Τραπεζική πτώση άνευ δικαιολογίας
Το εντυπωσιακό ποσό των 3,88 δισ. ευρώ έχουν απωλέσει συνολικά οι τέσσερις τραπεζικοί οίκοι από τα υψηλά των κεφαλαιοποιήσεών τους που είχαν σημειώσει στα μέσα του καλοκαιριού.
Από αυτά τα 1,153 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, τα 1,007 δισ. ευρώ από την Πειραιώς, 882 εκατ. ευρώ από την Εθνική και 846 εκατ. ευρώ από την Alpha. Το δε ποσοστό της πτώσης από το υψηλότερο νούμερο των 20,788 δισ. ευρώ που είχε γράψει η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπερνά το -18% με την Πειραιώς να κατέχει τα πρωτεία στην πτώση με ένα -22,4%. Δεύτερη είναι η Alpha με -21,4% τρίτη τη Eurobank με -18% και τέταρτη η Εθνική με ένα -14,8%.
Μιλάμε για σημαντικές απώλειες που δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν με τα πολύ θετικά δεδομένα που τρέχουν αυτή την ώρα για τις τράπεζες. Από την πολύ καλή κερδοφορία που παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, από την επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας, από τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται μέσω του RRF, έως και την αναμενόμενη τεράστια αύξηση των θεσμικών επενδυτικών ροών από τα παγκόσμια κεφάλαια που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να αγοράσουν τράπεζες λόγω των θεσμικών περιορισμών που δεν τους επέτρεπαν να επενδύσουν σε αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας.
Τα δύο δε σενάρια που προσπαθούν να “κολλήσουν” για να δικαιολογήσουν την τελευταία πτώση μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν.
Το πρώτο είναι αυτό της προεξόφλησης της επενδυτικής βαθμίδας και του επενδυτικού αλλά και του αναπτυξιακού κυκεώνα που αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως η “προεξόφληση” δεν δύναται να συμβαδίζει με τα 20 δισ. ευρώ συνολικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και με ένα P/BV κάτω από το 0,8. Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως “αρχική” μόνο προεξόφληση ένα νούμερο συνολικής κεφαλαιοποίησης άνω των 26 δισ. ευρώ ή ένα ακόμα +30% από τα τελευταία υψηλά τους.
Το δεύτερο σενάριο είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας καθώς ο έκτακτος φόρος σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες αρχίζουν και ανασαίνουν μετά από μια δωδεκαετία οικονομικής κρίσης θα ήταν σαν να έπεφτε η κυβέρνηση στα γόνατα και να έκανε ένα τελετουργικό ιαπωνικό χαρακίρι. Ούτε αριστερή κυβέρνηση δε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Οπότε η διόρθωση του -18% που έχει λάβει χώρα την τελευταία χρονική περίοδο μόνο ως μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην παρούσα φάση και κυρίως με αυτό το υπάρχον σταθερό μετά από πολλά – πολλά χρόνια χρηματοοικονομικό περιβάλλον.
Στις επιμέρους τώρα διαγραμματικές αναλύσεις θα ξεκινήσουμε από τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να δοκιμάζει καθοδικά το επίπεδο στήριξης των 1,45 με 1,38 ευρώ. Είναι μια περιοχή από όπου διέρχεται ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “S” του Ιουλίου του 2022 και η οριζόντια στήριξη με τους τριπλούς τοπικούς πυθμένες στα 1,43 ευρώ.
Πιθανό επιβεβαιωμένο βραχυχρόνιο πέρασμα κάτω από τα 1,38 ευρώ θα δώσει περιθώριο για την καταγραφή τιμών πλησίον της επόμενης ζώνης στήριξης των 1,32 με 1,28 ευρώ. Μια πτώση όμως που δεν συμβαδίζει και τόσο με τη λογική μιας που θα ρίξει την κεφαλαιοποίηση της Eurobank κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης οι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν πιεστεί σημαντικά στο κάτω εύρος τιμών τους με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να είναι ικανοί να εκδηλώσουν ανοδικό τίναγμα άνω των 1,53 ευρώ.
Κάπου εδώ η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) στο κατώφλι του επιπέδου των 5,50 ευρώ να έχει ολοκληρώσει τη διόρθωσή της και να ετοιμάζεται για ένα ανοδικό ριμπάουντ προς τα 5,95 με 6 ευρώ. Οι ταλαντωτές ορμής και όγκου συναλλαγών δείχνουν ότι οι πωλητές μέρα με την ημέρα χάνουν καθοδικό “ατμό” και δύναμη. Το σημείο που πρέπει να κερδηθεί από τους αγοραστές για να αλλάξουν οι ισορροπίες είναι τα 5,82 ευρώ.
Τελικά, η πολυαναμενόμενη είσοδος της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) στον MSCI Standard Greece έκανε καλό στη μετοχή της;
Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον όχι καθώς από τα τέλη Αυγούστου που έγινε η αναδιάρθρωση και πραγματοποιήθηκαν κοντά 56 εκατ. μετοχές με τιμή κλεισίματος στα 3,192 ευρώ η μετοχή έχει σκοντάψει κυλώντας κατηφορικά ακόμα και κάτω από τα 2,75 ευρώ.
Ένα κακό που όμως φαίνεται διαγραμματικά να έχει ξεκινήσει από τις 7 Αυγούστου όπου η μετοχή “τόλμησε” και μπήκε μέσα στη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 3,60 με 3,55 ευρώ. Από τότε λοιπόν μέχρι και σήμερα Πέμπτη που γραφόταν το άρθρο έχει κάνει συνολικά 22 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 5 ανοδικές (!). Το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η μετοχή να πατήσει πάνω στην περιοχή των 2,80 με 2,70 ευρώ και να κινηθεί έντονα ανοδικά προς το ορόσημο των 3 ευρώ.
Για τη μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) το βασικό στοιχείο που κοιτούν οι αγοραστές και δεν θέλουν να ολοκληρωθεί διαγραμματικά είναι να “γεμίσει” το χάσμα που έχει προκληθεί την αμέσως επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στα 1,30 με 1,21 ευρώ. Όσο αυτό το γεγονός δεν λαμβάνει χώρα τόσο η επόμενη ανοδική κίνηση θα ξαναβγάλει τη μετοχή πάνω από τα 1,50 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.