Νομισματικές αφηγήσεις
Κυριολεκτικά από τη κατάψυξη έβγαλε για ακόμα μια φορά το Λονδίνο τις εντατικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις «επαρκείς» διαβεβαιώσεις που έλαβε από τις Βρυξέλλες. Συνομιλίες που είχαν διακοπεί αίφνης μετά την ανακοίνωση του κ. Τζόνσον ότι “τελείωσαν” καλώντας τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική λίρα σε αναλογία με το αμερικανικό δολάριο (GBPUSD) δε δείχνει να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις διακοπές και τα σούρτα φέρτα των συνομιλιών. Παραμένει διαγραμματικά υπό την έλξη του επιπέδου των 1,3000 κοιτώντας κατά διαστήματα την περιοχή του 1,31000. Εάν τώρα στις επόμενες μέρες σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 1,3000 με 1,3050 τότε θα πρέπει να αναμένουμε έντονη ανοδική κίνηση προς την περιοχή σαθρής αντίστασης των 1,3280. Από εκεί και πάνω βασιλεύει η αντίσταση των 1,3500 αλλά είναι κομματάκι δύσκολο στο επόμενο διάστημα να το προσεγγίσει, καθώς υπάρχουν σε κοντινή πλέον απόσταση οι αμερικάνικες εκλογές, όπου αναμένεται να φέρουν βραχυπρόθεσμη αναστάτωση στις παγκόσμιες ισοτιμίες.
Δοκιμές ανοδικής διαπερατότητας πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες η αναλογία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο (EURUSD) μένοντας όμως πιστό στο επίπεδο του 1,1800. Το εύρος διακύμανσης όσο πάει και στενεύει αναδύοντας ενδείξεις εκδήλωσης μιας πιθανής βίαιης εκτόνωσης. Κίνηση η οποία δείχνει ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα εκδηλωθεί προς τη φορά της κυρίαρχης τάσης ανασκαλεύοντας το επιβλητικό επίπεδο αντίστασης των 1,2000.
Στην ισοτιμία του ευρώ με τη βρετανική λίρα (EURGBP) η μακροπρόθεσμη αντίσταση στα 0,9138 μας απέδειξε για πολλοστή φορά ότι οτιδήποτε «πετάει» πάνω από εκεί δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό καθώς επανέρχεται άμεσα κάτω από αυτή. Έτσι και τώρα η Αυγουστιάτικη φόρα του ευρώ δεν είχε συνέχεια αναγκάζοντας σταδιακά την ισοτιμία να υποκύψει στο διαγραμματικό πτωτικό πεπρωμένο δίνοντας σταδιακό έδαφος προς τη διερχόμενη γραμμή του στροφέα του περασμένου Φλεβάρη στα 0,8925. Από εκεί και έπειτα εάν διερραγεί πτωτικά ο εν λόγω σχηματισμός τότε θα έχουμε την εκδήλωση μιας άμεσης βύθισης προς το επίπεδο στήριξης των 0,8800.
Και όμως ναι η PayPal αποφάσισε να παρέχει στους Αμερικανούς πελάτες της τη δυνατότητα να αγοράζουν, να κατέχουν, να πωλούν και να χρησιμοποιούν τέσσερα κρυπτονομίσματα: το Bitcoin, το Ethereum, το Litecoin και το Bitcoin cash υπό την υποστήριξη της fintech εταιρείας Paxos. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για το εκτεταμένο δίκτυο ψηφιακού πορτοφολιού της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελώντας με τη σειρά του το «μπαρούτι» για την εκτόξευση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων. Τελευταία έχουν εισέλθει στο χώρο ισχυρές εταιρείες και θεσμικοί επενδύοντας σημαντικά ποσά στα κρυπτονομίσματα. Η MicroStrategy (MSTR) έχει επενδύσει μέχρι τώρα κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο Bitcoin ενώ και ο κολοσσός πληρωμών η Square (SQ) έχει προσθέσει στον ισολογισμό της 50 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin ενώ ετοιμάζεται σύμφωνα με τη JP Morgan να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις. Σύμφωνα δε με την εταιρεία Analytics Coin 98 αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 εισηγμένες εταιρείες, που έχουν ρίξει κεφάλαια άνω των 6,86 δισ. δολαρίων στο Bitcoin. Διαγραμματικά η αναλογία του Bitcoin σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο (BTCUSD) δείχνει να έχει εκτοξευθεί πάνω από την αντίσταση 12325 δολαρίων ανοίγοντας το δρόμο για το κατώφλι των 13200 δολαρίων. Από εκεί και πάνω όμως θέλει ιδιαίτερη αγοραστική προσοχή, καθώς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται πολύ πιο πάνω, στα 15100 δολάρια. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει το Bitcoin να αποδείξει ότι έχει στο τσεπάκι του την περιοχή των 12325.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ισοτιμία του Ethereum με το δολάριο (ETHUSD) καθώς φαίνεται διαγραμματικά ότι ετοιμάζεται να τμήσει ανοδικά την ισχυρή μακροπρόθεσμη αντίσταση των 445 δολαρίων και να κινηθεί προς τα 615 δολάρια. Χορηγός σε αυτό το ανοδικό σενάριο είναι ο υπάρχον στροφέας του Μαρτίου.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.