Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal
Οι Ευρωσύμβουλοι (ΕΣΥΜΒ) ανακοίνωσαν χθες τα εντυπωσιακά τους αποτελέσματα για το 2023 αφήνοντας μέσα από το δελτίο Τύπου ισχυρές ενδείξεις μεγιστοποίησης των μεγεθών και της κερδοφορίας τους με σαφώς πιο μονιμότερα αλλά και ευρύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι ικανά να τραβήξουν την τιμή της μετοχής προς τα 2 ευρώ ή ένα +60% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Προσέξτε, όμως, γιατί πέρα από τα οικονομικά δεδομένα καλλιεργείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και ένα επιχειρηματικό deal που μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή της μετοχής. Ήδη στον Τύπο έχουν βγει ενδιαφέροντα άρθρα που αναφέρονται στο οργασμό των ισχυρών ανακατατάξεων που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες στο κλάδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών υπό το βάρος του πακτωλού έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θα εξηγήσω τι εννοώ παρακάτω.
Πρώτα όμως θα πρέπει να δικαιολογήσω το γιατί η μετοχή των Ευρωσύμβουλων έχει τόσο μεγάλα περιθώρια ανόδου.
Το πρώτο και πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο όμιλος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του Χρηματιστηρίου ως προς το περιθώριο απόδοσης EBITDA. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη εισηγμένη εταιρεία που να δίνει 54% περιθώριο επί του κύκλου εργασιών. Μάλιστα ήταν στο 40% το 2022 και ο όμιλος δούλεψε σκληρά για να το αυξήσει υπερβαίνοντας και τις πλέον θετικές προβλέψεις της διοίκησης. Έτσι λοιπόν το 2023 ο αυξημένος κατά 7,3% σε σχέση με το 2022 κύκλος εργασιών των 5,071 εκατ. ευρώ έφερε EBITDA κερδοφορία στα 2,7 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εντυπωσιακή αύξηση του +42%. Παράλληλα από την ανακοίνωση της διοίκησης το εκτιμώμενο EBITDA για την περίοδο 2024-2025 είναι “κλειδωμένο” σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση των νέων έργων που θα εξασφαλιστούν.
Το δεύτερο έρχεται από το περιθώριο των καθαρών κερδών όπου χτυπάει το απίστευτο νούμερο του 42%. Και σε αυτόν τον πολύ σημαντικό αριθμοδείκτη που δείχνει την “υγεία” των πωλήσεων και την ταχύτητα ανάπτυξης μιας εταιρείας οι Ευρωσύμβουλοι στέκονται μόνοι τους στην κορυφή του Χρηματιστηρίου την ίδια ώρα που κάποιοι “ενεργοί” επενδυτές κυνηγάνε να αγοράσουν μετοχικές κάμπιες μπας και γίνουν πεταλούδες πριν αποβιώσουν και χαιρετήσουν μια και καλή το κεφάλαιό τους. Ο όμιλος λοιπόν έβγαλε καθαρά κέρδη σημαντικά αυξημένα κατά +32% στα 2,091 εκατ. ευρώ από 1,578 εκατ. ευρώ το 2022. Κοινώς δηλαδή κάτι λιγότερο από το μισό των εσόδων κατεβαίνει κατευθείαν στο ταμείο των μετόχων.
Το τρίτο στοιχείο που μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος τη σημαντικότητά του αν πάει και κολλήσει το πρώτο και το δεύτερο είναι το ανεκτέλεστο έργων που ανακοίνωσε ο όμιλος και ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ (!), ποσό υπερδιπλάσιο του κύκλου εργασιών του έτους 2023 και χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν τα νέα έργα που διεκδικεί όπου είναι αρκετά μεγάλα. Με απλούς λοιπόν υπολογισμούς με τα ήδη υπάρχοντα των 12 εκατ. ευρώ και του περιθωρίου των καθαρών κερδών φτάνουμε χοντρικά στα 5 εκατ. ευρώ που όπως προ είπα κατεβαίνει κατευθείαν στο ταμείο μεγαλώνοντας φυσικά τη δύναμη πυρός του ομίλου.
