Έμεινε η Wall Street από καύσιμα στην ανηφόρα. Και τώρα;
Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 μετά από τέσσερις ανοδικές εβδομάδες που έφεραν έως και ένα +11% από τα χαμηλά των 5094 μονάδων φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ότι θέλει να αποτυπώσει ένα καθοδικό candlestick της τάξης του -4,70% ξεπερνώντας με το καλημέρα το μέσο όρο του -2.60% που δίνει ο Σεπτέμβριος τη τελευταία δεκαετία. Υπάρχει και η στατιστική “παράδοση” που θέλει τον S&P 500 να μην πέφτει για 5η συνεχόμενη φορά το Σεπτέμβη. Το 2023 είχε κλείσει με ένα -5,10%, το 2022 με ένα -9,60%, το 2021 με -5% και το 2020 με -4,10%.
Μια καθοδική εβδομάδα που ξεκίνησε λίγο πριν ο δείκτης γράψει νέα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τα προηγούμενα στις 5680 μονάδες. Για την ακρίβεια έφτασε έως τις 5656 και ξαφνικά έμεινε από καύσιμα. Το ζητούμενο για τη συνέχεια ώστε να μην προκληθεί κάποιο ρήγμα στην ανοδική τάση είναι ο δείκτης να μη περάσει καθοδικά τη ζώνη στήριξη που απλώνεται από τις 5425 έως τις 5385 μονάδες. Στίς 5393 μονάδες έκλεισε ο δείκτης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί θα επιφέρουν ανασφάλεια στους βραχυχρόνιους αγοραστές που «πόνταραν» στην ανοδική φυγή προς τις 5700 μονάδες ωθώντας τους σε ρευστοποιήσεις, που μπορεί να φέρουν το δείκτη στο κατώφλι της στήριξης των 5300 μονάδων. Κάτω από εκεί έχουμε τις 5125 μονάδες ακαι τον πολλά βαρύ 200ρη κινητό μέσο όρο.
Για άλλη μια φορά το «κακό» παιδί ήταν η Nvidia (NVDA) με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του -14% έχοντας ως παρέα στην πτωτική πίεση του S&P 500 την Apple (AAPL) με ένα -4%, την Alphabet (GOOGL) με -7,20%, την Morgan Stanley (MS) με ένα -8,40%, τη Caterpillar (CAT) με ένα -6,70% και την ConocoPhillips (COP) με ένα -6,30%. Ο μοναδικός κλάδος που φάνηκε υπερβολικά «ατίθασος» στη καθοδική βούληση ήταν των Utilities όπως για παράδειγμα η Duke Energy (DUK) με ένα +3,20% , και η Xcel Energy (XEL) με ένα +2,30%. Και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Metlen (ΜΥΤΙΛ) στο “Energy” κομμάτι του ελληνικού ομίλου.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 φαίνεται στις τελευταίες μέρες να υποφέρει από τη συμπεριφορά των “Magnificent 7”, δηλαδή της Apple, της Microsoft, της Alphabet, της Amazon, της Nvidia, της Meta Platforms και της Tesla, αν και η τελευταία προσπαθεί να τραβήξει μια άλλη ρότα ίσως γιατί οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα έδινε στον Έλον Μασκ έναν ευρύ ρόλο στη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ εάν εκλεγεί πρόεδρος, τοποθετώντας τον ως επικεφαλή σε μια κυβερνητική επιτροπή αποτελεσματικότητας επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή ελέγχου απόδοσης ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (!).
Υπό τη καθοδήγηση λοιπόν αυτών των εταιρειών ο Nasdaq έχει αποτυπώσει στο διημερήσιο chart τιμών μια καθοδική γραμμή αντίστασης “R” που ενώνει τις δύο προηγούμενες κορυφές των ιστορικών υψηλών στις 20.795 μονάδες και των 19.958 μονάδων. Η γραμμή αυτή πιέζει το δείκτη καθοδικά με αποτέλεσμα να έχει χάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις και το όριο των 19.000 μονάδων και να κατευθύνεται προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 18500 με 18250 μονάδων. Κάτω από εκεί το διάγραμμα θα αρχίσει να χάνει τον ανοδικό του βηματισμό, καθώς θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολύ κρίσιμη «ή ταν, ή επί τας» περιοχή των αγοραστών στις 17.750 μονάδες.
Για να αλλάξει ριζικά η υπάρχουσα βραχυχρόνια πτωτική τάση θα πρέπει ο δείκτης να πάει και να τμήσει ανοδικά τη καθοδική γραμμή “R” που διέρχεται από τις 19.670 μονάδες.
Η Wall Street θα κοιτάξει την ερχόμενη Τετάρτη τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο ενώ την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.