ALUMIL: Ο επεκτατικός όμιλος του «πράσινου» αλουμινίου
Μετά τη κατάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων από το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και το άνοιγμα της 8ετής διαγραμματικής οροφής, παρά το ακανθώδες παγκόσμιο περιβάλλον που τρέφεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρκετοί εισηγμένοι όμιλοι οι οποίοι έχουν διαπρέψει για να μη πω εντυπωσιάσει με τα οικονομικά τους μεγέθη βρίσκονται μπροστά σε ένα ιδιαίτερα θετικό διαγραμματικό «πρόβλημα» το οποίο αναμένεται να βρει λύση μέσα στο 2023.
Το «πρόβλημα» είναι λοιπόν ότι σε αυτές τις εισηγμένες εταιρείες η οροφή που έχει τραβηχτεί είναι 15ετής με το επίπεδο που έχει διασπαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να αφήνει ένα ισχυρότατο ανοδικό χάσμα έως το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης που εντοπίζεται στην περίοδο του 2007 – 2008 με τη μόνη όμως διαφορά ότι τώρα οι εν λόγω εισηγμένες έχουν υπερδιπλασιασμό ή ακόμα και υπερτριπλασιασμό μεγεθών και κερδοφορίας σε σχέση με εκείνη την εποχή.
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο πολυεθνικός όμιλος ALUMIL (ΑΛΜΥ) με 12 εργοστάσια στην Ευρώπη, με 2.700 εργαζομένους, 32 θυγατρικές και με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες. Στο διμηνιαίο λοιπόν διάγραμμα της μετοχής φαίνεται ότι μετά τη ανοδική διάσπαση της οροφής των 2,08 με 2 ευρώ δεν υπάρχει τίποτα έως την επόμενη αντίσταση της ζώνης των 3,40 ευρώ με 4,20 ευρώ που έρχεται από το πρώτο τρίμηνο του 2008, όταν δηλαδή οι επενδυτές μάθαιναν τα θεμελιώδη στοιχεία για το 2007. Μιλάμε για ένα μεσομακροπρόθεσμο χάσμα που εμπεριέχει ποσοστό ανόδου από +60% έως και +95% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Είναι μια διαγραμματική εικόνα που την έχουμε συναντήσει σε άλλους 14 με 16 ομίλους προκαλώντας την «υποψία» για το τι έχει να γίνει στους επόμενους μήνες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στη περίπτωση που ο μεγάλος τροχός των δεικτοβαρών εταιρειών αρχίσει και κινεί το τροχό των μικρομεσαίων εταιρειών απελευθερώνοντας προς τα εκεί διπλάσια ανοδική δύναμη.
Γιατί όμως ένας τέτοιος μεγάλος εξαγωγικός όμιλος να φύγει από τα 2,15 ευρώ και τα 70 εκατ. κεφαλαιοποίηση και να σκαρφαλώσει στα 110 εκατ. κεφαλαιοποίηση και στα 3,40 ευρώ όπου είχε το 2008;
- Πρώτος λόγος και ο πλέον βασικός είναι γιατί ο όμιλος σύμφωνα με τη διοίκηση θα κλείσει το 2022 με το ιστορικό ρεκόρ εσόδων των 400 εκατ. ευρώ (!) ο οποίος είναι σχεδόν 100 εκατ. ευρώ υψηλότερος από του 9μήνου του 2022 των 304,6 εκατ. ευρώ, +82% μεγαλύτερος από το 2021 των 220 εκατ. ευρώ και +68% από το 2019 των 237,9 εκατ. ευρώ. Κοινώς δηλαδή η ALUMIL μόνο επιβράδυνση επιδόσεων δεν είχε όπως διατείνονταν οι περισσότεροι αναλυτές το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι ο όμιλος το 2007 είχε έσοδα πωλήσεων στα 287,62 εκατ. ευρώ. Που 400 εκατ. ευρώ που έχει τώρα.
