Ηρεμία λίγο πριν τη καταιγίδα;
Περιέργως πολύ ήρεμα και δίχως να υπάρχει το ενδιαφέρον που είχε σε άλλες χρονιές κύλησε το πρώτο δεκαήμερο του έτους για το δείκτη S&P 500 βρίσκοντάς τον να κάνει μια πλαγιοκαθοδική κίνηση προς το διπλό “μαξιλάρι” στήριξης που παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ανάμεσα στις 5.850 με 5.740 μονάδες. Μια σημαντική αντικραδασμική ζώνη που έχει την ικανότητα να μαζέψει τις όποιες ρευστοποιήσεις βγουν χωρίς να χαλάσει την ένδειξη της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.
Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι με την πλάγια σταθεροποιητική κίνηση που πραγματοποιεί ο δείκτης από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη ανάμεσα στις 6.100 με 5.850 μονάδες έχει φέρει πιο κοντά του τον πολλά βαρύ κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει σκαρφαλώσει πλέον στις 5.657 μονάδες ή ένα -4% από τωρινά επίπεδα τιμών.
Σημαντική λοιπόν είναι η εβδομάδα που θα ξεκινήσει καθώς ο δείκτης θα πρέπει να μας δείξει τα χαρτιά του με αυτό που σκοπεύει να κάνει. Έτσι ένα πιθανό πέρασμα του δείκτη κάτω από τις 5.800 μονάδες θα εγείρει την προσοχή των πωλητών μιας που θα τους δώσει το δικαίωμα να τον σπρώξουν περαιτέρω προς τις 5.740 με 5.700 μονάδες. Από την άλλη ένα δυναμικό πάτημα πάνω στις 5.800 μονάδες μπορεί να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις 6.000 μονάδες.
Οι αναλυτές τώρα μπορεί να δίνουν υψηλότερες τιμές στόχου για τον S&P 500 για το 2025 αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν και λίγο τη καχυποψία τους ως προς τη δυνατότητα που έχουν οι “Magnificent 7” να σύρουν το άρμα στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στις 7.000 μονάδες.
Χαρακτηριστικά είναι τα “τραβηγμένα από τα μαλλιά” στοιχεία που δίνουν τόσο το P/E ratio όσο και το P/S ratio για αυτούς τους επτά γίγαντες σε σχέση με το μέσο όρο του S&P 500.
Έτσι ενώ ο δείκτης έχει ένα P/E στο 28 και ένα P/S στο 3 η Tesla έχει P/E στο 111 (!) και P/S στο 15, η Nvidia P/E:53 και P/S:29, η Amazon P/E:47 και P/S:3.8, η Apple P/E:41 και P/S:10, η Microsoft P/E:35 και P/S:12, η Meta P/E:28 και P/S:9.8 και τέλος η Google εμφανίζεται με P/E:25 και P/S:7.1.
Όντως οι δείκτες δείχνουν ένα “ξεχείλωμα” στις κεφαλαιοποίησης των “Magnificent 7” αλλά τα οικονομικά στοιχεία που θα αρχίσουν να βγαίνουν από το πρώτο τρίμηνο του 2025 μπορεί να ανοίξουν το περιθώριο για υψηλότερα νούμερα στις μετοχικές τους αξίες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχει κάνει την πρώτη του καθοδική “ζαβολιά” διασπώντας τη μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης “W” στις 21.550 μονάδες. Ένα επίπεδο τιμών που ο δείκτης στο διημερήσιο chart τιμών προσπάθησε να το ξαναπεράσει ανοδικά αλλά όπως φάνηκε στην πορεία δεν το είχε. Τώρα ο δείκτης λαμβάνει τιμές κοντά στη σημαντική στήριξη των 20.795 μονάδων. Αδυναμία διακράτησης της εν λόγω στήριξης θα δώσει διαστάσεις στη καθοδική κίνηση πλησιάζοντας ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων.
Η δε ανοδική κίνηση που πήγε να γίνει την περασμένη Τρίτη με την Nvidia ώστε να καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά τραβώντας έτσι ψηλότερα και το τεχνολογικό δείκτη έληξε άδοξα και εκεί που έγραφε τιμές στα 153 δολάρια βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες να προσπαθεί να κρατηθεί από τη χειρολαβή των 137,50 δολαρίων ή ένα απίστευτο -10%. Η χαρά δηλαδή των “short” επενδυτών αν πρόλαβαν φυσικά να πάρουν καλή θέση στο καθοδικό τρενάκι το οποίο δείχνει στο ημερήσιο chart τιμών να έχει πάρει φόρα για τα 132 με 129 δολάρια.
Κλείνω με τον Dow Jones, όπου στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει μια άσχημη καθοδική διάσπαση της ζώνης στήριξης στις 42.155 μονάδες ανοίγοντας το δρόμο για τις 41.350 μονάδες που έχει να τις δει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κάτω όμως από τις 41.350 μονάδες θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή μιας που θα αρχίσει να … βρέχει σπρώχνοντας τον δείκτη προς το ορόσημο των 40.000 μονάδων. Για να αλλάξει κάτι προς την πλευρά των “Bulls” θα πρέπει ο δείκτης να περάσει με δύναμη πάνω από 43.150 μονάδες.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.