ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εξόφθαλμη υποτιμητική κερδοσκοπία
Αυτό που διαδραματίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ) έχει φτάσει πλέον να γίνεται τόσο εξόφθαλμα που αρχίζει και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.
Κάποιοι “γνωρίζοντας” και έχοντας πιθανότατα ανά χείρας τις εκροές από την αφαίρεση της μετοχής από τον MSCI Standard Greece και τη μεταφορά της στον MSCI Greece Small Cap έχουν επιδοθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου σε μια απίστευτη υποτιμητική κερδοσκοπία ρίχνοντας την τιμή της μετοχής έως και ένα -25,5% από τα υψηλά που είχε γράψει στις 20 Ιουνίου, στα 21,34 ευρώ.
Κάποιοι άλλοι μάλιστα “ιθύνοντες” της αγοράς αναφέρουν ότι έχουν δοθεί πάνω από 3 εκατ. τεμάχια στην αγορά με μέσο όρο άνω των 18,6 ευρώ με σκοπό να παρθούν έως και 2,5 ευρώ χαμηλότερα ώστε να καρπωθούν τη διαφορά που δεν είναι φυσικά διόλου ευκαταφρόνητη για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Βασικοί “πελάτες” στην κίνηση αυτή, πέρα από τους επενδυτές που βλέπουν την κατηφόρα και αποφασίζουν να πάρουν τη ζημιά, τα funds που ακολουθούν τον δείκτη MSCI και πρέπει να προβούν λόγω της αναδιάρθρωσης σε αναγκαστικές πωλήσεις. Έχει συμβεί στο παρελθόν και από ό,τι φαίνεται θα ξανασυμβεί και στο μέλλον.
Από τις 20 Ιουνίου λοιπόν και έως τη χθεσινή συνεδρίαση έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 7,88 εκατ. τεμάχια που αντιστοιχούν στο 6,6% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου των 118,1 εκατ. μετοχών. Αυτό το μικρό ποσοστό που γίνεται ακόμα πιο μικρότερο αν βγάλουμε το intraday και το περιορισμένο χρονικά μπες-βγες στη μετοχή κατάφερε περιέργως να ρίξει την κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Προς ώρας βέβαια.
Προχωρώντας τώρα στην εμπεριστατωμένη ανάλυση και εφαρμόζοντας το Fixed Range Volume Profile (FRVP) στη χρονική διάρκεια της ισχυρής πτώσης βλέπουμε ότι το πρώτο πτωτικό κύμα που έλαβε χώρα από τις 20 Ιουνίου και τα 21,34 ευρώ έως τις 18 Ιουλίου και τα 17,60 ευρώ έγινε με όγκο συναλλαγών 3,67 εκατ. μετοχών και εκτιμώμενο Vwap στα 19,22 ευρώ. Το επόμενο όμως κύμα της πτωτικής πίεσης έως και χθες έχει πραγματοποιηθεί με 4,21 εκατ. μετοχές αλλά με το νέο εκτιμώμενο Vwap στα 17,14 ευρώ.
Έως εδώ κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι η πτώση ξεκίνησε “εύκολα” με λιγότερα κομμάτια αλλά με υψηλότερη μέση τιμή ενώ συνέχισε με μεγαλύτερο όγκο αλλά με αρκετά χαμηλότερη μέση τιμή δίνοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα υποτιμητικής κερδοφορίας στη μεταξύ τους διαφορά τιμής.
Το FRVP όμως, επειδή αναγνωρίζει κατά βάση τις intraday συναλλαγές και δεν τις προσμετράει στο σύνολο του όγκου συναλλαγών, βγάζει ως καθαρό όγκο τα 5,508 εκατ. τεμάχια από τα 7,88 εκατ. τεμάχια που ανέφερα άνωθεν. Το πραγματικό τώρα Vwap του καθαρού όγκου των συναλλαγών το δίνει στα 17,91 ευρώ και αυτό γιατί ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών που αντιπροσωπεύει το 19% επί του συνολικού πραγματοποιήθηκε στην πλάγια σταθεροποιητική κίνηση ανάμεσα στις 28 Ιουλίου και τις 10 Αυγούστου και μεταξύ των 17,70 με 17,03 ευρώ.
