Η λήξη της ενεργειακής κρίσης και το… “Αμ, δε σφάξανε” του κερδοσκόπου
Kάπου εδώ το αφήγημα της ενεργειακής κρίσης ως μοχλός αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων οδηγείται και με τη βούλα των ενεργειακών commodities στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οπότε η ενεργειακή «καραμέλα» ως αιτία αύξησης των τιμών σε σωρεία προϊόντων θεωρητικά θα πρέπει να έχει λιώσει έχοντας ως επακόλουθο τη φθίνουσα πορεία των τιμών ώστε να επανέλθουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα.
Στο πρακτικό όμως επίπεδο κυριαρχεί από τους περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους το… «Αμ, δε σφάξανε» !. Τώρα που έχω αυξήσει τις τιμές των προϊόντων μου και έπεσε το ενεργειακό κόστος γιατί να τις μειώσω; Πρακτικά λοιπόν πέφτουμε στο βράχο της κερδοσκοπίας εις βάρος του καταναλωτή.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι ξαπλώστρες φέτος είναι σούπερ ενεργοβόρες (!) καταναλώνοντας ρεύμα, όπου όμως προσέξτε παράγεται από φυσικό αέριο με τιμή στη κορύφωσή του στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αλλιώς δε δικαιολογείται η διπλάσια ή ακόμα και τετραπλάσια αύξηση του κόστους στο σετάκι ομπρελίτσα – ξαπλώστρα. Κάπως έτσι μια οικογένεια που θα πάει να δροσιστεί θα πληρώσει για εισόδους, ομπρέλα, ξαπλώστρες, καφεδάκια, νερά και ένα σνακ πάνω από 150 ευρώ από εκεί που πλήρωνε 50 με 60 ευρώ.
Για να μη ξεφύγω περαιτέρω επανέρχομαι στη διαγραμματική ανάλυση του συμβολαίου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου Dutch TTF Gas (TFM) όπου πλέον έχει φτάσει να καταγράφει τιμές κάτω από τα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε τον Ιούνιο του 2021, πολύ πιο πριν δηλαδή από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου.
Για τους τύπους ο μέσος όρος διαπραγμάτευσης του συμβολαίου στην πενταετία 2016 με 2021 βρίσκεται στα 18 €/MWh με το μικρότερο νούμερο ever να έχει καταγραφεί στην πανδημική κρίση στα 3,365 €/MWh τότε που πέταγαν τα βαρέλια πετρελαίου από τα παράθυρα με αρνητικές τιμές -34 δολαρίων. Η τάση πάντως δείχνει έντονα πτωτική πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε και τιμές με το 1 μπροστά.
Στην ίδια πτωτική μοίρα βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου παρά τις συνεχόμενες παρεμβατικές περικοπές του πετρελαϊκού καρτέλ με την ονομασία OPEC+. Τι να το κάνεις όμως όταν το φθηνό λόγω ανάγκης ρωσικό πετρέλαιο έχει πλημμυρίσει όλο το κόσμο δια μέσω της «φίλης» Ινδίας όπου το βαπτίζει ως αγνώστου προέλευσης και της Σαουδικής Αραβίας (!) που το σπρώχνει προς τις αγορές της Δύσης; Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι αλλά κυρώσεις… ουδέν.
Εδώ λοιπόν βλέπουμε το συμβόλαιο του Light Crude Oil (CL) να έχει περάσει για πολλοστή φορά κάτω από το όριο των 72 δολαρίων με τους περισσότερους traders να αγοράζουν με υψηλό ρίσκο πέριξ του εύρους των 68 με 66 δολαρίων ποντάροντας σε μια νέα παρέμβαση στη συνεδρίαση του OPEC+. Στην περίπτωση όμως που δεν αποφασιστεί τίποτα διατηρώντας την υπάρχουσα γραμμή πλεύσης τότε είναι πολύ πιθανό η τιμή να περάσει κάτω από τη σαθρή στήριξη των 66 δολαρίων και να κατευθυνθεί προς τα 62 δολάρια. Κάτω από εκεί θα «τσουρουφλίσει» αρκετές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του καρτέλ.
Από την άλλη όμως σημαντική άνοδο έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα το συμβόλαιο αναφοράς για την εμπορία ακατέργαστης ζάχαρης Sugar No. 11 (SB) που διαπραγματεύεται ICE. Θα μου πείτε τι σχέση έχει με την ενέργεια; Και όμως ένα μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται στη συμπεριφορά των Βραζιλιάνων -η Βραζιλία είναι ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο- όπου για να γλιτώσουν την υψηλή τιμή της βενζίνης παρακινούν τους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου να μετατρέπουν τη ζάχαρη σε βιοκαύσιμο με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την προσφορά.
Στην όλη άνοδο της τιμής του συμβολαίου, όπου για κάθε ένα αντιστοιχούν 112000 λίβρες, έχουν βάλει χεράκι και οι ξηρασίες στην Ινδία που εμπόδισαν την παραγωγή ζάχαρης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ινδίας να αυστηροποιήσει τις χορηγήσεις αδειών εξαγωγής. Με αυτά λοιπόν το συμβόλαιο έχει σπάσει ανοδικά τα 23 δολάρια χτυπώντας ακόμα και τα 27,50 δολάρια έχοντας πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια άνοδο της τάξεως του +38%. Οι δε τιμές που βλέπει είχε να τις ματαδεί από το 2011. Σκέτος, ο καφές.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.