- Δεύτερος λόγος η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου που αναμένεται από τα 52,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 9μηνο να ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Λίγο ακόμα δηλαδή και θα βγάζει τόσα κέρδη όσα η κεφαλαιοποίηση των 70 εκατ. ευρώ που έχει στο ταμπλό. Τι άλλο δηλαδή για να καταλάβει κάποιος τη κραυγαλέα περίπτωση υποτίμησης. Το 2007 πάντως που η Alumil έγραφε στο ταμπλό κατά μέσο όρο 5,30 ευρώ είχε EBITDA 28,56 εκατ. ευρώ. Κάτι λιγότερο δηλαδή από το μισά από αυτά που φέρνει τώρα στους μετόχους της.
- Τρίτος λόγος το γνωστό P/E που έτσι όπως το πάει ο όμιλος θα γράψει τιμή κάτω από το 2. Ήδη πάντως τα προ φόρων κέρδη στο 9μηνο έφτασαν στα 43,8 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ που ήταν όλο το 2021. Κάνοντας τους ανάλογους υπολογισμούς θα καταλάβετε ότι τα κέρδη που θα βγάλει ο όμιλος για το 2022 εύκολα θα περάσουν τη γραμμή των 50 εκατ. ευρώ. Το 2007 πάντως η αντίστοιχη κερδοφορία ήταν μόλις στα 17,03 εκατ. ευρώ.
- Τέταρτος λόγος το μεγάλο επιχειρηματικό άνοιγμα που κάνει ο βραχίονας του ομίλου στην Ασία και κυρίως στην Ινδία, όπου αρχίζει τελευταία και ανεβάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης με τη ζήτηση για τα προϊόντα αρχιτεκτονικής χρήσης να παίρνει σημαντικές διαστάσεις. Οι δομές και οι συνεργασίες που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια η Alumil με έδρα τη Μπανγκόκ προσδίδουν στον όμιλο μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ είναι μερικές από τις χώρες που μπορούν κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις να δώσουν τεράστιες δυνατότητες αύξησης του όγκου των πωλήσεων με τη διοίκηση να θέτει ως αρχικό στόχο στην επόμενη διετία την αύξηση του τζίρου από τα 20 με 25 εκατ. ευρώ που είναι τώρα στα 100 εκατ. ευρώ.
- Ο πέμπτος λόγος είναι άλλη μια επεκτατική κίνηση αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ, όπου ο όμιλος θα ανοίξει υποκατάστημα στο Λος Άντζελες. Ο βασικός σκοπός της κίνησης αυτής έχει να κάνει με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Alumil στα έργα που έχουν αναλάβει και θα αναλάβουν δύο γιγάντιες αμερικάνικες κατασκευαστικές εταιρείες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει ήδη πατήσει πόδι στην Αμερική μέσω της θυγατρικής που έχει στη Νέα Υόρκη.
- Έκτος λόγος είναι το «πράσινο» αλουμίνιο που αναμένεται να φορεθεί πολύ στην πρωτοφανή ώθηση που θα πάρουν στα επόμενα χρόνια τα έργα υποδομών και περιβάλλοντος στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) και του νέου ΕΣΠΑ. Η Alumil είναι ένας από τους παγκόσμιους leader στα κλάδο του «πράσινου» αλουμινίου κινούμενη σταθερά μπροστά στους τομείς της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέταλλο που έχει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιείται, διατηρώντας στο 100% τις μηχανικές του ιδιότητες. Επιπλέον, να σημειωθεί πως για την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου απαιτείται 95% λιγότερη ενέργεια από ό,τι για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο ένα φιλικότατο προϊόν για το περιβάλλον.
Θα μπορούσα να γράψω άλλους 4 τουλάχιστον λόγους αλλά θα τους αφήσω ως απόθεμα για το επόμενο άρθρο.
Ένας τέτοιος λοιπόν ισχυρός όμιλος που αναμένεται στα επόμενα χρόνια βάση της δυναμικής που έχει αναπτύξει να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 500 εκατ. ευρώ και σε EBITDA τα 80 εκατ. ευρώ είναι αδιανόητο να συγκρατηθεί στα 3,40 ευρώ και στα 110 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση πόσο μάλλον στα 2,15 και στα 70 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.