Το “σύστημα” και ποια η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων.
Η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων δεν είναι μόνο στο πόσα χρήματα βγάζει κάποιος. Έχει να κάνει βασικά με το πώς χρησιμοποιούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτό γιατί από χώρα σε χώρα ο ταξικός διαχωρισμός είναι τελείως διαφορετικός .
Για παράδειγμα ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό στην Ινδία με ετήσιο εισόδημα έως 860 ευρώ ανήκει στην φτωχή τάξη. Από την άλλη στο Λουξεμβούργο το όριο είναι στα 14400 ευρώ ενώ στην Ελλάδα το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6120 ευρώ ανά άτομο. Οπότε τα 5000 ευρώ που ανέφερε κάποιος για τη μεσαία τάξη είναι τελείως άστοχο.
Επίσης στην Ινδία για να ανήκεις στη μεσαία τάξη πρέπει να έχεις ετήσιο εισόδημα 2022 ευρώ ενώ στο Λουξεμβούργο για να χαρακτηριστεί κάποιος μεσαίος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 61.050 ευρώ. Στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ το χρηματικό όριο της μεσαίας τάξης είναι οι ετήσιες απολαβές των 18.450 ευρώ.
Τώρα για να θεωρήσε πλούσιος τα εισοδήματα αλλάζουν σημαντικά. Στην Ινδία με εισοδήματα πέραν των 88.000 ευρώ ανήκεις στους πλούσιους της χώρας, στη Κίνα πρέπει να έχεις ετήσια εισοδήματα άνω των 105.000 ευρώ, στην Γαλλία 360.000 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 410.000 ευρώ, στις ΗΠΑ 488.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα θες να πούμε κάπου στα 234.000 ευρώ ετησίως.
Όμως όπως προαναφέραμε η κύρια διαφορά ανάμεσα στις τρεις τάξεις καταλήγει στον οικονομικό ισολογισμό. Πόσα έσοδα και έξοδα, τι περιουσιακά στοιχεία και τι υποχρεώσεις.
Για τους φτωχούς, το εισόδημα είναι ελάχιστο και τα έξοδα το ροκανίζουν όλο. Η μεσαία τάξη μπορεί να ζει θεωρητικά πιο άνετα αλλά ένα στραβοπάτημα δυσκολεύεται να το μαζέψει.
Από την άλλη πλευρά, οι πλούσιοι έχουν βρει έναν τρόπο να χτίζουν περιουσιακά στοιχεία με ίδια κεφάλαια, η οποία είναι η κρίσιμη διαφορά. Τραβώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα κεφάλαιο από τις ταμειακές ροές, οι πλούσιοι αγοράζουν μετοχές, επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα. Οι πλούσιοι δεν εργάζονται για χρήματα. τα λεφτά τους δουλεύουν για αυτούς.
Για να λύσουμε τα προβλήματα της μεσαίας τάξης αλλά και της φτώχειας, πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι πώς να αγοράζουν σταδιακά περιουσιακά στοιχεία, να αυξάνουν το εισόδημά τους και να μετατρέπουν το κερδισμένο εισόδημα σε κεφάλαιο για να το επενδύσουν εκ νέου σε νέα χρηματοοικονομικά στοιχεία και προϊόντα που φέρνουν νέο εισόδημα. Πρέπει επίσης η μεσαία τάξη να μην αγοράζει συνεχώς υλικά που δημιουργούν υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι το κλειδί για την οικονομική επιτυχία και πρέπει να μάθουμε πως να τα αποκτήσουμε.
Φυσικά το “σύστημα” δεν πρόκειται να σε αφήσει και τόσο εύκολα γιατί σε θέλει να δουλεύεις και να καταναλώνεις πράγματα που ίσως να μη τα χρειάζεσαι αλλά πρέπει να τα αγοράζεις γιατί κάποιοι άλλοι κερδίζουν δισεκατομμύρια πάνω σε αυτή τη συμπεριφορά.
