ATHEX GROUP (ΕΧΑΕ): Διπλό το όφελος από την υψηλή μεταβλητότητα
Γνωρίζουμε από όταν τριβόταν καθημερινά το παντελόνι μας στο κάθισμα των φοιτητικών θρανίων ότι όταν στις αγορές επικρατεί υψηλή μεταβλητότητα αυξάνεται σημαντικά ο τζίρος των συναλλαγών και ως ο μοναδικός “κερδισμένος” από την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας αναγνωρίζεται αυτός που εισπράττει προμήθεια από τις εκτεταμένες αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα.
Μάλιστα αν η υψηλή μεταβλητότητα εκδηλώνεται εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης του Αυγούστου τότε αναγνωρίζεται ως θείο δώρο και ο εισπράττων από τις προμήθειες είναι διπλά κερδισμένος μιας που θεωρούνται ως ανέλπιστα κέρδη μέσα σε μια παραδοσιακή περίοδο συναλλακτικής σιέστας. Αλήθεια όμως πόσο καλά γνωρίζουμε το δεδομένο αυτό καθώς από ότι φαίνεται η συμπεριφορά της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) στο ταμπλό μας κάνει να αμφιβάλλουμε και για αυτά που έχουμε διδαχθεί.
Ενώ λοιπόν η μετοχή θα έπρεπε να ήταν “happy” και κόντρα στο πτωτικό κλίμα της αγοράς, έφτασε να σημειώνει μια κάθετη πτώση έως και ένα -12% από τα 4,85 στα 4,27 ευρώ πετώντας την και αυτή μαζί με τις άλλες μέσα στην πυρά και ας είναι διπλοκερδισμένη.
Γενικά πάντως η μετοχή της ΕΧΑΕ τους τελευταίους μήνες έχει πάνω της τη διαγραμματική αίσθηση μιας περίεργης “τιμωρητικής” συμπεριφοράς και ας είναι από τις πλέον υποτιμημένες μετοχές σε σχέση τόσο με τα θεμελιώδη της όσο και με τη συνολική κίνηση της αγοράς. Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα που δείχνει την δωδεκάμηνη ποσοστιαία αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Ενώ λοιπόν ο δείκτης έχει πραγματοποιήσει μια άνοδο της τάξης του +5,60% η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων όχι μόνο δεν βρίσκεται πάνω από την απόδοση της αγοράς αλλά χάνει και ένα -26%.
Μάλιστα από ότι παρατήρησα στα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα η μετοχή της ΕΧΑΕ βρίσκεται για πρώτη φορά συνεχώς κάτω από την απόδοση του Γενικού Δείκτη μη μπορώντας σε καμία χρονική στιγμή να τον προσπεράσει ανοδικά. Στατιστικά εφόσον δεν συντρέχει κανένας λόγος στα οικονομικά της στοιχεία, κάτι που αποδεικνύουν και με το παραπάνω οι αναλυτές των διάφορων επενδυτικών οίκων, η ψαλίδα αυτή θα κλείσει βίαια υπέρ της μετοχής της ΕΧΑΕ.
Προσφάτως μάλιστα η Eurobank Equities αναλύοντας τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2024 προχώρησε σε νέα υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή στα 6,6 από 6,4 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση “buy” με το περιθώριο πλέον της ανόδου μετά και τη τελευταία υπερβολική πτώση να χτυπάει το +50% (!). Παράλληλα η Eurobank Equities τόνισε στην έκθεσή της ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με ένα ΕV/EBITDA κάτω του 8,7 με ένα αιχμηρό discount της τάξης του 41% έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων. Τότε η μετοχή ήταν πέριξ των 4,80 ευρώ. Τώρα με τιμή τα 4,40 ευρώ το discount θα είναι ακόμα πιο μεγαλύτερο.
Τι μου άρεσε τώρα στα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου.
Πρώτον ότι τα καθαρά κέρδη συμπεριλαμβανομένων των λοιπών συνολικών εισοδημάτων, διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ που είχε την περσινή περίοδο παρουσιάζοντας μια εκρηκτική αύξηση +88,4%.
