Bitcoin εναντίον Χρυσού. Ποιος είναι ο καλύτερος αντισταθμιστής έναντι του πληθωρισμού ;
Υπάρχει εδώ και μήνες ανάμεσα στους επενδυτές μια αυξανόμενη συζήτηση – αντιπαράθεση για τον χρυσό και το Bitcoin. Με την πάροδο του χρόνου, η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων έχει ενταθεί καθώς το Bitcoin έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με το χρυσό.
Για ορισμένους επενδυτές, ο χρυσός παραμένει το αιώνιο περιουσιακό στοιχείο που έχει αποδειχθεί αρκετά σταθερό για δεκαετίες, και για άλλους, το Bitcoin, αν και δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, κερδίζει πολύ γρήγορα έδαφος και θεωρείται ένα σημαντικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η επιλογή της αξίας στην οποία θα επενδύσετε εξαρτάται από τις επιδιώξεις και τους επενδυτικούς σας στόχους.
- Χρυσός
Για δεκαετίες, ο χρυσός εξυπηρετούσε τον σκοπό της δημιουργίας νομισμάτων “ασφαλείας”. Είναι μια σταθερή επένδυση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει “καλές” αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Ο χρυσός είναι ένα μοναδικό αγαθό που είναι τόσο παλιό όσο ο πολιτισμός. Έχει εγγενή αξία και αποτελεί ιδανική βάση για συναλλαγές και επενδύσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που σχετίζονται με αυτό το βετεράνο των αξιών.
Επί του παρόντος, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, το σπάνιο κίτρινο μέταλλο δεν είναι αποδεκτό μέσο πληρωμής. Ενώ ορισμένα χρυσά νομίσματα αναγνωρίζονται ως νόμισμα, η ονομαστική αξία του νομίσματος δεν είναι “τίποτα” σε σύγκριση με την ποσότητα χρυσού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Επίσης, επειδή ο χρυσός πρέπει να αποθηκευτεί σε θησαυροφυλάκιο, χρηματοκιβώτιο ή θυρίδα ως φυσικό αντικείμενο, κινδυνεύετε να τον χάσετε από την κατοχή σας.
- Bitcoin
Το μεγαλύτερο και πιο διαπραγματεύσιμο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο φαίνεται να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας στη χρηματοπιστωτική αγορά και να προσελκύει επενδυτές με τα μοναδικά του οφέλη, όπως ο εύκολος τρόπος μεταφοράς. Επειδή το εμβληματικό περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από χρήστη σε χρήστη ή να περιλαμβάνει ανταλλαγή κρυπτογράφησης τρίτου μέρους και να πωληθεί ή να αγοραστεί για την αξία του σε USD.
Αν και το Bitcoin δεν είναι αποδεκτό παντού στον κόσμο, με μια εφαρμογή πορτοφολιού Bitcoin για κινητά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως τρόπο πληρωμής όπου είναι συνήθως αποδεκτό. Επίσης, επειδή το Bitcoin είναι μια αναδυόμενη επένδυση, θεωρείται εξαιρετική επιλογή καθώς έχει την τάση να αυξάνεται εκθετικά και να γεννά μεγάλες αποδόσεις στο εγγύς μέλλον. Από τη δημιουργία του, το ψηφιακό αυτό στοιχείο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση σε δημοτικότητα και σημασία. Αυτό το κάνει να προσελκύει όλο και περισσότερο επενδυτές θεσμικούς και μη.
Ωστόσο και το Bitcoin έχει μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας αστάθειάς του, με τη δυνατότητα σημαντικής απόδοσης αλλά και… κατάρρευσης. Τελευταία μάλιστα λόγο της όλο και αυξανόμενης διείσδυσής του στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μεγαλώνει και η ευπάθειά του σε κλοπή και απάτη, παρά την εκτενή ασφάλειά του, ενισχύοντας έτσι τη γνώμη ενός σκεπτικιστή προς τα κρυπτονομίσματα.
Στη τελική το Bitcoin και ο χρυσός είναι σπάνια περιουσιακά στοιχεία και ταιριάζουν σε διαφορετικές προτιμήσεις και “γούστα” των επενδυτών.
Ο ανταγωνισμός όχι απλώς συνεχίζει αλλά φουντώνει όλο και περισσότερο.
Η ποσοστιαία πάντως αντιπαράθεση στην απόδοση των δύο αξιών στη τελευταία 7ετία είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτική….
Bitcoin vs. Gold: 17088% – 57%.
Πάμε τώρα στις τωρινές διαγραμματικές αναλύσεις τους…
Η ενδυνάμωση του δολαρίου στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει να μην επηρεάζει ιδιαίτερα το βασιλιά των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin (BTCUSD) καθώς όπως αναφέραμε και άνωθεν «περιέργως» πλην σαφώς οι απανταχού επενδυτές θεσμικοί και μη δείχνουν να το επιλέγουν ως αντιστάθμιση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Το θέμα είναι όμως ότι το Bitcoin υπό το φως των νέων δεδομένων πήγε και διέσπασε ανοδικά το πλάγιο σταθεροποιητικό σχηματισμό που πραγματοποιούσε επί 24 σχεδόν μέρες στα 64000 με 64900 δολάρια καταγράφοντας στη συνέχεια νέο ιστορικό υψηλό στα 69000 δολάρια.
Τώρα στο διημερήσιο διάγραμμα εμφανίζεται να κάνει ένα pullback στην περιοχή των 64000 δολαρίων προς αναζήτηση ίσως νέων δυνάμεων για να υπερπηδήσει στη συνέχεια το εμπόδιο των 70000 δολαρίων και να κινηθεί προς το όριο των 85000 δολαρίων. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι η κεφαλαιακή αξία του Bitcoin έχει φτάσει στα 1,353 τρισ. δολάρια με το δεύτερο Ethereum να προσεγγίζει τα 555,4 δισ. δολάρια.
Εβδομάδα των μετάλλων φαίνεται ότι ήταν η εβδομάδα που πέρασε με το συμβόλαιο του χρυσού (ZG) να περνάει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 145 μέρες πάνω από την αντίσταση των 1838 δολαρίων και να αρχίζει να φλερτάρει ασυστόλως με την πολύ ισχυρή καθοδική γραμμή τάσης “Q” στα 1865 δολάρια περίπου.
Εδώ όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μια επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της εν λόγω «κυρίας» στα 1865 δολάρια μπορεί να αστράψει και να βροντήξει στο συμβόλαιο του χρυσού καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για τα 1960 και τα 2000 δολάρια. Αντιθέτως αδυναμία διάσπασης θα επαναφέρει το χρυσό στο γνωστό διαγραμματικό μετερίζι των 1820 με 1800 δολαρίων.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.