Μετά το κάζο από τον Καζούο τι πρέπει να αναμένουμε
Οι δηλώσεις από την Άπω Ανατολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα ότι το επιτόκιο του 0,5% που είχε να το δει η χώρα του από το 2008 δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε ψηλότερα ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, η τελική αιτία ώστε να ανοίξει η καταπακτή και να γίνει της Καλλιοπίτσας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τους πωλητές να φτάνουν στο σημείο να εκπαραθυρώνουν τις μετοχές της Metlen στο -10% (!), της Viohalco στο -11%, του ΤΙΤΑΝ στο -10,4%, της ΔΕΗ στο -9,66%, της Eurobank στο -12.65%, της Πειραιώς στο -12% κτλ.
Το τι έγινε τώρα στο ενδιάμεσο ώστε να φτάσουν οι εντολές πωλήσεων από την Άπω Ανατολή στη Λεωφόρο Αθηνών είναι μια ιστορία για να έχουμε να λέμε. Αυτό το φαινόμενο πάντως για ότι γίνεται στο κόσμο να το πληρώνουμε πρώτα εμείς είναι λίγο εξωφρενικό. Είμαστε βλέπεις ο “ομφαλός της γης” και επηρεαζόμαστε από ότι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά προσέξτε μόνο σε ότι έχει να κάνει με το κάτω, στο πάνω βάζουμε μεταξωτή μασκούλα και ωτοασπίδες και την πέφτουμε για νανάκια.
Έτσι λοιπόν στις τελευταίες 55 μέρες που ο S&P 500 έφτασε να κερδίσει έως και ένα +7,20%, ο Nasdaq 100 ένα +12%, ο Russell 2000 ένα +8,5% και ο ιαπωνικός δείκτης NIKKEI 225 ένα +11% ο Γενικός Δείκτης ήταν συνεχώς αρνητικός με ένα μέσο όρο στο -3,8%.
Κοινώς δηλαδή στο πάνω των αντιπαραβαλώμενων αγορών όχι απλώς σφυρίζαμε αδιάφορα, αλλά δεν βγήκαμε καν από το αρνητικό πρόσημο να πεις βρε αδερφέ ότι συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το ανοδικό πάρτι των αγορών. Φυσικά και στις τέσσερις αγορές μιλάμε για επίπεδα νέων ιστορικών υψηλών, ενώ στην Ελλάδα μόλις πριν λίγες μέρες πήγαμε να φάμε τα υψηλά του Απριλίου του 2011 και τα ξαναχάσαμε μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις.
Τώρα λοιπόν που οι αγορές φυσιολογικά πάνε σε μια διόρθωση η οποία μπορεί να αποδειχθεί και βραχύβια μαντέψτε ποιος έτρεξε να συμπάσχει στο κάτω. Μα φυσικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο με το -10,40% στο Γενικό Δείκτη να επιθυμεί να ακολουθήσει κατά πόδας τον ιαπωνικό δείκτη NIKKEI 225 του -13,45%, που έχει και το πρόβλημα της ανόδου των επιτοκίων και της βύθισης της ισοτιμίας του δολαρίου με το γιεν (USD/JPY) ή ανόδου του τελευταίου κατά ένα +12% από τις αρχές Ιουλίου.
Οι δε αμερικάνικοι δείκτες απλώς έχουν γυρίσει αρνητικοί έως και ένα -2,77% μέσα στην εξεταζόμενη περίοδο των 55 ημερών. Ακόμα και η μετοχή της Nvidia που κάνει trading όλη η υφήλιος, έφτασε να γράφει άνοδο έως και ένα +44%, ενώ τώρα έχει γυρίσει την απόδοση στο +11%. Με απλά λόγια είμαστε πρώτοι στην πτώση, αλλά τελευταίοι στην άνοδο παρά το γεγονός που είμαστε πολλαπλώς αποδεδειγμένα από τις πιο φθηνές αγορές.
