Ο βάτραχος και ο κουβάς
Το να ασχολείσαι με τις επενδύσεις είναι κάτι συναρπαστικό. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να ασχολείσαι ενεργά με τις επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνεις πλούσιος αρκεί φυσικά να μη πατήσεις καμμία μπανανόφλουδα και μείνεις στον άσσο…
Οι επενδύσεις όμως δεν είναι και κάτι που το ‘χεις. Δε το ‘χεις καθόλου για την ακρίβεια. Είναι δύσκολο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Κάπου είχα διαβάσει από έναν Αμερικανό “γκουρού” ότι για να μπορέσεις να πατήσεις πόδι και να πείς ότι ξέρεις πώς παίζεται αυτό το πολύ ακριβό παιχνίδι χρειάζονται περισσότερες από 10.000 ώρες σκληρή διατριβή στις ριψοκίνδυνες αγορές.
Βασική προϋπόθεση για να βαπτιστείς μάχιμος είναι ότι πρέπει να ΜΑΘΕΙΣ.
ΠΩΣ;
Λοιπόν…
Μαθαίνεις παραβιάζοντας τους κανόνες σου.
Μαθαίνεις χάνοντας χρήματα.
Μαθαίνεις με το να είσαι “ανόητος”.
Μαθαίνεις με το να στάζεις άγχος και πανικό.
Και το πιο σημαντικό από όλα ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ κάνοντας λάθη.
Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειροι είστε, τα λάθη είναι ένα βασικό μέρος της διαδικασίας των επενδυτικών κινήσεων. Υπάρχουν λάθη και λάθη. Ορισμένα είναι επιδερμικά και δε σας τρώνε ιδιαίτερα, άλλα όμως είναι μοιραία και σας τραβάνε πολύ γρήγορα στο βυθό ρουφώντας όλη την θετική ψυχολογία σας και το πολύτιμο κεφάλαιο σας.
Για να μπορέσω να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι θα αναρτήσω κάποια από τα μοιραία λάθη που μπορούν να σας σπρώξουν στο μαύρο πάτο του βαρελιού.
Οι παλιοί θα χρησιμοποιούσαν για την ανάλογη περίσταση τη λέξη …κουβάς.
Έχοντας λοιπόν ανα χείρας την εν λόγω λίστα θα μπορέσετε τουλάχιστον να αποφύγετε το μηδενισμό. Τώρα το πόσο εύκολα θα μπορέσετε να τις αποφύγετε είναι δικό σας θέμα. Δε θα σας πάρω και από το χεράκι. Έχουμε λοιπόν και λέμε…
1) Συναλλαγές χωρίς προκαθορισμένο σχέδιο συναλλαγών
Το πρώτο μοιραίο λάθος που κάνουν οι επενδυτές είναι οι συναλλαγές χωρίς σχέδιο.
Έλα μωρέ εγώ με το που θα ανοίξει η αγορά θα αγοράσω αυτό που μου κάνει κλίκ. Αυτό που όταν περνάει από τη κορδέλα των πράξεων μου κλείνει το μάτι. Αυτό που μου είπε ο μπατζανάκης μου. Αυτό που είδα στον ύπνο μου χθές το βράδυ κτλ.
Πιστέψτε με…το να έχετε πριν ανοίξει η αγορά και δεν αναφέρομαι μόνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών ένα γραπτό προκαθορισμένο σχέδιο συναλλαγών θα σας βοηθήσει αρκετά. Δημιουργήστε ένα πλάνο με τις επενδυτικές κινήσεις που θα κάνετε σε συγκεκριμένες μετοχές, σε συγκεκριμένες τιμές σε συγκεκριμένο χρόνο. Κάντε το καθημερινή ρουτίνα. Αυτό όχι μόνο θα σας εμποδίσει να αναλάβετε περιττούς κινδύνους, αλλά θα ελαχιστοποιήσει επίσης τις πιθανότητές σας να χάσετε χρήματα.
