Ο S&P 500 γράφει πλέον ιστορία
Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει βρεθεί πλέον στο σημείο να γράφει ιστορία.
Στις τελευταίες 18 εβδομάδες ανεβαίνει τις 16 χτυπώντας έτσι ένα απίστευτο ρεκόρ. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1971, λίγο πριν το τέλος του συστήματος του Μπρέτον Γουντς (*).
Πραγματικά δε δείχνει να καταλαβαίνει και πολλά ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 από υπεραγορασμένες καταστάσεις στους ταλαντωτές ορμής και άλλα τέτοια πιεστικά τεχνικά δεδομένα. Μάλιστα από ότι φαίνεται δε καταλαβαίνει τίποτα και από το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων μιας που από την ώρα που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Τζέι Πάουελ έκανε την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου το Μάρτη του 2022 ο δείκτης έχει πάρει άλλο ένα +17% (!).
Με το 80% περίπου των εταιρειών που τον απαρτίζουν να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2023 φαίνεται πλέον ότι το 75% από αυτές έχουν παρουσιάσει κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των 10 ετών.
Η δε αποτίμηση του S&P 500 με βάση τη τιμή προς κέρδη ανά μετοχή το γνωστό δηλαδή P/E έχει αγγίξει το 25x για τα στοιχεία του οικονομικού έτους του 2023 ενώ βάση των εκτιμήσεων για το 2024 πέφτει στο 22,4x και για το 2025 στο 20x. Κάποιοι βέβαια λένε ότι είναι λίγο τσιμπημένος προβάλλοντας ως πρόφαση το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας πού είναι περίπου το 18x ενώ αν το πάμε λίγο μακρύτερα στην εικοσιπενταετία δεν περνάει πάνω από το 17x.
Αν το πάμε λίγο πιο παραπέρα θα δούμε ότι από τις αρχές του 2023 η άνοδος των Magnificent 7 (Apple, Microsoft, Google μητρική Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms και Tesla) είναι της τάξης του +92% ο δείκτης S&P 500 έχει πάρει ένα +32% και ο S&P 493 που δεν έχει μέσα την ομάδα των 7 έχει αδράξει μόλις ένα +17%. Περίεργα πράγματα για ένα τέτοιο δείκτη ορόσημο για τις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Επιστρέφοντας τώρα στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ο S&P 500 μετά την ανοδική διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 5024 με 5000 μονάδων θα αρχίσει να κοιτάει το επόμενο σημείο που εντοπίζεται στις 5185 μονάδες. Η δε συνολική άνοδος που έχει πραγματοποιηθεί από τα τέλη του Οκτώβρη, χωρίς σχεδόν καμία πτωτική ανάσα, έχει ξεπεράσει τις 1000 μονάδες ή ένα +25%.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αρχίζει και παρουσιάζει ο δείκτης Fear & Greed Index που έχει δημιουργήσει το CNN Business και δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει κολλήσει στο Extreme Greed, πάνω δηλαδή από το 75.
Το διάγραμμα δε είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό καθώς φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου σε μία εντυπωσιακή “ευφορία” που παίζει ανάμεσα στο “Greed” και “Extreme Greed” δίχως να έχει καν πατήσει στο “Neutral”. Κοινώς οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ χωρίς να έχουν σταματήσει για πολλές εβδομάδες τώρα. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν την όλη υπερφόρτωση.
(*) Το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς ήταν ένα σύστημα το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό. Ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ η οποία έγινε από την 1 έως τις 22 Ιουλίου του 1944 και στην οποία συμμετείχαν οι 44 συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν βγει νικήτριες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς ίσχυσε έως και το 1971. Το 1971, ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέστειλε μονομερώς το σύστημα του Μπρέτον Γουντς, ακυρώνοντας την άμεση μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.