα αυτά αν συνδυαστούν και με τις προβλέψεις που φέρνουν την Ελλάδα να αποφεύγει εντελώς την ύφεση σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία δημιουργούν ένα περιβάλλον θετικής μεσοπρόθεσμης ισορροπίας στο Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αν μάλιστα δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο από αυτά που αναμένουμε και έχουμε προεξοφλήσει κατά ένα μεγάλο βαθμό δύσκολα θα μπορούσε να χαθεί η βάση των 800 μονάδων ενώ συγχρόνως θα αρχίζουν να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο τα διαγραμματικά στοιχήματα για το πέρασμα του δείκτη ακόμα και πάνω από τις 935 μονάδες.
Στο βραχυχρόνιο δε πεδίο αυτό που διαφαίνεται είναι μια προσπάθεια πατήματος άνω των 850 με 840 μονάδων με ανοδικό άπλωμα προς τις 900 μονάδες εν αναμονή και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου για τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη.
Προχωρώντας στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap ανακαλύπτουμε ότι έχει αποτυπωθεί στο ημερήσιο chart τιμών ένας ενδιαφέρον σχηματισμός “Cup and handle”, όπου δίνει μετά και την ανοδική του διάσπαση στις 2000 μονάδες ως τιμή στόχο το βάθος του ή τις 2200 μονάδες περίπου. Αυτό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καθώς στο μεσοπρόθεσμο αυτό που διαφαίνεται στη διαγραμματική ανάλυση αν δε καταστρατηγηθεί καθοδικά η περιοχή των 2000 με 1980 μονάδων είναι η πιθανή είσοδο του δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2240 με 2320 μονάδων.
Κλείνουμε με το Τραπεζικό Δείκτη, όπου αναμένεται να είναι και ο πλέον ωφελημένος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εδώ το πρώτο που διακρίνεται στη διαγραμματική ανάλυση είναι η ανοδική διαφυγή πάνω από το καθοδικό στροφέα “Q” μετά από τη δημιουργία του τον περασμένο Φλεβάρη. Το στοιχείο αυτό δίνει τη δυνατότητα στο δείκτη να πάει να απειλήσει το όριο των 600 μονάδων ανοίγοντας σκέψεις για τη καταγραφή τιμών κοντά στην αντίσταση των 622 μονάδων.
Βασική προϋπόθεση εκτέλεσης του ανοδικού σεναρίου είναι η διατήρησή του πάνω από τις 515 μονάδες.
Γενικά αν η αγορά καταφέρει και μείνει «άβρεχτη» από τις καθοδικές κυκλωτικές κινήσεις που σκέφτονται οι απανταχού αναλυτές ελέω της «πιθανής» ισχυροποίησης της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης έως τα τέλη φθινοπώρου και πριν τη διεξαγωγή του road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο τότε η προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με τις φίλιες προεκλογικές δυνάμεις θα προκαλέσουν ισχυρότατη άνοδο.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.