Το τέταρτο είναι ότι οι Ευρωσύμβουλοι έχουν μειώσει τον δανεισμό τους σε τέτοιο σημείο που αν βάλουν μέσα και τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτουν τότε βγαίνουν με αρνητικό καθαρό χρέος. Ο συνολικός λοιπόν δανεισμός από 2,833 εκατ. ευρώ το 2022 έχει πέσει στα τέλη του 2023 στα 1,043 εκατ. ευρώ που αφορά μόνο υποχρεώσεις από μισθώσεις. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η κατάσταση πλέον θα έχει πλήρως αντιστραφεί υπέρ του καθαρού ταμείου οδηγώντας τη διοίκηση να προτείνει ακόμα και προμέρισμα στη Συνέλευση.
Πέμπτο είναι το ακίνητο του ομίλου που είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια γραφείων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη με συνολική επιφάνεια στα 3365 τ.μ. Η αξία λοιπόν του ακινήτου είναι μεν περασμένα στα βιβλία του ομίλου με αξία 5,1 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τις βολιδοσκοπήσεις που έχει δεχθεί ο όμιλος από αγοραστές ξεπερνάει κατά πολύ τα 6 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αναγκαστική καθυστέρηση που υπήρχε λόγω των γνωστών προβλημάτων που κουβαλάει εδώ και χρόνια το ελληνικό real estate στα διαδικαστικά ήταν τελικά προς όφελος του ομίλου μιας που το τίμημα πώλησης έχει πάρει υψηλότερη αξία. Στην περίπτωση λοιπόν που πουληθεί το ακίνητο τότε βάση των ανωτέρω θετικών στοιχείων θα φέρουν τους Ευρωσύμβουλους να έχουν ταμειακή ρευστότητα που θα φτάνει αισίως τα 10 εκατ. ευρώ (!). Ότι πρέπει λοιπόν για το στρατηγικό σχέδιο που έχει μπροστά η διοίκηση για την ταχύτατη μεγέθυνση του ομίλου. Εδώ που τα λέμε και τα 2 ευρώ που ανέφερα στην αρχή του άρθρου λίγα θα είναι όταν ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο.
Το έκτο είναι υπέρ των μετόχων και προς τιμήν της διοίκησης όπου σε σχέση με άλλους ομίλους όχι απλώς αύξησε τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης αλλά αντιθέτως τα μείωσε κατά 20% στα 495 χιλ. ευρώ από 625 χιλ. ευρώ.
Το έβδομο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά κάνει ο όμιλος. Ευρωσύμβουλοι, ακούει ο άλλος και κατευθείαν το μυαλό του πάει σε μια “Εταιρεία Συμβούλων”. Αμ δε όμως.
Ο τίτλος μπορεί να οδηγεί σε κάποια μικρά και περιορισμένα στενωπά επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική από αυτή που αναδύει ο τίτλος και από αυτό που πραγματικά επιδίδεται, μετασχηματίζει και επιτυγχάνει σε παγκόσμια κλίμακα ξεκλειδώνοντας μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης από το αποτύπωμα και το θετικό αντίκτυπο που αφήνει στο κόσμο.
Οι Ευρωσύμβουλοι λοιπόν ανήκουν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πάνω από 60% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας σχετίζεται με τον τομέα της καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας, και τεχνολογικών εφαρμογών που άπτονται της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Προσλαμβάνεται λοιπόν από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων και υποδομών καινοτομίας από τη Λατινική Αμερική μέχρι τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης.
Ενδεικτικά τέτοια έργα είναι η ανάπτυξη Creative business and Filming Industry Innovation District για λογαριασμό της κυβέρνησης της Δομινικανής Δημοκρατίας, υποστήριξη της κυβέρνησης της Ανδόρας στη στρατηγική μετατροπή της σε χώρα Innovation Area με έμφαση fintech, tourism tech and healthtech.
