Οι εταιρείες που έχουν τα φόντα αλλά υστερούν σημαντικά
Ένα από τα πλέον δυναμικά επενδυτικά εργαλεία ανεύρεσης μετοχικών αξιών που ικανοποιούν συγκεκριμένες μεταβλητές και οικονομικά κριτήρια είναι ο καθημερινός έλεγχος μέσω των διαφόρων “stock screener” εφαρμογών. Μέσα από αυτή την ηλεκτρονική εφαρμογή ο επενδυτής μπορεί πολύ γρήγορα να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι εστιάζοντας σε εκείνες μόνο τις μετοχές που πληρούν τα πρότυπά τους και ταιριάζουν γάντι στην επενδυτική τους στρατηγική. Είναι ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό φίλτρο για να τρέξετε χιλιάδες μετοχικές αξίες παγκοσμίως και να καταλήξετε επενδυτικά, ως πρώτο βήμα φυσικά, σε εκείνες τις εταιρείες που έχουν τις μοναδικές παραμέτρους που έχετε θέσει είτε αυτές έχουν να κάνουν με θεμελιώδη στοιχεία είτε με δεδομένα τεχνικής ανάλυσης.
Έτσι λοιπόν ενεργοποιώντας μια από αυτές τις εφαρμογές θα αναζητήσουμε μέσα από τη δεξαμενή των 150 περίπου εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τέσσερις μετοχικές αξίες που βρίσκονται όχι στην κορυφή αλλά στους πρόποδες της αγοράς με τέτοια όμως οικονομικά μεγέθη και διαγραμματικά στοιχεία που να δικαιολογούν κάτι καλύτερο από απόψεως συμμετοχής στο συνολικό μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum της αγοράς. Κοινώς δηλαδή για εταιρείες που έχουν τα φόντα αλλά υστερούν σημαντικά.
Τη χαμηλότερη θέση λοιπόν στη λίστα καταλαμβάνει η μετοχή της Εταιρείας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΠΣ), όπου μετά τη βουτιά που πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβρη λόγω κυρίως του αρνητικού εφέ που προκάλεσαν τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του 2022 έχασε το πάτωμα των 4 ευρώ και βρέθηκε με κρότο πάνω στη στήριξη των 3,28 ευρώ. Ένα επίπεδο που εντοπίζεται όχι μόνο στα χαμηλά σχεδόν της πανδημικής κρίσης αλλά και στο εύρος διακύμανσης της καταστροφικής πολιτικοοικονομικής χρονιάς του 2015. Εδώ λοιπόν η μετοχή φαίνεται να έχει βρει πάτωμα πραγματοποιώντας επί επτά μήνες μια πλάγια κίνηση με άνω όριο τα 3,74 ευρώ.
Ομολογουμένως η μετοχή ακουμπώντας τον μακροπρόθεσμο στροφέα στήριξης “S” δίνει τα διαγραμματικά εχέγγυα για μια τοποθέτηση με βασικό στόχο την ανοδική διάσπαση των 3,74 ευρώ και μετέπειτα κίνηση προς τη γιγάντια γραμμή αντίστασης “W” στα 4,90 ευρώ. Πάντως το 2022 που η εταιρεία παρουσιάστηκε εμφανώς επηρεασμένη από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τη ραγδαία άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας έχει λήξει και μένει να δούμε πόσο προς το καλύτερο θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα το 2023. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΑΠΣ είναι στα 123 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 9μήνου στα 76,6 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη προ του τέλους θέση του προαναφερόμενου ελέγχου συναντάμε τη γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα (ΕΒΡΟΦ) που ιδρύθηκε το 1991 στο Διδυμότειχο και κατάφερε το 2022 όχι μόνο να παρουσιάσει αύξηση 24% στις πωλήσεις κλείνοντας στα 45,38 εκατ. ευρώ αλλά και να γυρίσει σε καθαρά κέρδη 1,419 εκατ. ευρώ από ζημιές -355 χιλ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει και ανεβάζει σημαντικά και τις εξαγωγές κυρίως στη φέτα ΠΟΠ και στο στραγγιστό γιαούρτι.
Με τη κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ η μετοχή εντοπίζεται στο κάτω εύρος διακύμανσης που βρισκόταν επί πανδημικής κρίσης το 2020 μένοντας ή με Γενικό Δείκτη στις 580 μονάδες μένοντας απελπιστικά πίσω σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η μετοχή μπορεί μεσοπρόθεσμα να επιδιώξει από τα 0,75 ευρώ να μπει μέσα στο εύρος διακύμανσης που ορίζουν η οριζόντια αντίσταση στα 0,985 και η καμπύλη “Q” στα 1,12 ευρώ.
Στη τρίτη θέση βρίσκεται η μετοχή του ομίλου Lamda Development (ΛΑΜΔΑ), που εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, στις 2 Μαΐου, συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένη κάτω από τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων και τα 6 ευρώ. Μάλιστα βρίσκεται χαμηλότερα και από το Vwap των 6,124 ευρώ της όλης κίνησης που πραγματοποίησε από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου το Φλεβάρη του 2022 έως και σήμερα.
Και όμως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό απούλητο στο Ελληνικό της πρώτης φάσης ενώ σύμφωνα με τις διάφορες κακόβουλες φήμες θα παραθέσω απλά την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη ότι είναι …παραμύθια της Χαλιμάς. Η μετοχή οφείλει μια βίαιη διαγραμματική απόδραση πάνω από το τοίχο αντίστασης των 6,50 με 6,85 ευρώ.
Τέταρτη είναι η μετοχή του ΟΤΕ με τη τιμή της να έχει πέσει από τον περσινό Απρίλη στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι “W” διολισθαίνοντας μέχρι τώρα έως και ένα -32% από τα 18,50 ευρώ έως τα 12,57 ευρώ. Το βασικό ζητούμενο εδώ για να αλλάξει η καθοδική ρότα είναι να διαρραγεί το κανάλι σπάζοντας ανοδικά την αντίσταση των 14,54 ευρώ που συμπίπτει και με την πρώην περιοχή στήριξης που υπήρχε από το Σεπτέμβρη του 2022 έως και το Φλεβάρη του 2023.
Μόνο τότε η μετοχή θα πάρει την άγουσα για τα 16 ευρώ όπου και θα έπρεπε να βρισκόταν βάση τιμής Γενικού Δείκτη στις 1100 μονάδες. Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος της τελευταίας διετίας έχει σημειωθεί στη ζώνη των 14,80 με 15 ευρώ.
Ευκολάκι είναι πάντως η απάντηση στο κουίζ των μετοχικών αξιών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μιας που την καταλαμβάνουν κατά σειρά ο Μυτιληναίος, η Cenergy, ο ΟΠΑΠ και η … Aegean Airlines.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.