Εκείνη την περίοδο είναι πολύ πιθανόν κάποιοι πολύ βραχυχρόνιοι επενδυτές να μπήκαν για να παίξουν την αναδιάρθρωση του MSCI αγοράζοντας την παραμονή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο δείκτη, αλλά τελικά έπεσαν και αυτοί στην παγίδα των υποτιμητών, που γνώριζαν το νέο, σπρώχνοντας στη συνέχεια με τις άμεσες πωλήσεις τους χαμηλότερα την τιμή της μετοχής και ας είχε προηγηθεί ήδη μια πτώση της τάξεως του -20%.
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις μιας που έχουμε ακόμα αρκετές συνεδριάσεις έως το rebalancing στις 31 Αυγούστου φαίνεται ότι το κλειδί που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους υποτιμητές είναι η άνοδος της μετοχής πάνω από το επίπεδο των 18,07 με 18,30 ευρώ. Εκεί είναι πολύ πιθανό να βγουν εσπευσμένα αγοραστές για να καλύψουν το “ανοιγμά” τους ωθώντας υψηλότερα την τιμή της μετοχής. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο μόνο ένας “ενδιαφερόμενος” μεγάλος επενδυτής, θεσμικός ή μη θα μπορούσε να τους τραβήξει το “αυτί” ψωνίζοντας, με αυτό το ωραίο discount που έχει τώρα η τιμή της μετοχής, έναν σημαντικό αριθμό μετοχών.
Θυμάμαι μια ανάλογη περίπτωση σοβαρής υποτιμητικής κερδοσκοπίας που πήγε να παιχτεί την άνοιξη του 2007 με τη ΔΕΗ σε τιμές πέριξ των 22 με 20 ευρώ. Κάποιοι λοιπόν πιο ισχυροί τους πήραν χαμπάρι και έσπρωξαν τη μετοχή πάνω από τα 30 ευρώ αναγκάζοντάς τους να αγοράσουν άρον-άρον σπρώχνοντας τη μετοχή ακόμα και στα 37 ευρώ.
Δεν λέω, να βγει κέρδος και από το “short” μιας θέσης αλλά στα όρια του επιτρεπτού και σε εταιρείες που όντως παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στα θεμελιώδη στοιχεία τους και δικαιολογούν το -25%.
Όχι όμως στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είναι αυτή τη στιγμή leader σε έναν από τους πιο “hot” κλάδους παγκοσμίως και αναμένεται στα επόμενα χρόνια να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδος.
Όχι σε έναν όμιλο που παρουσιάζει ταχύτατο growth θέτοντας μάλιστα ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,3 GW έως το 2025 και 6,4 GW έως το 2029, εκπονώντας έτσι ένα στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ και θα είναι ικανό να παράγει ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ και EBΙTDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
Όσοι μάλιστα γνωρίζουν τα της πράσινης ενέργειας και των έργων ΑΠΕ καταλαβαίνουν το πόσο μεγάλη είναι η αξία του ομίλου αυτή τη στιγμή που το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά έχει εκτιναχθεί στα ύψη με τα “βαθιά” επενδυτικά πορτοφόλια να προσπαθούν να πιάσουν μπροστά θέση στην επερχόμενη ραγδαία ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα η αξία μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τις ΑΠΕ στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ήδη “εξασφαλισμένο”, ενώ για κάποιον που ξεκινάει σήμερα και θέλει να έχει κομμάτι από τη γιγάντια πίτα της πράσινης ενέργειας θα πρέπει στην κυριολεξία να βγάλει “άσπρα μαλλιά” ώστε να φτάσει από το πρώτο στάδιο της μελέτης και της αδειοδότησης έως και το τελευταίο στάδιο της σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και τη σύμβαση παροχής. Με λίγα λόγια… γαμπροί πολλοί, νύφη όμως μόνο μία.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή πλησιάζει στο διεβδομαδιαίο chart τιμών το πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης των 15,85 ευρώ που θα αναγκάσει αρκετούς να απλώσουν χέρια.
Αναδιάρθωση, ξε-αναδιάρθρωση η περιοχή αυτή που εκτείνεται από τα 16,20 έως και τα 15,65 ευρώ μόνο ως σημαντική ευκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί για όποιον μεσομακροπρόθεσμο επενδυτή θέλει να παίξει την πράσινη ενέργεια και τον χορό των deals που έχει στηθεί γύρω από αυτή θέτοντας ως στόχο τιμές άνω των 22 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.