Οι «αυτοί»
Υπάρχει ένα κράμα επενδυτών, ευτυχώς σε μικρή ακόμα ποσόστωση αλλά δυστυχώς με επικίνδυνη εξελικτική πορεία που βρίσκεται σε μια συνεχόμενη ψυχαναγκαστική εναντίωση στην οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Όταν το μαγαζί πέφτει ωρύονται στο τηλέφωνο ότι «αυτοί» μας την είχαν στήσει στη γωνία της ταληροπαγίδας και τώρα που έπεσε το σκοτάδι δε θα ξαναδούμε άσπρη μέρα και πρέπει άμεσα να ξεπουλήσουμε ότι μετοχικό κινείται στα χαρτοφυλάκια και ας υπάρχουν μέσα σε αυτά και όμιλοι που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πολλά υποσχόμενοι.
Όταν δε η αγορά κινείται πλάγια μην έχοντας σαφή προσανατολισμό έχουν συνεχώς στο στόμα τους την πιπίλα της ατονίας των μετοχικών αξιών που στο σύνολό τους δε μπορούν να πάρουν τα πόδια τους και της καταστροφικής βαρεμάρας που τρώει τα επενδυτικά τους σχέδια και καταρρακώνει τις σκέψεις τους, ενώ στο βάθος υπάρχει και η κουτοπόνηρη χροιά ότι «αυτοί» προσπαθούν να μας κοιμίσουν για να μας αρπάξουν τα χαρτιά.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι όταν η αγορά ανεβαίνει. Εκεί περιέργως είναι λες και τους πατάς τον κάλο. Ειδικότερα όταν οι ρυθμοί της ανόδου είναι ιδιαίτερα έντονοι τότε δίνουν ρεσιτάλ με τα τηλεφωνήματα «αγανάκτησης» να παίρνουν φωτιά. Και δε μιλάω για το περιβόητο οι «αυτοί» μας πήραν πάλι τα χαρτιά αλλά στο κομμάτι που οι «αυτοί» το ανεβάζουν επίτηδες γρήγορα το μαγαζί για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και να μη προλάβουμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Όταν βέβαια καταλάβουν ότι το μαγαζί έχει αλλάξει τάση μπαίνοντας στο ασανσέρ για το δεύτερο ή το τρίτο όροφο τότε για να μη πάρουν αγοραστική θέση πασπαλίζουν το μυαλό τους με τη σκέψη ότι τώρα οι «αυτοί» θα μας τα χώσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών από αυτά φυσικά που είχαν πουλήσει.
Για όλα τα δήθεν χρηματιστηριακά δεινά φταίνε οι «αυτοί». Στη δε ερώτησή μου ποιοι είναι ρε παιδιά οι «αυτοί» ξεκινούν από τους ξένους και καταλήγουν μέχρι και στη Στοά. Οι επενδυτές αυτοί έχουν μετουσιώσει δυστυχώς τη ζωή τους πάνω στους αόρατους ρυθμιστές των χρηματιστηριακών τιμών τραβώντας έτσι ένα καθημερινό ψυχολογικό θρίλερ.
Στην Αμερική υπάρχει μια ειδικότητα ψυχολόγων που ασχολείται με το “Trading Psychology”. Βασικός τους στόχος είναι να οδηγήσουν τον πελάτη τους, συνήθως μεγαλοεπενδυτή ή θεσμικό διαχειριστή κεφαλαίων, στον έλεγχο του φόβου και της απληστίας θέτοντας στον παρονομαστή την πειθαρχία και τα ψυχολογικά εργαλεία που χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα των πολλών. Έτσι με απλά λόγια μέσα από τις διαδοχικές συνεδρίες, που μόνο φθηνές δεν είναι, πλάθουν ένα πρότυπο στρατηγικής σκέψης για να δρουν επενδυτικά ενάντια στα συναισθήματα της μάζας.
Περνώντας τώρα επί του διαγραμματικού πρακτέου αυτό που κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο monthly chart του Γενικού Δείκτη είναι το έντονο ανοδικό candlestick των τελευταίων συνεδριάσεων που περικλείει ποσοστό +24% με έναν όγκο συναλλαγών άνω των 650 εκατ. μετοχών. Η κίνηση έχει ξεκινήσει από τις 570 μονάδες λεηλατώντας στην πορεία αντιστάσεις που ταλάνιζαν το δείκτη για πάνω από επτά μήνες. Η εξέλιξη της υπάρχουσας ανοδικής κίνησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους. Κατά πρώτον γιατί είναι πολύ πιθανό να έρθει σε αντιπαράθεση με τη μακροχρόνια πρώην γραμμή στήριξης “Q”, στις 720 μονάδες και κατά δεύτερον γιατί επίσης πάει να κονταροχτυπηθεί με τον διαγραμματικό διαμορφωτή τάσης των Fibonacci Keltner Channel 21 μηνών, στις 735 μονάδες. Εάν τώρα ο Γενικός Δείκτης αποτυπώσει στο επόμενο χρονικό διάστημα ένα επιτυχές μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 735 με 720 μονάδων από όπου και διέρχονται οι προλαλήσαντες τότε θα πρέπει να αναμένουμε ριζική αλλαγή τάσης για τους επόμενους 5 με 6 μήνες. Κάτι ανάλογο έχει αρχίσει να μαρτυράει και ο τεχνικός δείκτης Commodity Channel Index, καθώς έχει εισέλθει σταδιακά μέσα στη ζώνη που στατιστικά μεταβάλει την υπάρχουσα κυρίαρχη τάση.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να ετοιμάζει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ASE Large Cap, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται διαγραμματικά σε υψηλότερα σκαλοπάτια σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Και αυτός ο δείκτης δείχνει να πλησιάζει το αντίστοιχο διαμορφωτή τάσης των Fibonacci Keltner Channel 21 μηνών, στις 1760 μονάδες. Πέραν τούτου εάν όντως ο δείκτης κλείσει το Νοέμβριο με τιμή άνω των 1620 μονάδων τότε θα έχει βάλει στην πλάτη του όλους τους μήνες της πανδημικής δυστοκίας. Ισχυρές ανοδικές ενδείξεις αλλαγής τάσης λαμβάνουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI) μετά και την επάνοδό του πάνω από το σημείο των 42 μονάδων.
Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμά του να «χτίζει» μια βάση πάνω στο επίπεδο των 360 με 350 μονάδων. Εδώ ένα ισχυρό πάτημα πάνω στις 350 μονάδες μπορεί να σπρώξει το δείκτη προς τη «σκεπή» αντίστασης των 400 μονάδων. Από εκεί και πάνω ο δείκτης έχει πολύ γήπεδο για να παίξει μπάλα με την πρώτη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στις 550 μονάδες. Θετική είναι και η κίνηση του τεχνικού δείκτη RSI με την ανοδική απόδραση του πάνω από τις 42 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.