2) Υπερ-μόχλευση
Η υπερβολική μόχλευση είναι το δεύτερο λάθος που μπορεί να εξελιχθεί σε σκέτο μαρτύριο. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως ένα δίκοπο μαχαίρι. Σε ένα νικηφόρο σερί θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος φίλος σας, αλλά όταν αλλάζει η τάση, γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός. Όσο πιο μεγάλη η μόχλευση τόσο πιο πολύ θα τραβάτε τα μαλλιά σας ..για όσους έχουν.
Η υπερβολική μόχλευση είναι οι Σειρήνες του επενδυτή. Προσπαθούν να τον σαγηνεύσουν κανοντάς τον να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα πολύ πιο γρήγορα. Πολλοί επενδυτές παραπλανούνται σε αυτόν τον τρόπο σκέψης και καταλήγουν να χάνουν όλα τα χρήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικοί μεσίτες προσφέρουν τρελά ποσά μόχλευσης (όπως το 1:2000) που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τίποτα περισσότερο από τη λήθη. Προσέξτε. Κλείστε τα αυτιά σας γιατί δε θα βρεθεί κανείς να σας δέσει στο κατάρτι.
3) Το κόλλημα στην οθόνη παρακολουθώντας τη κορδέλα
Το να ανοίγει η αγορά και εσείς να πρέπει να παρακολουθείται όλο το σύμπαν και τη κορδέλα των πράξεων μη σας ξεφύγει η οξεία της σούπερ επενδυτικής ευκαιρίας δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό το λάθος δημιουργεί ένα απίστευτο τουρλουμπούκι στις επενδυτικές σας κινήσεις. Κάτι ο υπνωτισμός, κάτι η κούραση σας φέρνει σε ένα σημείο όπου και να θέλετε να κάνετε κάτι σωστό δεν μπορείτε. Να τι πρέπει να κάνετε…
- Τοποθετήστε τους ηγέτες των επενδυτικών σας κινήσεων.
Βάλτε στο ταμπλό 4 έως 10 εταιρείες ή δείκτες ή ισοτιμίες ή εμπορεύματα ή μίξη αυτών που θα παρακολουθείται. Το παραπάνω από το 10 είναι για τους άκρως επαγγελματίες και διαχειριστές κεφαλαίων.
- Καθορίστε κανόνες εισόδου
Ένας τυπικός κανόνας εισόδου θα μπορούσε να τεθεί σε μια πρόταση όπως αυτή: “Εάν το σήμα Α ενεργοποιηθεί και υπάρχει ένας ελάχιστος στόχος τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από το “stop loss” μου, τότε αγοράστε X συμβόλαια ή μετοχές εδώ”. Αν δε μπορείτε να το κάνετε τότε παίξτε ένα απλό παιχνίδι. Πέστε λοιπόν ότι είστε ένας ακριβός υπολογιστής που ακολουθεί τους κανόνες που του έχετε ορίσει. Έτσι και να θέλατε δε θα μπορούσατε να παρεκτραπείτε από το πλάνο. Φυσικά υπάρχουν πλέον και πολλές πλατφόρμες που μπορείτε να περάσετε εντολές σύμφωνα με τα κριτήρια που ζητάτε (όχι φυσικά στο Χ.Α.Α. εκεί είμαστε ακόμα στη λίθινη εποχή).
- Θέστε κανόνες εξόδου
Πριν εισέλθετε σε μια συναλλαγή, θα πρέπει να γνωρίζετε τις εξόδους σας. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο για κάθε συναλλαγή. Πρώτον, πού είναι το stop loss σας εάν η κίνηση πάει εναντίον σας; Αυτό το επίπεδο πρέπει να καταγραφεί. Οι νοητικές στάσεις δεν μετράνε. Το δεύτερο επίπεδο είναι ο στόχος κέρδους σας. Μόλις φτάσετε εκεί, πουλήστε ένα μέρος της συναλλαγής σας και μπορείτε να μετακινήσετε το stop loss στην υπόλοιπη θέση σας για να σπάσει ακόμα κι αν το επιθυμείτε. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μην ρισκάρετε ποτέ περισσότερο από ένα καθορισμένο ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας σε οποιαδήποτε συναλλαγή.
