Υπερβολικός ο ζήλος των πωλητών
Μάλλον υπερβολικός είναι ο ζήλος που έχουν επιδείξει οι πωλητές στις τελευταίες 50 μέρες, από τα τέλη δηλαδή του περασμένου Αυγούστου, σε τρεις κορυφαίους στο κλάδο τους ομίλους ξεπερνώντας κατά πολύ την ποσοστιαία διολίσθηση του Γενικού Δείκτη από τη δεύτερη τοπική κορυφή που είχε αποτυπώσει στις 1325 μονάδες.
Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μέχρι χθες δώσει ένα ποσοστό πτώσης της τάξεως του -10% η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) έχει απωλέσει ένα -18%, η Aegean Airlines ένα -24% και η Viohalco ένα -29% τραβώντας το σχοινί μακρύτερα από αυτό που «πρέπει».
Μέσα σε αυτές τις 50 μέρες οι τεράστιοι αυτοί όμιλοι έχουν βρεθεί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση που είχαν γράψει και οι τρεις μαζί στα υψηλά τους των 5,638 δισ. ευρώ στα 4,277 δισ. ευρώ χάνοντας ένα -24% ή 1,36 δισ. ευρώ ή έναν ολόκληρο… Τιτάνα.
Μάλιστα στις 9 Οκτωβρίου, που η αγορά βουτούσε στο κενό της αρνητικής ψυχολογίας οι απώλειες έφτασαν και τα 1,635 δισ. ευρώ ή ένα -29% από τα υψηλά της συνολικής κεφαλαιοποίησής τους.
Ξεκινώντας τη διαγραμματική ανάλυση από την Helleniq Energy εντοπίζουμε τη μετοχή της στο μηνιαίο chart τιμών να έχει περάσει κάτω από τη σημαίνων περιοχή στήριξης των 7,30 ευρώ και να βρίσκεται αντιμέτωπη με το «μαξιλάρι» των Keltner Channel και την ισχυρή ανοδική γραμμή τάσης “Q”. Και οι δύο σχηματισμοί διέρχονται μέσα από την περιοχή των 7 με 6,45 ευρώ. Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια η τιμή της μετοχής όταν έμπαινε μέσα στο «νεφέλωμα» που όριζαν τόσο η γραμμή όσο και τα Keltner έδινε την ευκαιρία για κερδοφόρες μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις μιας που ακολουθούσε ανοδική κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Για να καταστρατηγηθούν καθοδικά θα πρέπει να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος όπως έγινε το 2020 με την παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται οπότε η μετοχή μετά την ολοκλήρωση της παραμονής της σε αυτό το νεφέλωμα θα ακολουθήσει έντονη ανοδική κίνηση πάνω από την αντίσταση των 7,30 ευρώ και προς τα 7,78 ευρώ. Παράλληλα όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η μετοχή έχει αφήσει «χρέος» στα τεφτέρια της αγοράς μιας που βρίσκεται ακόμα και τώρα 32% κάτω από τα υψηλά που είχε γράψει το 2019.
Προχωράμε στη μετοχή της Aegean όπου φαίνεται και αυτή μετά από μια σημαντική πτώση της τάξεως έως και -31% από τα υψηλά των 13,80 ευρώ να πατάει πάνω στο αντίστοιχο Keltner Channel δίνοντας έτσι μια πρώτη ένδειξη για πιθανά αγοραστικά διαγραμματικά μοτίβα. Η περιοχή από όπου διέρχεται ο τεχνικός αυτός σχηματισμός εντοπίζεται ανάμεσα στα 9,84 με 9,40 ευρώ.
Μέσα σε αυτό εύρος διακύμανσης αναμένεται η Aegean να πατήσει τεχνικά δημιουργώντας μια βάση στήριξης που μπορεί στη συνέχεια με τα κατάλληλα νέα να σπρώξει εκ νέου τη τιμή της μετοχής προς το κατώφλι των 11,60 με 12,20 ευρώ. Νέα όπως τα οικονομικά αποτελέσματα για το πάντα ισχυρό τρίτο τρίμηνο που θα ανακοινώσει ο όμιλος στις 14 Νοεμβρίου. Το σημείο κλειδί που θα φουλάρει το ανοδικό όχημα εντοπίζεται πέριξ των 10,80 ευρώ.
Κλείνω με τον όμιλο Viohalco, και τη βίαιη πτωτική κίνηση που έφτασε πραγματικά στα όρια της υπερβολής χτυπώντας ακόμα και ένα -37% από τα υψηλά της τελευταίας κίνησης των 7,13 ευρώ. Είπαμε ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός όχι μόνο για τη Viohalco αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις για την επίδραση της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα διαγράψουμε μονοκοντυλιά και τις πολύ καλές προοπτικές του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.
Διαγραμματικά τώρα τιμές της μετοχής μεταξύ των 4,78 με 4,50 ευρώ από όπου διέρχονται τόσο τα Keltner Channel όσο και ο πρώην καθοδικός στροφέας “W” του 2021 δίνουν ελκυστικά σημεία εισόδου με τους μετέπειτα ανοδικούς στόχους να εντοπίζονται στα 5,44 με 5,90 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.