Τράπεζες: Κάτι έχει αλλάξει πρός το καλύτερο
Είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί εδώ και αρκετές μέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές έχουν αρχίσει και προβάλουν προς τα έξω ένα είδος «θωράκισης» απέναντι στα καθοδικά σφυροκοπήματα των πωλητών. Δείχνουν μια περίεργη αντοχή που άλλες εποχές όχι απλώς δεν υπήρχε αλλά αν θυμάμαι καλά οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι συνήθεις ύποπτοι στη κατολίσθηση ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν το βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων υποτιμητών. Το γνωστό “Bank-Butter” των παλαιών.
Τώρα λοιπόν η εικόνα τους στο ταμπλό αναδύει μια σοβαρότητα στις όποιες αρνητικές εξελίξεις δίχως να αποτυπώνουν εκείνα τα άκρως ξεχαρβαλωτικά αρνητικά ποσοστά πτώσης του -8% με -10% που σου κρέμαγε το διάγραμμα και χρειαζόσουν επειγόντως τα γνωστά αγχολυτικά για να μη βρεθείς στα τέσσερα.
Προχωρώντας στην επιμέρους διαγραμματική ανάλυση των τραπεζικών μετοχών ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση Eurobank (ΕΥΡΩΒ) διαπιστώνουμε στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών την ύπαρξη μιας πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης που στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις κινείται γύρω από τον άξονα των 0,88 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 25 εκατ. μετοχές. Εδώ λοιπόν στην ανάλυση βλέπουμε μια μετοχή η οποία μέχρι τώρα κωφεύει στα παραπάνω αρνητικά νέα από εκείνα που «τίμησε» καθοδικά στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη με το -14% από τα υψηλά του Αυγούστου των 0,9938 ευρώ. Δύο είναι τα τινά της εν λόγω συμπεριφοράς. Ή οι πωλητές έχουν πέσει σε λήθαργο λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ή κάποιοι γνωρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2022 που θα ανακοινωθούν ευρέως στις 10 Νοεμβρίου και παίρνουν αποστάσεις από το “sell” κόμβιον.
Όσο μάλιστα κρατάει το άτμητο των 0,84 ευρώ δε θα μας προκαλούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το υπερβολικά αρνητικό κλίμα δεν «εκτελούσε» τους πωλητές αποτυπώνοντας έναν βραχυχρόνιο ανοδικό κυματισμό προς τα 0,94 με 0,95 ευρώ. Χαρακτηριστικός είναι ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) όπου μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει κάτι ανησυχητικό, αντιθέτως μάλιστα.
Η Εθνική (ΕΤΕ) από την άλλη δείχνει να έχει άγριες διαθέσεις κυνηγώντας από πίσω την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση Eurobank. Η διαφορά πλέον έχει φτάσει στα μόλις 330 και κάτι ψίχουλα εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα πάντως έχει και τη καλύτερη συμπεριφορά καθώς όχι μόνο έχει ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη των 3 ευρώ αλλά παρουσιάζει και έντονα σημάδια πιθανής μετωπικής με το μακροπρόθεσμο καθοδικό στροφέα πίεσης “U” στα 3,38 με 3,40 ευρώ. Οι όγκοι βέβαια χρειάζονται λίγο ντοπάρισμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι πάμε για ανοδική διάσπαση με κίνηση προς τα 3,60 ευρώ.
Στην Alpha Bank (ΑΛΦΑ) η διαγραμματική εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Έχει μια δόση μυστηρίου ως προς τις πραγματικές διαθέσεις των «ρυθμιστών» της βραχυχρόνιας τάσης. Και θέλει και δε θέλει να πάρει την απόφαση να διασπάσει ανοδικά το βραχνά των 0,90 ευρώ. Εκεί που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για να ανέβει έως το κατώφλι των 0,90 ευρώ αλλάζει γνώμη στο μεσοδιάστημα σχηματίζοντας στο τέλος της συνεδρίασης ανοδικές σκιές αναχαίτισης των αγοραστών. Η μετοχή δεν έχει δώσει ακόμα τα κατάλληλα σθεναρά πατήματα αποφυγής της περιοχής στήριξης των 0,81 ευρώ. Όμως μια ανοδική κίνηση μέσα στο εύρος διακύμανσης των 0,90 με 0,95 ευρώ με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών θα δώσει το ok στους αγοραστές για την αλλαγή της υπάρχουσας τάσης. Η Alpha ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2022 στις 8 του Νοέμβρη.
Κλείνω με την Πειραιώς (ΠΕΙΡ), όπου σύμφωνα με τη διαγραμματική της ανάλυση κάποιος φαίνεται από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη να έχει «απλώσει» το χέρι του και να μαζεύει ότι πέφτει μέσα στη ζώνη στήριξης των 1 με 0,9725 ευρώ μην αφήνοντας έτσι το τίτλο να κυλήσει παρακάτω. Θετική είναι και η ένδειξη των περισσότερων τεχνικών ταλαντωτών που φανερώνουν μια εκκολαπτόμενη ανοδική κίνηση προς τη ζώνη αντίστασης των 1,15 (τιμή της ΑΜΚ) με 1,18 ευρώ. Εκεί όμως θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το ποιες είναι πραγματικά οι διαθέσεις του προαναφερόμενου ισχυρού αγοραστή καθώς μια επιτυχής ανοδική διάλυση θα φέρει βίαια τη τιμή της μετοχής πάνω στο επόμενο επίπεδο των 1,34 ευρώ αλλάζοντας όλο το μεσοπρόθεσμο σκηνικό. Εδώ η ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου για το 2022 έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.