Γενικός Δείκτης: Το βραχυχρόνιο τοπίο και η αλλαγή στον κινητήρα
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από ένα ανοδικό retracement της τάξεως του +8%, κάθεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ακριβώς στα μισά της καθοδικής διαδρομής που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο από τα υψηλά των 1.140 μονάδων έως τις 998 μονάδες και το… σκέφτεται.
Οι τρεις συνεδριάσεις που ακολουθούν αυτή την εβδομάδα δεν αναμένεται να δώσουν και το απαραίτητο στίγμα που θα ήθελε η διαγραμματική ανάλυση ώστε να τραβήξει με μεγαλύτερη ασφάλεια τον δρόμο που πρέπει, καθορίζοντας έτσι τη ρότα της βραχυχρόνιας τάσης. Οι αργίες του Πάσχα έχουν ήδη προκαλέσει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρώτο κατέβασμα ταχύτητας στον συνολικό τζίρο της αγοράς, μην αφήνοντας ευκρινή σημάδια για τη συνέχεια.
Στο δε ημερήσιο διάγραμμα τιμών εντοπίζουμε τον δείκτη να έχει περάσει μεν πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 1.060 με 1.055 μονάδων, δίχως όμως να έχει δηλώσει ότι έχει τα απαραίτητα καύσιμα για να κινηθεί έντονα ανοδικά, διαλύοντας στην πορεία την αντίσταση που έχει αποτυπωθεί στις 1.100 μονάδες. Μιλάμε για ένα επίπεδο τιμών που, αν καταστρατηγηθεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις πύλες για την καταγραφή νέων υψηλών 3.000 ημερών, προσπερνώντας με άνεση τις 1.150 μονάδες.
Φυσιολογικά, λοιπόν, η αδυναμία της κατάλληλης κινητηρίου δύναμης θα φέρει τον δείκτη σε μια πλάγια σταθεροποιητική ή πλαγιοκαθοδική κίνηση, δοκιμάζοντας για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητα των 1.055 μονάδων. Περιοχή η οποία θα χρειαστεί λίγο περισσότερη προσοχή κυρίως από τους βραχυχρόνιους ενεργούς επενδυτές, μιας που μπορεί με το κατάλληλο “σπρώξιμο” να κυλήσει προς το διαγραμματικό πεδίο των 1.020 μονάδων, σχηματίζοντας έτσι μια προβληματική δεύτερη χαμηλότερη τοπική κορυφή πέριξ των 1.080 μονάδων.
Προχωρώντας τώρα στην ακτινογραφία της δυναμικότητας του Γενικού Δείκτη, εντοπίζουμε στην κορυφή των πλέον δεικτοβαρών εταιρειών μια σημαντική αλλαγή. Την είσοδο του ομίλου Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσα στην πρώτη τριάδα των μεγάλων “ρυθμιστών” του Γενικού Δείκτη με μια βαρύτητα της τάξεως του 6,12%. Μάλιστα, είναι τέτοια η δύναμή του, που έχει πάρει στο κατόπι τη δεύτερη Πειραιώς (6,74%), απειλώντας να την προσπεράσει, αφήνοντάς τη στην τρίτη θέση του πίνακα.
Πρώτη και σε απόσταση ασφαλείας παραμένει, με βαρύτητα 9,64%, η Coca-Cola HBC (ΕΕΕ), η οποία όμως, όπως φαίνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, έχει διαλύσει ανοδικά έπειτα από σχεδόν 400 μέρες την περιοχή αντίστασης των 24,80 ευρώ. Το επίτευγμα αυτό έχει ανοίξει πλέον τον δρόμο για την πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης προς το επίπεδο των 27,70 ευρώ, που αποτέλεσε και τον βατήρα της ελεύθερης πτώσης της μετοχής μετά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου.
Η μέχρι τώρα διαγραμματική εικόνα δείχνει να στηρίζει μια τέτοια κίνηση, συνεπικουρούμενη από τα θεμελιώδη στοιχεία, όπου ο όμιλος έχει αποδείξει πλέον περίτρανα ότι έχει προσπεράσει το αρνητικό στοιχείο που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση, προχωρώντας πολλά βήματα μπροστά. Η ανοδική αρπαγή των 27,70 ευρώ θα δώσει, λόγω και του βάρους της Coca-Cola HBC, σημαντικούς πόντους στον Γενικό Δείκτη.
Στο μεταξύ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), μετά την έντονη ανοδική αντίδραση που προκλήθηκε υπό της πτωτικής επαφής με την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου καναλιού “C” και του τριγωνικού σχηματισμού στήριξης “T“, έχει βρεθεί εκ νέου πάνω από το όριο των 2 ευρώ, δοκιμάζοντας ακόμα και τις αντοχές της πάνω στο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 2,20 ευρώ. Πέρασμα πάνω από εκεί θα θέσει εκ νέου τη μετοχή της Πειραιώς σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά των 2,50 με 2,60 ευρώ.
Προς το παρόν, όμως, ο σχηματισμός ενός βραχυχρόνια αρνητικού “gravestone doji” στο διημερήσιο candlestick της μετοχής αποκαλύπτει την ισχυρή δύναμη αντίστασης του στρατοπέδου των “Bears” ως προς την ανοδική συνέχεια της κίνησης. Η επιβεβαίωση στις επόμενες συνεδριάσεις της δυναμικής του σχηματισμού θα προκαλέσει την εκδήλωση μιας πιθανής καθοδικής κίνησης, ωθώντας την τιμή της μετοχής προς την κρίσιμη ζώνη των 2 με 1,954 ευρώ.
Κλείνω με τον εδώ και πολλές εβδομάδες, για να μην πω μήνες, πρωταγωνιστή της αγοράς, τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), που στο πέρασμά του διαλύει ανοδικά το ένα διαγραμματικό εμπόδιο μετά το άλλο. Έτσι, μετά την ανοδική διάσπαση του σχηματισμού “σημαίας” (flag pattern) στα υψηλά της κίνησης του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα στα 25,50 με 23,10 ευρώ, η μετοχή έχει περάσει με φόρα πάνω από τα 27 ευρώ και κατευθύνεται προς τη ζώνη των 28 με 30 ευρώ.
Όμως το έντονο της ανοδικής κίνησης έχει οδηγήσει αρκετούς αργούς τεχνικούς ταλαντωτές ορμής να έχουν χτυπήσει ταβάνι, αναζητώντας μια μορφή υποτυπώδους καθοδικής αποκλιμάκωσης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα εκδηλωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
Στατιστικά, πάντως, στις πλέον αναπτυξιακές μετοχικές αξίες οι ταλαντωτές, πάρα τη σούπερ υπεραγορασμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, μπορούν να συνεχίζουν να “βάφουν” το ταβάνι για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.