Για να ξέρετε στο περσινό πρώτο εξάμηνο είχε η μετοχή ένα Vwap στα 4,625 ευρώ και τώρα η μετοχή βρίσκεται παρακάτω στα 4,40 ευρώ (!). Η αγορά δηλαδή είναι σαν να μην έχει αξιολογήσει καθόλου το +88,40% στη καθαρή κερδοφορία. Αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο.
Δεύτερον η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) αυξήθηκε κατά +39% κλείνοντας στο 9,31% από 6,71% που είχε το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Τρίτον τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 11,3 εκατ. ευρώ ή ένα +17,8% από τα 63,3 εκατ. ευρώ στα 74,63 εκατ. ευρώ.
Τέταρτον ο όμιλος μείωσε κατά 20% τα εξοδά του ως πρός το ηλεκτρικό ρεύμα, τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, τα μισθωμένα κυκλώματα ΔΧΣ και την ύδρευση κλείνοντας το εξάμηνο στα 609 χιλ. ευρώ από 760 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023.
Τα έσοδα που έχει ο όμιλος από την κατηγορία των τεχνολογικών, ψηφιακών και λοιπών υπηρεσιών ( ΙΤ, Digital and Other Services) κοντεύουν να υπερκεράσουν τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση των συναλλαγών (trading). Έτσι από το μεν πρώτο που περιλαμβάνει έσοδα αδειών, υποδομών και τεχνολογικών λύσεων στον όμιλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο Χρηματιστήριο Κύπρου, στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ η ΕΧΑΕ έβγαλε 4,17 εκατ. ευρώ από 3,24 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 (άνοδο +29%) και από το δεύτερο του trading 4,72 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το πέμπτο στοιχείο.
Το έκτο που πολλοί ίσως να μη το γνωρίζουν είναι ότι η ΕΧΑΕ είναι μέτοχος στο Boursa Kuwait με ποσοστό 0,779%, που αντιστοιχεί σε 1.564.500 μετοχές. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι μετοχές εμφάνισαν κέρδος αποτίμησης μετά από φόρους 1,3 εκατ. ευρώ. Επίσης ο όμιλος εισέπραξε και μερισματάκι από τη θέση που έχει στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ της τάξης των 351 χιλ. ευρώ. Η μακροπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα της μετοχής του Boursa Kuwait είναι έντονα ανοδική με τη τιμή να έχει ξεκινήσει το 2016 από τα 12 ευρώ φτάνοντας σήμερα στα 21 ευρώ με ανώτερη τιμή τα 26,20 ευρώ το Μάιο του 2022. Οπότε θα δούμε και άλλα κέρδη από εκεί.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει βρεθεί πάνω σε μια πολύ σκληρή περιοχή στήριξης ανάμεσα στα 4,29 με 4 ευρώ που έρχεται από τις αρχές του 2023 πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών που συναλλάσσεται στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει πολύ μικρό ρίσκο εισόδου. Επίσης η ζώνη που προανέφερα απευθύνεται σε μια ΕΧΑΕ του 2023 που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας που ήδη φαίνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2024 και της προσεχώς αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ήδη στην πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στο προθάλαμο των αναπτυγμένων αγορών καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025.
Το πάτημα τώρα στο επίπεδο των 4,40 με 4,29 ευρώ στο εβδομαδιαίο chart τιμών θα οδηγήσει τη τιμή της μετοχής πάνω στην άνω πλευρά του καθοδικού καναλιού “W” στα 4,92 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση του μεσοπρόθεσμου καναλιού θα σπρώξει βίαια τη μετοχή πάνω στο επίπεδο των 5,38 με 5,45 ευρώ.
Η μετοχή έχει όλα τα μεσοπρόθεσμα φόντα να μπει μέσα στην περιοχή των 5,92 με 6,13 ευρώ και πραγματικά απορώ τη ζητάει εδώ κάτω σε αυτά τα άκρως υποτιμημένα επίπεδα σε σχέση με αυτό που αναμένουμε από τα μεγέθη του ομίλου.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.