Η “πατητή” δεν έπιασε
Με αφορμή την απρόσμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch επιχειρήθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μια πρώτη καθοδική “πατητή” για να δοκιμαστούν οι βραχυχρόνιες αντοχές της αγοράς.
Είναι, άλλωστε, πάγια τακτική των “ρυθμιστών” σε ένα ξαφνικό αρνητικό νέο να αποσύρονται οι εντολές των αγοραστών σε πολύ πιο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ώστε, όταν βγουν πωλητές πετώντας τη “μαλάγρα”, να δουν αν τσιμπάνε τα… “ψάρια”. Αν αρχίζουν και τσιμπάνε τα “ψάρια” τότε τραβάνε την αγορά σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα τιμών.
Αν, από την άλλη, δεν μπορούν να παρασύρουν τον “όχλο“, the mob τον αποκαλούν οι Αμερικανοί traders, τότε η προαναφερόμενη ως “πατητή” αρχίζει σταδιακά και φανερώνει ότι η αγορά δεν είναι και τόσο έτοιμη ώστε να προκαλέσει έναρξη πτωτικής τάσης.
Έτσι σταδιακά οι ρυθμιστές, ιδίως αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος έντονης πτωτικής ανατροπής, αφήνουν την αγορά να επανέλθει στην επιφάνεια του νερού. Βέβαια αυτό ισχύει όπου οι ρυθμιστές έχουν δύναμη γιατί υπάρχουν και εταιρικές αξίες που αποτελούν τη μειοψηφία και δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις τιμές παρά μόνο ψυχολογικά λόγω της συνολικής εικόνας.
Κάπως έτσι λοιπόν στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης είδαμε αρκετές μετοχές να χτυπάνε το ποσοστιαίο κόκκινο του -6% με τον Γενικό Δείκτη να γράφει πολύ γρήγορα τις 1.281 μονάδες, που αντιστοιχεί στο -5% από τα πρόσφατα υψηλά των 1.352 μονάδων. Στη συνέχεια βέβαια η αγορά πραγματοποίησε μια αναδίπλωση με την επίθεση των αγοραστικών δυνάμεων που είδαν ως βραχυχρόνια ευκαιρία τις υπάρχουσες τιμές στο ταμπλό ανακτώντας τη βάση των αγοραστών στις 1.310 με 1.300 μονάδες.
Το άμεσο ζητούμενο είναι η διατήρηση των κεκτημένων και κυρίως του ορίου των 1.300 μονάδων. Όσο κρατάει η πιο πάνω συνθήκη τότε μπορεί ο δείκτης να κατευθυνθεί προς την περιοχή των υψηλών στις 1.335 με 1.350 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που χαθούν εκ νέου με σημαντικό όγκο συναλλαγών οι 1.300 μονάδες τότε τα διαγραμματικά δρώμενα θα πάρουν φωτιά σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω στο πολύ κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 1.280 με 1.254 μονάδων χαλώντας το υπάρχον βραχυχρόνιο ανοδικό κλίμα.
Υποψία πιθανής συνέχισης της πτωτικής πίεσης λαμβάνουμε από τον διαγραμματικό αλγόριθμο τάσης που έχει βγει για πρώτη φορά σε πώληση από τις 11 Απριλίου, όταν και λάμβανε τιμές στις 1.080 μονάδες. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται και η καθοδική τμήση του τασικού Fibonacci απλού κινητού μέσου των 21 ημερών, όπου λαμβάνει ως τελική παράμετρο το φιλτραρισμένο hlcc/4. Και εδώ μια πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική ρήξη του κινητού μέσου, που διέρχεται από τις 1.301 μονάδες, θα επιφέρει αλλαγή σκηνικού.
Για τον Τραπεζικό Δείκτη είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάλυση τη σημαντικότητα που έχει η περιοχή των 1.100 με 1.120 μονάδων καθώς αντιπροσωπεύει το “ταβάνι” της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 20 δισ. ευρώ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών. Μια κεφαλαιοποίηση που θα χρειαστεί μια ισχυρή είδηση για να προσπεραστεί και να ανοίξει τον δρόμο για τις 1.200 με 1.250 μονάδες. Προς το παρόν λοιπόν ο δείκτης δείχνει ότι όντως κάπου εκεί στη ζώνη των 1.120 μονάδων κολλάει και αρχίζει και ρετάρει πτωτικά.
Εδώ το πλέον σημαντικό σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 1.039 μονάδες. Είναι ένα σημείο που έχουν αποτυπωθεί δύο τοπικές κορυφές τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο και αν διαρραγεί πτωτικά θα δώσει στο πιάτο τις 1.000 μονάδες. Προσωρινή αρνητική ένδειξη που χρειάζεται διερεύνηση στις επόμενες συνεδριάσεις είναι το πέρασμα του Τραπεζικού Δείκτη κάτω από το γρήγορο Keltner Channel των 10 ημερών.
Μιας που η βίαιη ανατροπή ήρθε από την “επιδείνωση” του αξιόχρεου των ΗΠΑ με το όλο και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης ας κάνουμε και μια διαγραμματική ανάλυση στους δύο κινητήριους δείκτες της Wall Street, τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq 100 ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα σημεία κλειδιά που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης.
Για τον μεν S&P 500 η μέχρι τώρα εικόνα δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο επενδυτικό φόβο ολικής ανατροπής του ανοδικού πλάνου καθώς μέχρι τώρα έχει διορθώσει μόλις ένα -2,7% από τα υψηλά που είχε σημειώσει στις 4.610 μονάδες ενώ απέχει ακόμα ένα +6,8% από τα ιστορικά υψηλά του Γενάρη του 2022, στις 4.820 μονάδες.
Εδώ, λοιπόν, για να αρχίσουν να αμφιβάλλουν οι αγοραστές θα πρέπει ο δείκτης να περάσει κάτω από τις 4.430 με 4.400 μονάδες ανοίγοντας το βήμα του για τις 4.300 μονάδες. Άρνηση παράδοσης των 4.400 μονάδων θα δυναμώσει τους αγοραστές ωθώντας τον δείκτη σε νέα υψηλά 560 ημερών.
Τέλος, όσον αφορά τον Nasdaq 100 η διαγραμματική του εικόνα δείχνει ότι οι πωλητές πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τον δαμάσουν και να τον αναγκάσουν να πάρει το κατηφορικό δρόμο παίρνοντας χρονικές αποστάσεις από τα ιστορικά υψηλά που είχε σημειώσει το Νοέμβρη του 2021 στις 16.770 μονάδες.
Το κρίσιμο βραχυχρόνιο επίπεδο που οι πωλητές θα πρέπει να περάσουν πτωτικά βρίσκεται στις 15.100 με 14.700 μονάδες. Αυτές οι 400 μονάδες ίσως αποδειχθούν πολύ δύσβατες και γεμάτες αγκάθια για τους Bears.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.