Ελληνικό Χρηματιστήριο: Κοιτώντας το “δακτύλιο της φωτιάς”
Μέσα σε 70 μέρες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει χάσει ένα -14,5% από τα υψηλά της τελευταίας δωδεκαετίας των 1.352 μονάδων που είχε γράψει τον Ιούλιο. Είναι ένα σημαίνον διαγραμματικό επίπεδο το οποίο για να μπορέσει ο δείκτης να το καταστρατηγήσει θα χρειαστεί σημαντικούς καταλύτες που προς το παρόν δεν τους έχουμε διαθέσιμους. Τώρα το αν είχαμε προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα ή όχι θα φανεί στη συνέχεια και κυρίως μετά το πρώτο δίμηνο του 2024 μιας που τότε θα αρχίσει να γίνεται και η μετάβαση της αγοράς.
Άλλωστε το έχει τονίσει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ότι δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως στις τιμές των ελληνικών μετοχών η δρομολογούμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρουσιάζοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αγορών άλλων χωρών όπως της Πορτογαλίας και του Ισραήλ που σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν κινηθεί ανοδικά και πριν, αλλά και μετά την επισημοποίηση της λήψης της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε ότι η διαδικασία αναβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ένταξής του στις ανεπτυγμένες αγορές θα γίνει το 2024.
Τότε είναι που θα αρχίσουν να συρρέουν και οι μαμούθ ξένοι θεσμικοί επενδυτές στο κατώφλι της ελληνικής αγοράς. Υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο χρονικό κενό μπροστά μας μέχρι που να μπορούμε να εκφράσουμε την άποψη ότι όλα τα θετικά δεδομένα που φέρνει μαζί του το investment grade έχει προεξοφληθεί στις 1.350 μονάδες.
Από απόψεως τώρα βραχυχρόνιας διαγραμματικής ανάλυσης ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβάλει στην υπάρχουσα πτωτική του διόρθωση περνώντας κάτω ακόμα και από την περιοχή των 1.200 με 1.175 μονάδων που είχε διανυθεί έντονα ανοδικά μετά και τη θετική έκβαση της πρώτης εκλογικής κάλπης των περασμένο Μάιο. Για τη συνέχεια τώρα οι πωλητές στην προσπάθειά τους να αναιρέσουν όλη την ανοδική κίνηση που έγινε από τις 1.200 έως και τις 1.350 μονάδες θα προσπαθήσουν να περάσουν μέσα από τη ζώνη των 1.140 με 1.100 μονάδων.
Έχουν βλέπεται υπέρ τους και το αστρολογικό φαινόμενο της έκλειψης ηλίου που θα συμβεί το Σάββατο στις 14 Οκτωβρίου. Έως τότε οι πωλητές δηλώνουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι μιας που ο “δακτύλιος της φωτιάς” σέρνει “κακούς” οιωνούς για τις διεθνείς χρηματαγορές. Μετά είναι πολύ πιθανό όλα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ευτυχώς δηλαδή που η επόμενη θα έρθει τον Ιούνιο του 2039. Μέχρι τότε θα έχουμε το χρόνο να πάμε το μαγαζί στις 4.000 μονάδες. Τι άλλο θα ακούσουμε.
Η διόρθωση τώρα του Γενικού Δείκτη έχει φέρει τον παραμετροποιημένο τεχνικό ταλαντωτή σε σπάνια υπερπουλημένα επίπεδα. Μάλιστα στην τελευταία εξαετία έχει βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα άλλες δύο φορές, όταν όμως είχαν λάβει χώρα άκρως αρνητικά γεγονότα που φυσικά καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με τις τωρινές θετικές συνθήκες. Η πρώτη ήταν το φθινόπωρο του 2018 υπό το βάρος ενός απίστευτου τραπεζικού sell off όπου έφτασε έως και το -58% του Τραπεζικού Δείκτη με τους τότε επενδυτές να ήταν εγκλωβισμένοι στη “μέγγενη” της υπερβάλλουσας ανησυχίας για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και της υγείας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Η δεύτερη φορά ήταν την άνοιξη του 2020 με την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Αλήθεια τώρα, τι έχουμε και ο εν λόγω ταλαντωτής έχει φτάσει στο 7; Σύμφωνα με την ανάλυση, πάντως, είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης να έχει, αν το έχει φυσικά, άλλο ένα -4 με -5% από τα χαμηλά της περασμένης Πέμπτης που γραφόταν το άρθρο. Η στατιστική, επίσης, λέει ότι μετά την oversold κατάσταση ακολουθεί ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση που οδηγεί σε υψηλότερα νούμερα από αυτά που ξεκίνησε η πτώση.
Προχωρώντας στη μακροπρόθεσμη και μεγάλη εικόνα που μας παρέχει το διμηνιαίο chart τιμών βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να έχει βρει ως “όφειλε” πάνω στην πολύ ισχυρή αντίσταση των 1.350 μονάδων επιχειρώντας στη συνέχεια μια διόρθωση που είναι όμως πολύ δύσκολο να αλλάξει την υπάρχουσα ανοδική τάση.
Μάλιστα ορισμένοι αργοί τεχνικοί δείκτες τώρα μόλις έχουν μπει σε ανοδική πορεία και όταν μπαίνουν βαστάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελευταία φορά έδωσαν σήμα το καλοκαίρι του 2004 και κράτησαν έως το Γενάρη του 2008.
Τέλος, θα αντιπαραβάλλω στα λεγόμενα “κάποιων” ότι ο Γενικός Δείκτης έχει υπεραποδώσει τόσο πολύ ώστε να μην έχει πλέον άλλο περιθώριο ανόδου το δεκαπενταετές ποσοστιαίο compare chart με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx 50 και τον πορτογαλικό Lisbon PSI 20 μιας που έχει έρθει τελευταία στο προσκήνιο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω διάγραμμα ο S&P 500 έχει αποδώσει από τη μετά Lehman Brothers εποχή ένα +341% (!), ο Euro Stoxx 50 ένα +58% και ο PSI 20 ένα -8% προσπαθώντας να μηδενίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν μετά το 2008. Το απίστευτο φυσικά ποσοστιαίο νούμερο ανήκει στον Γενικό Δείκτη που όχι μόνο έχει υπεραποδώσει όπως διατείνονται κάποιοι αλλά ακόμα και τώρα μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια βρίσκεται –65% χαμηλότερα από την αφετηρία.
Πόσο δηλαδή πρέπει να είναι το fair value για να αρχίσουμε να λέμε ότι συμβαδίζουμε έστω με τον Πορτογάλο;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.