Το επενδυτικό αμόκ και η βόμβα μεγατόνων από μια δική μας εισηγμένη
Να λοιπόν που βρέθηκε το νέο Eldorado της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) έχει φέρει για τα καλά στο προσκήνιο των οικονομικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων τους ημιαγωγούς (semiconductors) ή τα κοινώς λεγόμενα “τσιπάκια”. Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό αμόκ στις εταιρείες που παράγουν ημιαγωγούς για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της. Βασική αιτία της φρενίτιδας ο καλπασμός της ζήτησης για τσιπ κέντρων δεδομένων που χειρίζονται εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργώντας έτσι μια νέα γιγάντια αγορά που οι επενδύσεις δείχνουν να μην έχουν τέλος.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σπεύδουν όπως – όπως να ανακοινώσουν ότι επενδύουν στις εφαρμογές της. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα η JP Morgan έχει ανακοινώσει χιλιάδες προσλήψεις ειδικών στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, δείχνοντας έτσι με το καλύτερο τρόπο τα πιστεύω της πάνω στη νέα αυτή τεχνολογία. Έρχονται κοσμογονικές αλλαγές στην υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα ανάλυσης βάσης τραπεζικών δεδομένων (FinTech).
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σας στη μόνη εισηγμένη εταιρεία που είναι καθόλα έτοιμη καθώς έχει κάνει επενδύσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ ώστε να υιοθετήσει στο λογισμικό της τη τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), το blockchain και το Augmented Reality (AR).
Μιλάω φυσικά για την Profile (ΠΡΟΦ) που βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από τους περισσότερους ανταγωνιστές της στην εφαρμογή της AI στο τομέα του Banking, Financial Services and Insurance (BFSI).
Μεγάλη προσοχή εδώ γιατί αναφέρομαι σε μια πίτα η οποία, κρατηθείτε, αναμένεται έως το 2030 να χτυπήσει το απίστευτο ποσό των 1,591 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έρχεται βόμβα μεγατόνων από τη μεγιστοποίηση των μεγεθών της Profile.
Σημειώστε την ημερομηνία που το αναφέρω.
Πέρα από τους δύο μετοχικούς τίτλους που θα αναλύσουμε και ασχολείται η Wall Street από το πρωί μέχρι το βράδυ υπάρχει και το ETF VanEck Semiconductor (SMH), όπου όπως φαίνεται έχει προσθέσει τελευταία πυραυλοκίνητα καύσιμα για να μπορέσει να κινηθεί άνω της αντίστασης των 225 δολαρίων. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από την ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 160 δολαρίων. Τώρα βρίσκεται προσυνεδριακά στα 205 δολάρια.
Η δε απόδοση που έχει δώσει στη τελευταία 7ετία ξεπερνάει το +620%. Ορισμένες βασικές εταιρείες που συνθέτουν το SMH είναι η NVIDIA (NVDA) με 11.42% συμμετοχή, η Broadcom (AVGO) με 11.06%, η ASML Holding N.V. ADR με 10.38%, η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSFA) με 9.82% και η Advanced Micro Devices (AMD) με 9.46% .
Στην κορυφή των πλέον ωφελημένων μετοχών από τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η NVIDIA (NVDA). Η εταιρεία που ξεκίνησε από την πώληση γραφικών καρτών σε παίκτες videogames έχει πλέον μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό γίγαντα που έχει πετάξει στο καναβάτσο όχι μόνο την Amazon αλλά και την Alphabet καταλαμβάνοντας τη 3η θέση από απόψεως κεφαλαιοποιήσεων. Η NVIDIA που πριν από πέντε χρόνια είχε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 89 δισ. δολαρίων έχει βρεθεί στη στρατόσφαιρα των 1,824 τρισ. δολαρίων.
Πολλοί φυσικά αναλυτές έχουν αρχίσει και ωρύονται για το υπερβολικό της ανόδου μιας που για παράδειγμα η NVIDIA σε 12μηνη βάση έχει έσοδα 45 δισ. δολαρίων ενώ η 4η πλέον Alphabet έχει έσοδα 307 δισ. δολάρια. Για να δούμε και τι θα μας ανακοινώσει για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 την ερχόμενη Τετάρτη. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την ανοδική διάλυση της πρώην ισχυρής αντίστασης στα 500 δολάρια δεν έχει σταματημό φτάνοντας έως και τα 746 δολάρια. Σημεία κλειδιά για τη συνέχεια είναι τα 800 δολάρια για τους αγοραστές και τα 670 δολάρια για τους πωλητές.
Αυτή όμως που έχει σπάσει τα ταμεία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η Super Micro Computer (SMCI) όπου κατασκευάζει διακομιστές, γνωστούς για την ενσωμάτωση των τσιπ της NVIDIA. Το «μπαμ» της ζήτησης λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Τσάρλς Λιάνγκ να βγαίνει να δηλώνει ότι η «στενή» σχέση που έχει η Super Micro με τις εταιρείες ημιαγωγών της επιτρέπουν να παρέχει διακομιστές με τα πιο πρόσφατα τσιπ ταχύτερα από τους ανταγωνιστές της στοιχείο που έχει οδηγήσει τη ζήτηση να είναι πολύ πιο μεγαλύτερη από την προσφορά.
Η τελευταία δε ανάλυση της Bank of America τοποθετεί τη τιμή στόχο της μετοχής στα 1040 δολάρια οδηγώντας έτσι τη μετοχή σε μια εκρηκτική άνοδο της τάξης του +14% άνω των 1000 δολαρίων. Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή μετά την ανοδική διάλυση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “W” στα 290 δολάρια έχει «ξεσαλώσει» με 7 ανοδικές εβδομάδες συνολικής ανόδου άνω του +245%. Η εταιρεία έχει φτάσει πλέον σε μια κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 56 δισ. δολάρια με τα καθαρά κέρδη σε 12μηνη βάση να φτάνουν τα 732 εκατ. δολάρια.
Όλο αυτό φυσικά το επενδυτικό ντελίριο με τη Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προσθέσει ένα ωραίο νέο ανοδικό αφήγημα στη Wall Street με το δείκτη S&P 500 να έχει περάσει το ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων κοιτώντας πλέον την επόμενη αντίσταση των 5185 μονάδων. Μιλάμε για έναν δείκτη που για πρώτη φορά στα τελευταία 35 χρόνια οι δέκα κορυφαίες εταιρείες του έχουν στη κίνησή του συνολική βαρύτητα άνω του 32%.
Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει ήδη από τους δύο πρώτους μήνες ξεπεράσει κατά 5,4% το μέσο όρο που δίνουν για όλο το 2024 είκοσι από τους μεγαλύτερους οίκους αναλύσεων. Τη μικρότερη πάντως πρόβλεψη για το τέλος του 2024 την έχει κάνει η JP Morgan δίνοντας τις 4200 μονάδες, ενώ τη μεγαλύτερη η Yardeni Research στις 5400 μονάδες.
Πολύ νωρίς βέβαια αλλά είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.