4) Η ανυπομονησία
Οι περισσότεροι επενδυτές δε κρατιούνται με τίποτα. Θέλουν εδώ και τώρα να πηδήξουν μέσα στην αγορά και να πραγματοποιήσουν συνεχόμενες συναλλαγές κυνηγώντας την οποιαδήποτε ευκαιρία. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ανθρώπινη φύση μας και στην προθυμία να κάνουμε “γρήγορα χρήματα”. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που εξασφαλίζει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσετε, είναι να έχετε υπομονή. Να κατανοήσετε πρώτα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν κάνετε συναλλαγές. Αυτό προφανώς θα πάρει χρόνο, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό, από τα θεμελιώδη, τη τάση τα υψηλά τα χαμηλά το χρονικό πλαίσιο, το διάγραμμα και τους ταλαντωτές.
“Βρε τι μας λές τώρα …βούρ και ότι αρπάξουμε”. Αμ δε γιατί στο τέλος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρπάξετε και κάτι άλλο…
Η ανυπομονησία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια χρημάτων. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο μερικές φορές να κάνετε ένα διάλειμμα, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να έχει χρόνο να δει τη μεγαλύτερη εικόνα, αντί να εστιάσει υπερβολικά σε μια πτυχή. Να θυμάστε ότι μια μεμονωμένη συναλλαγή μπορεί να έχει απήχηση σε μια σειρά μελλοντικών απωλειών εάν εκτελεστεί τη λάθος στιγμή. Μην βιάζεστε τα πράγματα και μην προσπαθήσετε να συμμετάσχετε σε μια συναλλαγή με κάθε κόστος ακολουθώντας απλώς το ένστικτό σας. Η αγορά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και συχνά στέλνει λάθος μηνύματα. Περιμένετε υπομονετικά τις καλύτερες ευκαιρίες να ευθυγραμμιστούν και μετά επιτεθείτε ανελέητα.
5) Αγνοώντας την τάση
«Η τάση είναι ο φίλος μου». Ξέρω, ξέρω πολύ κλισέ, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια. Όλοι οι επιτυχημένοι επενδυτές και “μάγοι” της τεχνικής ανάλυσης το πρώτο πράγμα που κοιτάνε είναι η τάση… ανοδική, καθοδική, σταθεροποιητική πλάγια. Είναι το Α της επενδυτικής στρατηγικής τους. Πάντα μα πάντα να λαμβάνετε υπόψη την τάση πριν κάνετε την οποιοδήποτε επενδυτική κίνηση.
6)Έχοντας μια ανοδική/πτωτική πεποίθηση
Αυτό το λάθος είναι μια τεράστια παγίδα.
Λένε ότι αν ρίξετε έναν βάτραχο σε βραστό νερό, θα πηδήξει αμέσως έξω από αυτό. Αλλά αν βάλετε τον βάτραχο σε χλιαρό νερό και μετά ζεστάνετε σιγά-σιγά το νερό, ο βάτραχος θα νομίζει ότι κάνει spa και όταν καταλάβει ότι το νερό βράζει, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ψυχολογικές μελέτες πάνω στη λήψη αποφάσεων έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν ηθικά κενά όταν συμβαίνουν σε πολλά μικρά βήματα παρά όταν συμβαίνουν σε ένα μεγάλο άλμα. Αυτή η δήλωση εξηγεί επίσης την ατυχή διαδικασία της ασύμφορης διαπραγμάτευσης. Μόλις βρεθείτε σε μια χαμένη θέση, δεν καταλαβαίνετε αν μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια μεγάλη απώλεια. Έχετε τη δική σας πεποίθηση που μπορεί να σας οδηγήσει στην αφάνεια. Γι’ αυτό ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης είναι η αντικειμενικότητα. Να δείς τη τάση έτσι ακριβώς όπως είναι και όχι έτσι όπως θα ήθελες να είναι.
