Cenergy Holdings: Ιστορικό αναπτυξιακό βήμα στην κλειστή Αμερική
Η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της συνεχιζόμενης αστικοποίησης σε όλα τα κράτη ανά τον κόσμο, όπως επίσης και τα αλματώδη τεχνολογικά επιτεύγματα όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη με τα ενεργοβόρα data centers δημιουργούν ένα απίστευτο 25ετή θετικό επιχειρηματικό μακροοικονομικό περιβάλλον που, όπως είπε και ο Αλέξανδρος Μπένος, ο Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Holdings (CENER), αποτελεί τη μουσική στα αυτιά του ομίλου. Ένας όμιλος ο οποίος με τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ώστε να δημιουργήσει πλήρως παραγωγικές και εξελιγμένες μονάδες, είναι απολύτως προσανατολισμένος σε αυτό το ενεργειακό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας σε όλο αυτό που φαίνεται να έρχεται για τον όμιλο είναι η υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα της Cenergy. Είναι μάλιστα τόσο υψηλή που ο όμιλος έχει κλείσει μέσα από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει την παραγωγή του για τα επόμενα 4 χρόνια. Φυσικό είναι λοιπόν να θέλει το αυτονόητο. Να επεκταθεί περαιτέρω δημιουργώντας μια ολοκαίνουργια εργοστασιακή μονάδα.
Το θέμα όμως είναι ότι εκεί που πάει να την ανοίξει η Cenergy είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μουσική που θα ακούει στα αυτιά του ο Αλέξανδρος θα είναι από heavy metal και πάνω. Θα ξεκινάει δηλαδή τη μέρα του με Iron Maiden και θα τη “τερματίζει” με τους Judas Priest.
Πραγματικά η κίνηση που πάει να κάνει η Cenergy πατώντας πόδι στην “κλειστή” από δασμούς Αμερική είναι το βήμα εκείνο που μπορεί να φέρει σημαντικές ανατροπές προς τα πάνω στα μεγέθη του ομίλου. Είναι ένα βήμα με παπούτσι νούμερο 50. Όσο και το πιθανό EBITDA που θα αναφέρουμε παρακάτω.
Στην Αμερική υπάρχουν δύο leader στα χερσαία καλώδια, η Prysmian και η Southwire που κάνουν το 95% ενός τζίρου που ξεπερνάει προς ώρας τα 20 δισ. δολάρια. Παράλληλα, λόγω και της “μονοπωλιακής” πολιτικής οι δύο αυτές εταιρείες παρουσιάζουν σύμφωνα με τα οικονομικά τους αποτελέσματα τα διπλάσια περιθώρια κέρδους στο EBITDA σε σχέση με το ευρωπαϊκό, φθάνοντας έως και το 20%.
Και αυτή φυσικά είναι μόνο η αρχή στην Αμερική μιας που το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου είναι από το 1930 και χρειάζεται επειγόντως ανανέωση για να μπορεί να αντέξει όλο αυτό το πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό περιβάλλον που στήνεται από τις κυβερνήσεις για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα επειδή η κατάσταση είναι ραγδαία έχει αρχίσει και γίνεται η ζήτηση τόσο ισχυρή που οι μεγάλες εταιρείες utilities παραγγέλνουν σήμερα καλώδια για να τα έχουν μετά από ένα χρόνο. Όχι δηλαδή μετά από 14 με 15 εβδομάδες που τα παίρνουν οι Ευρωπαίοι, αλλά μετά από 50 με 60 εβδομάδες.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η απόβαση της Cenergy στην Αμερική μέσω της θυγατρικής της Hellenic Cables Americas θα είναι ένα καίριο στρατηγικό χτύπημα σε μια περίοδο μάλιστα που το παιχνίδι των αναβαθμίσεων του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μόλις τώρα ξεκινάει και αναμένεται να γιγαντωθεί στα επόμενα χρόνια.
Στρατηγική είναι επίσης και η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ καθώς είναι παραθαλάσσιο και έχει τη δυνατότητα επέκτασης όποτε και όταν ο όμιλος το αποφασίσει να προχωρήσει και σε παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων.
Να τονιστεί εδώ ότι η Cenergy δεν είναι “αλεξιπτωτιστής” στην Αμερική. Έχει ήδη κατακτήσει από ετών την αμερικανική αγορά όχι μόνο μέσω των καλωδίων της αλλά και μέσω των προϊόντων υψηλής και ποιοτικής υπεροχής που διαθέτουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Απλά τώρα η παραγωγή θα είναι “ντόπια” και δεν θα υπόκειται σε δασμούς εισαγωγής.
Να σημειωθεί ότι ήδη Αμερικανοί πελάτες της Cenergy έχουν κλείσει παραγγελίες για το 2025 και το 2026 πριν καν κατασκευαστεί το εργοστάσιο.
Σύμφωνα τώρα με τις δηλώσεις της διοίκησης το νέο εργοστάσιο θα είναι ένα συνειρμικό “copy” από απόψεως οικονομικών μεγεθών του αντίστοιχου εργοστασίου χερσαίων καλωδίων στη Θήβα.
Το 2023 λοιπόν οι πωλήσεις των καλωδίων ήταν συνολικά στα 1,046 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 320 εκατ. ευρώ ήταν τα υποβρύχια, ενώ από τα υπόλοιπα 726 εκατ. ευρώ το 60% ήταν χαμηλής τάσης και τηλεφωνικά καλώδια. Άρα μένουν τα χερσαία καλώδια των έργων υποδομής που δίνουν περίπου έσοδα της τάξης των 290 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε τώρα το αρχικό περιθώριο κέρδους που εισπράττουν και οι δύο ανταγωνιστές φτάνουμε στη διαπίστωση ότι το νέο εργοστάσιο θα έχει την ικανότητα, σε συντηρητικά πάντα μεγέθη, να κατεβάζει EBITDA της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ ή δηλαδή το 40 με 45% (!) των 138 εκατ. ευρώ που έδωσε όλος ο τομέας των καλωδίων το 2023.
Την πολύ κερδοφόρα αυτή λοιπόν επένδυση, κατασκευής εργοστασίου χερσαίων καλωδίων, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων η Cenergy θα τη χρηματοδοτήσει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα λάβει χώρα έως και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στους παλιούς μετόχους μειοψηφίας μιας που ο κύριος μέτοχος η Viohalco δε θα λάβει μέρος ώστε με αυτό το τρόπο να αυξήσει και την ελεύθερη διασπορά των μετοχών.
Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή μετά από τη μικρή παύση που πραγματοποιεί πέριξ των 9,50 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πάρει και πάλι το μεσοπρόθεσμο ανοδικό δρόμο που έχει χαράξει από τα τέλη του 2022. Ένας δρόμος που οδηγεί πάνω από τα 10,54 ευρώ θέτοντας ως στόχο τα 13 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.