Για όλα φταίει ο θείος Προκόπης
Μα καλά πώς τα κατάφερες και «έμπλεξες» με τη τεχνική ανάλυση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο;
Η απάντηση στη ερώτηση αρκετών αναγνωστών και μη ίσως απαντηθεί με το σημερινό μεταλλαγμένο ως προς τα προηγούμενα αυτοβιογραφικό άρθρο.
Η επιθυμία της μητέρας μου ήταν να με δει δάσκαλο. Ο πατέρας μου απλά σιγοντάριζε παίζοντας τα ιδιόφωνα κρουστά, καστανιέτες, ντέφι κτλ. Βλέπετε από μικρό παιδί η μητέρα μου με παίνευε στο οικογενειακό περιβάλλον ότι είχα το χάρισμα να διδάσκω, να προσφέρω γνώσεις απλόχερα σε όσους τις χρειαζόντουσαν. Εγώ από τη δικιά μου πλευρά, για να τους ικανοποιήσω, πήγα την πίστα ένα επίπεδο παραπάνω σε αυτό του καθηγητή, τελειώνοντας το Μαθηματικό. Από την άλλη πλευρά όμως βρισκόταν ο θείος μου ο Προκόπης. “Σκληρός» υποδιευθυντής και ηγετική μορφή τότε του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας επί της πλατείας Κοτζιά. Μιλάμε για το εντυπωσιακό μέγαρο που αποτέλεσε και το πρώτο κατάστημα της Εθνικής και συνθέτεται από τα δύο κτίρια της δεκαετίας του 1840, το ξενοδοχείο “Αγγλία” του Φραγκίσκου Φεράλδη και την αριστοκρατική κατοικία Δομνάδου.
Ο θείος μου λοιπόν ήταν άκρως αντίθετος με αυτό τον επαγγελματικό προσανατολισμό που προσπαθούσαν να μου επιβάλλουν οι γονείς μου.
«Τι θα το κάνεις το παιδί… δασκαλάκο. Όταν με το καλό πάρει το πτυχίο θα τον πάρω στη Εθνική Τράπεζα στα ξένα συναλλάγματα».
Όταν λοιπόν κάποια στιγμή το 1988 πήγα και επισκέφτηκα το θείο Προκόπη σε αυτό το πανέμορφο κτίριο για να ερευνήσω ιδίοις όμμασι τον πιθανό μελλοντικό εργασιακό μου χώρο έπεσα πάνω σε μια πολυτελή έκδοση για την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας. Ξεφυλλίζοντάς τη διαπίστωσα ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα της νεότερης Ελλάδος καθώς ιδρύθηκε το 1841, συνέβαλε καθοριστικά το 19οαιώνα στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και … ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1880.
Εκεί ακριβώς σε αυτή τη λέξη έπαθα «κοκομπλόκο».
Χρηματιστήριο ; Πώς να είναι άραγε.
Όταν στη πορεία της ημέρας ρώτησα το θείο τι «παίζει εκεί» ανακάλυψα ότι ο κύριος Προκόπης ήταν αρκετά προχωρημένος, καθώς είχε κωδικούς σε πέντε χρηματιστηριακές ( φαινόμενο για την εποχή εκείνη) , γνώριζε απέξω και ανακατωτά όχι μόνο τις τότε υπό διαπραγμάτευση μετοχές αλλά και όλους σχεδόν τους χρηματιστές ενώ είχε και άδεια εισόδου. Αυτό ήταν. Ο βομβαρδισμός των ερωτήσεων για το χρηματιστηριακό γίγνεσθαι ήταν επί μια βδομάδα ανηλεής και σε τέτοιο σημείο που ανάγκασε το θείο μου να υποκύψει και να με πάρει μια μέρα μαζί του στη Σοφοκλέους για να πάρω «μάτι» πως γινόταν η συνεδρίαση. Ε λοιπόν την άνοιξη του 1988 ο γραφών με κοστούμι και γραβάτα «εισβάλει» στο Χρηματιστήριο μέσα από τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές κολώνες που στήριζαν το λιτό αέτωμα. Στο εσωτερικό οι εικόνες με τη φατνωματική οροφή, τα μαρμάρινα δάπεδα με τα περίτεχνα μωσαϊκά, το στρογγυλό κάγκελο αναγγελίας των εντολών από τους χρηματιστές και τους αντικριστές, ο δημιουργικός θόρυβος, οι καμιά 50ριά επενδυτές, το τεράστιο ξύλινο ταμπλό των τιμών και οι εντεταλμένοι υπάλληλοι πίσω από αυτό που άλλαζαν με τα χέρια τις τιμές των πράξεων έφτασαν και περίσσεψαν για να μεταβάλλουν ριζικά τη μελλοντική μου σταδιοδρομία. Πρώτη μου επένδυση, ποια άλλη, η Εθνική Τράπεζα. Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του θείου άρχισα να μπαινοβγαίνω στο Χρηματιστήριο και να καταγράφω τις τιμές κλεισίματος της μετοχής της Εθνικής. Το επόμενο βήμα ήταν να τις τοποθετήσω σε χαρτί κατριγέ τραβώντας τις απαραίτητες γραμμές ενώ λίαν συντόμως επειδή ήθελα να βλέπω τη κύρια τάση αποτύπωσα μαζί με το κλείσιμο και τους μέσους όρους των 10 και 20 ημερών. Τεχνική ανάλυση σε νηπιακή κατάσταση. Στη συνέχεια άρχισα να κάνω την ίδια ανάλυση μαζεύοντας τα κλεισίματα της ημέρας σε Εμπορική, Πετζετάκι, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΑΙΣ, ΤΙΤΑΝ και…ΚΕΚΡΩΨ. Ο απίστευτος χρόνος όμως που έπρεπε να διαθέτω για να κάνω τις αναλύσεις πάνω σε κατριγέ χαρτί με οδήγησε στις αρχές του 1991 στο κατώφλι μιας εταιρίας η οποία είχε τότε το γνωστό πρόγραμμα τεχνικής ανάλυσης MetaStock. Μιλάμε για τη Profile. Όταν πήγα λοιπόν στα «μικρά» γραφεία της τότε νεοσύστατης εταιρείας την παρουσίαση του προγράμματος μου την έκανε o νυν πρόεδρος και ιδρυτής Χαράλαμπος Στασινόπουλος. Ο άνθρωπος εκτός από βαθύς γνώστης των χρηματοοικονομικών είναι και καταπληκτικός «πωλητής». Πήγα για να αγοράσω με χαμηλό “budget” ένα πράγμα, το πρόγραμμα και βρέθηκα να φεύγω με ένα computer, οθόνη, ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα δεδομένων που είχε φτιάξει για να λαμβάνω τα κλεισίματα (source one), modem (τότε δεν υπήρχε ίντερνετ) και κάποια άλλα παρελκόμενα. Από εκείνο ακριβώς το σημείο το ταξίδι της τεχνικής ανάλυσης μόλις ξεκίναγε έχοντας στις αποσκευές το βιβλίο θρύλος του John Murphy.
Στο σήμερα τώρα η Εθνική Τράπεζα μετά από μια εκρηκτική άνοδο +147% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου των 0,852 ευρώ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή αντίσταση της περιοχής των 2,10 με 2 ευρώ. Περιοχή, όπου μπορεί να επιφέρει ένα βραχυχρόνιο pullback προς την περιοχή στήριξης της άνω πλευράς του ανοδικού καναλιού του Μαρτίου στα 1,70 με 1,64 ευρώ. Πιθανή όμως μετέπειτα ανοδική διάσπαση των 2,10 ευρώ θα δώσει το κλειδί για τα 2,50 και τα 2,80 ευρώ.
Ο τωρινός ΤΙΤΑΝ φαίνεται να σταμάτησε προσωρινά στα 14,50 ευρώ την ανοδική κούρσα που ξεκίνησε από τη διάσπαση τόσο της οριζόντιας γραμμής αντίστασης, στα 11,60 ευρώ, όσο και του απλού κινητού μέσου 100 ημερών. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διακράτηση ή μη της βραχυχρόνιας στήριξης στα 13,65 με 13,50 ευρώ. Επιτυχή πάτημα μπορεί να θέσει εκ νέου τη μετοχή σε τροχιά προς το στόχο των 15,80 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.