Η τύφλωση γιατί περί αυτού πρόκειται σίγουρα δεν είναι διόλου χρήσιμη στις επενδυτικές συναλλαγές και κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι άκρως επιζήμια.
7) Το να είσαι πολύ συναισθηματικός
Η διαπραγμάτευση στις αγορές είναι σαν να μπαίνεις σε ένα πεδίο μάχης. Πρέπει να είσαι συναισθηματικά και ψυχολογικά προετοιμασμένος πριν μπεις διαφορετικά είναι σα να μπαίνεις σε μια εμπόλεμη ζώνη με μια “μπάμια” στο χέρι σου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τρία πράγματα πριν ξεκινήσετε τις συναλλαγές: 1) είστε ήρεμοι, 2) κοιμηθήκατε καλά και 3) είστε έτοιμοι για μια πρόκληση.
Η θετική στάση απέναντι στις συναλλαγές είναι εξαιρετικά σημαντική.
8) Μάπα διαχείριση χρημάτων
Το να διακινδυνεύσετε μεταξύ 1% και 2% του συνολικού κεφαλαίου σας σε μία μόνο συναλλαγή είναι ο καλύτερος τρόπος. Ακόμα κι αν χάσετε ενώ στοιχηματίζετε σε αυτό το ποσό, θα είστε αρκετά ικανοί να κάνετε συναλλαγές κάποια άλλη μέρα και να αναπληρώσετε τις ήττες σας.
Το ποσό του κινδύνου που μπορεί να αναλάβει ένας ενεργός επενδυτής είναι το ποσό που πιστεύει ότι θα μπορέσει να πάρει πίσω την επόμενη μέρα. Είναι μια σοφή επιλογή να ξεκινήσετε με μικρότερη ποσότητα και να αυξήσετε αργά και σταδιακά το ποσοστό.
Μήτσο αν δε καταλαβαίνεις αυτό που λέω γύρνα μετεξεταστέος στο σημείο 2 «Υπερ-μόχλευση» και διαβάσε το ξανά.
Το να έχεις τις σωστές αναλογίες στη διαχείριση χρημάτων είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του κερδοφόρου επενδυτή και φυσικά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη μεταξύ των χαμένων επενδυτών.
9) Έλλειψη τήρησης αρχείων
Η τήρηση αρχείων είναι το κλειδί για την επιτυχία στις συναλλαγές. Εάν κερδίσετε μια συναλλαγή, θα πρέπει να σημειώσετε τις συνθήκες και τους λόγους που σας τράβηξαν προς την εν λόγω κίνηση. Εάν χάσετε μια συναλλαγή, θα πρέπει να κρατήσετε αρχείο για τους λόγους που συνέβη αυτό, προκειμένου να αποφύγετε τα ίδια λάθη στο μέλλον.
Σημειώστε λεπτομέρειες όπως στόχους, την έξοδο και την είσοδο κάθε συναλλαγής, την ώρα, τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης, το ημερήσιο εύρος ανοίγματος, το άνοιγμα και το κλείσιμο της αγοράς, καταγράψτε σχόλια σχετικά με το γιατί κάνατε την επενδυτική κίνηση και τέλος …διδάγματα.
Θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα αρχεία συναλλαγών σας, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε και να αναλύσετε το κέρδος ή τη ζημία για ένα συγκεκριμένο σύστημα, τις αναλήψεις (που είναι ποσά που χάνονται ανά συναλλαγή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα συναλλαγών), τον μέσο χρόνο ανά συναλλαγή (για να υπολογίσετε την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών ) και άλλους σημαντικούς παράγοντες.
Θυμηθείτε, το να επενδύεται στις κεφαλαιαγορές είναι μια σοβαρή επιχείρηση και εσείς είστε ο CEO και ο λογιστής.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.