Η Κριστίν το ευρώ και η γιγάντωση της UBS
Δεν ίδρωσε και ιδιαίτερα το αυτί της Κριστίν Λαγκάρντ προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και το κύλισμα στη λάσπη των ιστορικών χαμηλών της ελβετικής Credit Suisse που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στις αγκάλες της γιγάντιας UBS (από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έχουν κλειδαμπαρωθεί οι ιθύνοντες της UBS, της Credit Suisse και του ελβετικού Υπουργείου Οικονομικών όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οδηγούνται σε μια ιδιαιτέρως θετική συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές της Ασίας τη Δευτέρα).
Οπότε και αυτό το μπλα – μπλα -μπλα αρνητικό κατασκεύασμα θα μας τελειώσει. Όσο για την Ε.Ε. η Κριστίν το δήλωσε ορθά κοφτά ότι: “Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός“. Μη κοιτάτε τι κάνουν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πυροβολούν τις πλέον παγκοσμίως θωρακισμένες ελληνικές τράπεζες.
Έτσι άφησε το επιτοκιακό πιστόλι να εκπυρσοκροτήσει άλλη μια φορά αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φτάνοντας αισίως στο 3,50% με την ισοτιμία όμως του ευρώ με το δολάριο (EUR/USD) να μην την ενστερνίζεται καθώς παρέμεινε άτονα λίγο πάνω από τα 1.0600 με 1,0650 δολάρια. Η πλάγια κίνηση που πραγματοποιεί τελευταία το ευρώ μέσα στο στενό πλαίσιο που ορίζουν τα 1,0750 με 1,0525 δολάρια έχει να κάνει φυσικά και με την αναμονή των επιτοκιακών ειδήσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ερχόμενη Τετάρτη στις 22 Μαρτίου. Στατιστικά πάντως όταν μια κίνηση δημιουργεί σταθεροποιητική ζώνη διαπραγμάτευσης στα ψηλά της κίνησης ακολουθεί έντονη ανοδική εκτόνωση. Αν όντως επιβεβαιωθεί το θεώρημα τότε το ευρώ είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει μεσοπρόθεσμα τα πρόσφατα υψηλά στα 1,1030 δολάρια.
Το αρχικό άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.