Πάμε να δούμε τώρα διαγραμματικά τι είναι αυτό που φαίνεται να μας επηρεάζει και πώς μπορεί να συμπεριφερθεί ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ξεκινάμε από την ισοτιμία USD/JPY όπου έχει επηρεάσει σημαντικά εκείνους τους επενδυτές που έχουν δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο σε γιεν και από εκεί και έπειτα το μετατρέπουν σε δολάρια και επενδύουν κυνηγώντας υψηλότερες αποδόσεις σε μετοχές, όπως είναι οι τεχνολογικές στον Nasdaq ή ακόμα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Καταλαβαίνεται φυσικά ότι με την άνοδο του γιεν κατά ένα +12% μέσα σε λίγες μέρες από τα 162 γιεν ανά ένα δολάριο σε 142 γιεν ανά ένα δολάριο, την αύξηση των επιτοκίων από τη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το γύρισμα των τεχνολογικών εταιρειών η κατάσταση ξέφυγε, χτυπώντας στο ευαίσθητο σημείο τους διαχειριστές με αποτέλεσμα το άδειασμα των μετοχών across the board.
Διαγραμματικά λοιπόν βλέπουμε την αναλογία USD/JPY να έχει βρεθεί πλέον πάνω στον παραμετροποιημένο Bollinger των 100 εβδομάδων όπου εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί ως ισχυρό σημείο στήριξης. Κάπου εδώ λοιπόν ανάμεσα στα 145 με 142 γιεν ανά δολάριο είναι πολύ πιθανό η αναλογία να γυρίσει ανοδικά υπέρ του δολαρίου ηρεμώντας τις αγορές. Στην περίπτωση όμως που η ισοτιμία αρχίζει και γράφει τιμές κάτω από τα 142 τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο κύμα πωλήσεων.
Προχωράμε στον ιαπωνικό δείκτη NIKKEI 225 όπου τόσο μας προβληματίζει με το που ανοίγουμε το μάτι μας πρωί – πρωί. Εδώ λοιπόν τα επίπεδα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή είναι οι 34.000 μονάδες και οι 30.360 μονάδες. Η διακράτηση του δείκτη πέριξ των 34.000 μονάδων θα φέρει ανοδική αντίδραση και εκτόνωση του αρνητικού κλίματος. Αντιθέτως ένα νέο κατέβασμα του δείκτη στη τελευταία γραμμή άμυνας των αγοραστών θα προκαλέσει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές και στο δικό μας Χρηματιστήριο μιας που είναι τόσο ευαίσθητο. Προς το παρόν αυτό που φαίνεται είναι το ήπιο θετικό πρώτο σενάριο με μια ανοδική κίνηση άνω των 35.000 μονάδων.
Συνεχίζω με τον Nasdaq 100 που και αυτός με το τρόπο του πιέζει τους ξένους θεσμικούς στις αποφάσεις τους. Εδώ λοιπόν μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πτώσης πάει να αποτυπώσει ένα πολύ θετικό “Dragonfly Doji” με μεγάλη κάτω σκιά αναχαίτισης των Bears. Η επιβεβαίωση του εν λόγω σχηματισμού στις επόμενες συνεδριάσεις ίσως σημάνει και τη λήξη της πτώσης στις 17247 μονάδες.
Τέλος κλείνω με το Γενικό Δείκτη της υπερβολής όπου κατάφερε από την περασμένη Πέμπτη να γράψει απώλειες έως και -10,60% μπαίνοντας και πάλι μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι “Q” του περασμένου Μαΐου. Το ζητούμενο εδώ είναι κατά πρώτον να κρατήσει άτμητη τη κάτω πλευρά στην περιοχή στήριξης των 1.320 με 1.315 μονάδων και κατά δεύτερον να περάσει και πάλι πάνω από το επίπεδο των 1.380 μονάδων ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι θα ξαναδούμε μέσα στις επόμενες μέρες τις 1.425 μονάδες ή ένα +4% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Αντιθέτως αν ο δείκτης εισέλθει μέσα στη ζώνη των 1.315 με 1.290 μονάδων η πτώση θα πάρει χρόνο για να ιαθεί ώστε να ξαναδούμε και πάλι τις 1.500 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.