Λίγοι είναι αυτοί που “ξυπνάνε” και δεν καταναλώνουν άχρηστα πράγματα αλλά επενδύουν.. επενδύουν… επενδύουν.
Εδώ είναι οι πιο μεγάλες διαφορές μεταξύ των τριών οικονομικών τάξεων.
Φτωχός
Μικρό εισόδημα.
Υψηλά έξοδα που αν συνδυαστούν με τις μηνιαίες υποχρεώσεις όπως σίτιση, ενοίκιο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παράγουν σταδιακά χρέος που οδηγούν σε ένα αέναο κύκλο από όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Η ιδιοκτησία σπιτιού είναι συνήθως αδύνατη ή προέρχεται από γονική παροχή που θέλει υψηλό κόστος συντήρησης
Μεσαία τάξη
Μέτριο εισόδημα.
Αγοράζει πράγματα που μπορεί να ευχαριστούν ευκαιριακά αλλά δημιουργούν νέες υποχρεώσεις.
Έχουν στεγαστικά δάνεια, έξοδα 2 τουλάχιστον αυτοκινήτων, σπουδές παιδιών, αγοράζουν ακριβά ρούχα – αξεσουάρ κτλ.
Τα έξοδα μπορούν να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν επαχθή κυρίως εάν χάσουν τη δουλειά ή την κύρια πηγή εισοδήματός τους ενώ είναι ευάλωτοι σε μία απότομη μείωση των εισοδημάτων τους.
Για τους περισσότερους το χρέος που αφήνει πίσω της η πιστωτική κάρτα είναι ένα κοινό και διαρκές έξοδο.
Έχουν ένα σπίτι, αλλά συνήθως έχουν και το βάρος της δόσης από την εξόφληση του στεγαστικού δανείου
Δυσκολεύονται να καλύψουν δύσκολα και απροσδόκητα έξοδα
Πλούσιος
Υψηλό εισόδημα
Υψηλά έσοδα από περιουσιακά στοιχεία.
Αγοράζει περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν έξτρα εισόδημα, όπως μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις και ακίνητα
Έχει πολλαπλές ροές εισοδήματος.
Το κλειδί για την οικοδόμηση περιουσιακών στοιχείων
- Η δημιουργία περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία.
- Αυξήστε τα έσοδα για να δημιουργήσετε ένα χάσμα μεταξύ εξόδων και αποταμιεύσεων.
- Μετατρέψτε τις αποταμιεύσεις σε επενδυτικό κεφάλαιο.
- Οι πλούσιοι έχουν πολλαπλές ροές εισοδήματος λόγω της στρατηγικής τους για τη δημιουργία περιουσιακών στοιχείων.
- Η φτωχή και η μεσαία τάξη μπορούν να επικεντρωθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων μειώνοντας τα περιττά έξοδα ώστε να έχουν κεφάλαιο για να το επενδύσουν.
- Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού μπορεί να είναι περιουσιακό στοιχείο, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε υποχρέωση εάν απαιτεί σημαντική συντήρηση. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων είναι απαραίτητη κατά την οικοδόμηση πλούτου.
- Η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία μπορεί να μην προσφέρει άμεση ικανοποίηση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία.
- Η δημιουργία περιουσιακών στοιχείων απαιτεί χρόνο και δουλειά, αλλά μπορεί να πετύχει οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Σε τελική ανάλυση, η οικοδόμηση περιουσιακών στοιχείων αφορά τη δημιουργία μιας βιώσιμης και αξιόπιστης ροής εισοδήματος που μπορεί να υποστηρίξει τον τρόπο ζωής και τους οικονομικούς μας στόχους μακροπρόθεσμα. Κατανοώντας τη διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων και τη σημασία της οικοδόμησης περιουσιακών στοιχείων, μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε το οικονομικό μας μέλλον και να πετύχουμε τα οικονομικά μας όνειρα.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.