Metlen Energy & Metals: Έτοιμη για το επόμενο μεγάλο άλμα στα μεγέθη της
Στη διαγραμματική ανάλυση μπορεί η μετοχή της Metlen Energy & Metals (ΜΥΤΙΛ) να φαίνεται, μετά την εκρηκτική κίνηση του +174% που επί δέκα συνεχόμενους μήνες (Οκτ. 2022 – Ιουλ. 2023) καταδίωκε τους λαχανιασμένους πωλητές, ότι πραγματοποιεί μια σταθεροποιητική κίνηση ανάμεσα στα 39,56 με 30,12 ευρώ αλλά στην πραγματικότητα ο όμιλος μόνο πλάγια βηματάκια δεν κάνει. Αντιθέτως ετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο μεγάλο άλμα στα μεγέθη και την κερδοφορία του ικανή μέσα στο 2025 να αποδώσει μετοχικά ακόμα και ένα +50% από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.
Έτσι όπως το 2018 ο τότε όμιλος Mytilineos μας πήγε από το κύκλο εργασιών των 1,53 δισ. ευρώ στα 2,66 δισ. ευρώ το 2021 και μετά το 2022 στο απίστευτο νούμερο των 6,306 δισ. ευρώ έτσι και το 2025 με 2026 η διάδοχος Metlen Energy & Metals θα μας οδηγήσει σε νούμερα ανάμεσα στα 8 με 10 δισ. ευρώ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι εκτιμήσεις του Προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλου του ομίλου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου για διπλασιασμό ή ακόμα και τριπλασιασμό του σημερινού μεγέθους της Metlen στην επόμενη πενταετία.
Θα αναφέρω δύο μόνο χαρακτηριστικές κινήσεις επιθετικής ανάπτυξης μεγεθών και κερδοφορίας του ομίλου από το “κομμάτι” του Energy. Θα μπορούσα βέβαια να προχωρήσω και στο άλλο κομμάτι του ομίλου, το Metals, αναφέροντας τη λέξη “Σίνδο“, με την πιλοτική μονάδα ανάκτησης χαλκού και ψευδαργύρου, αλλά μιας που είναι πολύ “βαρύ” θα το αφήσω προς το παρόν και θα το πιάσω με το καινούργιο έτος.
Μιλάμε λοιπόν για δύο κινήσεις επέκτασης που μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και μπορούν να προσφέρουν ισχυρά οκτάνια στην ταχύτητα ανοδικής ανάπτυξης των μεγεθών της Metlen.
Η πρώτη κίνηση προέρχεται από τη “καρδιά” της ενεργειακής διαχείρισης της Metlen και ακούει στο όνομα M Energy Generation & Management. H Metlen αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό και διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή μεταμόρφωση της ενεργειακής αγοράς λόγω της ταχύτατης εισροής ΑΠΕ. Ο δε ανταγωνισμός πλέον δεν είναι μόνο εγχώριος καθώς λόγω της διασύνδεσης της αγοράς ηλεκτρισμού απλώνεται σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχοντας να αντιμετωπίσει έτσι utilities οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά όμως το έντονο ανταγωνιστικό πλαίσιο και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα των σύγχρονων αγορών ενέργειας η Metlen έχει την ικανότητα μέσα από το κορυφαίο Energy Management που διαθέτει να φέρνει υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας. Ο τομέας λοιπόν αυτός έχοντας εξειδικευμένο προσωπικό και αλγοριθμικά μοντέλα με την υπογραφή της τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργάζεται τεράστιο όγκο δεδομένων πάνω στη διαμόρφωση τιμών των ενεργειακών προϊόντων αποκτώντας έτσι την απίστευτη ικανότητα να δημιουργεί ένα εύρος προβλεψιμότητας των τιμών της ενέργειας ώστε να μπορεί να δίνει τις κατάλληλες και πλήρως ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της ίδιας της Metlen και όσων εκπροσωπεί αυτή.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Metlen δραστηριοποιείται ενεργά, από το 2008, στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία είναι μέλος της Ελληνικής και Ιταλικής αγοράς ενέργειας (χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας) και πραγματοποιεί συναλλαγές με την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Βουλγαρία, Τουρκία, Ουγγαρία και Ρουμανία.
Το εν λόγω λοιπόν Energy Management κάνει όλο και πιο “επιθετική” ενεργειακή διαχείριση αξιοποιώντας συνδυαστικά όλα τα assets της Metlen, όπως είναι οι θερμικοί σταθμοί με καύσιμο φυσικό αέριο των 2GW, οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα) 350MW στην Ελλάδα και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), όπου μάλιστα ο όμιλος διαθέτει ένα σημαντικό μερίδιο από παραγωγούς οι οποίοι έχουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με 867 σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ όλων των τεχνολογιών συνολικής ισχύς 1408 ΜW. Μεγάλη σημασία εδώ παίζει και το γεγονός ότι στους ΦοΣΕ η Metlen έχει ήδη επεκταθεί στην Ιταλία και πολύ σύντομα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το προϊόν λοιπόν αυτό έχει ήδη μπει σε λειτουργία έχοντας αποδέκτες μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές βιομηχανικούς και μη σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Β.Μακεδονία, Αλβανία και Ουγγαρία ενώ θα προωθηθεί στη συνέχεια και σε Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, φτάνοντας πλέον συνολικά τις 12 χώρες.
Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η “καρδιά” της Metlen έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και άντλησης ζωογόνου κερδοφορίας στις υπάρχουσες αλλά και σε νέες αγορές.
Η δεύτερη κίνηση έρχεται από την M Renewables, τον βραχίονα των ΑΠΕ της Metlen Energy & Metals, η οποία έχει παρουσία σε 33 χώρες και δραστηριότητα σε 5 ηπείρους κατασκευάζοντας συνολικά πάνω από 4,5GW (φωτοβολταϊκά – αιολικά) και 740MWh έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Η Metlen λοιπόν έχοντας αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους ομίλους στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας υψηλών προδιαγραφών ανοίγει περαιτέρω το γεωγραφικό χώρο διείσδυσης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως μέσω των μπαταριών.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου οι ΑΠΕ σε λειτουργία αλλά και όλες οι νέες μονάδες ΑΠΕ, καλούνται να προσθέσουν μπαταρίες ώστε να διασωθεί η ενέργεια που θα χανόταν λόγω της υπερπαραγωγής ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλη χρονική στιγμή όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.
Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα μεγέθη της Metlen μιας που οι παράμετροι που προαναφέραμε σε συνδυασμό και με κάποιους άλλους που αφορούν τη διάρκεια αποθήκευσης της ενέργειας θα επιταχύνουν σημαντικά τη διείσδυση των μπαταριών με τον όμιλο να θέλει να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι από την εν λόγω πίτα.
Στη μακροπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής της Metlen βλέπουμε τη συσσώρευση που έχει αποτυπωθεί στο ανά 60ήμερο chart τιμών να έχει σοβαρές ενδείξεις τερματισμού. Ενδεικτικές είναι οι πάνω και κάτω μεγάλες σκιές με μικρό κυρίως σώμα στα εν λόγω candlesticks που δίνουν σημάδια προετοιμασίας για την ανοδική διάλυση του ορίου των 40 ευρώ με την απαρχή μιας μεσομακροπρόθεσμης κυματικής κίνησης που θα φέρει τη μετοχή στο κατώφλι των 51,25 ευρώ και των άνω των 7 δισεκατομμυρίων κεφαλαιοποίηση.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.