Υποστήριξη της ανάπτυξης και προσέλκυση πολυεθνικών στο Τεχνολογικό Πάρκο OXAGON της νέας πόλης ΝΕΟΜ στη Σαουδική Αραβία. Ανάπτυξη των Τεχνολογικών Πάρκων στο Βουκουρέστι και το Κλουζ, όπως επίσης και Τεχνολογικών Κέντρων στη Τουρκία, είναι μερικά μόνο από τις διεθνή έργα στο χώρο της καινοτομίας όπου ο όμιλος έχει διεθνή αναγνώριση στο αντικείμενο αυτό, με την τακτική συνεργασία της με την Παγκόσμια Ένωση Τεχνολογικών Πάρκων IASP.
Αλλά και στην Ελλάδα, η εταιρεία πέρα από τις σημαντικές υπηρεσίες της στο Ελληνικό Δημόσιο είναι δίπλα σε πολύ σημαντικά έργα στο χώρο της τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess Intec, η συμμετοχή με άλλες μεγάλες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στο Κέντρο Ικανοτήτων για τη Βιομηχανία 4.0, i4by design. Οι Ευρωσύμβουλοι συντονίζουν τον ελληνικό κόμβο Αστικής Κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και υποστηρίζουν την υιοθέτηση από τις πόλεις βιώσιμων, δημιουργικών, πράσινων τεχνολογιών και λύσεων που αναπτύσσονται από το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις του.
Το όγδοο τώρα έχει να κάνει με τη διαγραμματική ανάλυση όπου δείχνει τη μετοχή να έχει κάνει πλέον έναν πολύ ισχυρό βατήρα πέριξ των 1,175 ευρώ και να κατευθύνεται προς την περιοχή των 1,74 ευρώ που είχε ως αντίσταση μια δεκαετία πριν. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να ανέβει η μετοχή στην περιοχή όπου έχει σημειωθεί και ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στη τελευταία εικοσαετία στα 2,25 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος σχηματισμός που φαίνεται και στο τριμηνιαίο chart τιμών είναι καθαρά ανοδικός με διάθεση μάλιστα αλματώδης ανοδικής κίνησης. Όσο για τους δείκτες που αναλύουν τους όγκους συναλλαγών επί εβδομαδιαία βάση η λέξη “μάζεμα” είναι λίγη.
Το ένατο στοιχείο που είναι και το κερασάκι στην τούρτα και μπορεί να αλλάξει ριζικά τον όμιλο έχει να κάνει με αυτό που ανέφερα στην αρχή του άρθρου. Προσοχή λοιπόν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται οι Ευρωσύμβουλοι έχει πάρει φωτιά με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να βγαίνουν στην επιφάνεια από έργα τα οποία φτάνουν έως το 2030. Ο χορός αυτός λοιπόν των εκατομμυρίων φέρνει ιστορικές ανακατατάξεις στο κλάδο με τις εμπλεκόμενες εταιρείες να έχουν ανοίξει το πορτοφόλι και να κυνηγάνε άλλες εταιρίες ώστε να πετύχουν την ισχυρή διεύρυνση των μεγεθών τους και τη μετέπειτα ισχυρή ανάπτυξή τους μέσα από τη δρομολόγηση στρατηγικών εξαγορών.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν τρεις βασικοί Έλληνες παίκτες. Η Planet η DBC Diadikasia και οι Ευρωσύμβουλοι. Στη σκακιέρα βρίσκονται και οι διεθνείς McKinsey και Accenture με γραφεία στην Ελλάδα. Υπάρχουν λοιπόν ήδη κάποιες κρούσεις ανάμεσα στις εταιρείες με μια να έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από κάποιους που κινούνται στο χώρο μια εξ αυτών ενδιαφέρεται διακαώς για έντονα αναπτυξιακούς σκοπούς να εισέλθει μέσω των Ευρωσύμβουλων στο Χρηματιστήριο. Αν μάλιστα διαβάσετε το δελτίου τύπου του ομίλου για τα αποτελέσματα του 2023 υπάρχει στο τέλος το εδάφιο που αναφέρει ότι η διοίκηση κάνει συν τοις άλλοις διερευνητικές συζητήσεις με σκοπό τη συνεργασία με εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο νοών νοείτω λοιπόν.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.