Τρένο δίχως φρένα
Κάτι παραπάνω από στριμωγμένη, για να μην πω κάτι άλλο, είναι η διαγραμματική κατάσταση του Τραπεζικού Δείκτη. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τα χαμηλά του περασμένου Απρίλη εκείνων δηλ. των 263 μονάδων, όπου όμως εάν διασπαστούν καθοδικά θα θυμίζει κάτι από τρένο δίχως φρένα καθώς θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τιμές από -10% έως -13% χαμηλότερα προς τα σημεία πιθανής ανάσχεσης των 246 με 238 μονάδων. Κάπου εκεί βγάζει και το τμημένο στατιστικό πλάγιο διαγραμματικό λογαριθμικό τμήμα των 306 με 263 μονάδων. Από εκεί και κάτω ίσως κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να κάνουν ένα νέο “restart” ή ακόμα καλύτερα ένα φρέσκο “recharge” στο κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Βέβαια για να δείξουμε ότι δε βλέπουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά το ποτήρι ολοκληρωτικά μισοάδειο υπάρχει στο πίσω μέρος της θετικής διαγραμματικής ανάλυσης και η παράτολμη σκέψη της αποτύπωσης ενός τρίτου τοπικού πυθμένα με μία πινελιά από βίαιη ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 290 με 300 μονάδων. Στατιστικώς πάντως όταν η πτωτική ροπή θέλει να αλλάξει τάση θα πρέπει πρώτα να τεντώσει πλήρως το σχοινί διακράτησης πετώντας εκτός αρκετούς φοβισμένους επενδυτές. Μένει βέβαια πρώτα να το δούμε και στην πράξη. Από την άλλη ο 14άρης τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) παρά την πλάγια πορεία έντονης ανοδικής αμφισβήτησης παρουσιάζεται να σκαλίζει τη κάτω πλευρά της συσσώρευσης επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα της απαρχής μιας βίαιης βύθισης.
Προχωρώντας στις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη ξεκινάμε με τη Eurobank η οποία συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα της κεφαλαιοποίησης κλείνοντας κοντά στα 1,19 δισ. ευρώ. Η μετοχή έχει απολέσει στο τρέχον μήνα ένα -14% με συνολικό όγκο συναλλαγών 79,8 εκατ. τεμαχίων. Διαγραμματικά αποτυπώνεται να έχει χάσει τη στήριξη των 0,33 ευρώ ανοίγοντας επικοινωνία με τα χαμηλά του Απρίλη στα 0,2820 ευρώ. Το στοιχείο, που δε μας αφήνει προς το παρόν να θέσουμε ως στόχο τη καθοδική διάλυση των 0,2820 ευρώ είναι ο επί μέρες ασθενικός όγκος συναλλαγών, καθώς μια τέτοια κίνηση για να πάρει σάρκα και οστά θέλει συνεχόμενο όγκο άνω των 13 με 15 εκατ. τεμαχίων.
Η Εθνική Τράπεζα που κινδυνεύει να χάσει τη κεφαλαιοποίηση των 900 εκατ. ευρώ έχει τμήσει καθοδικά όχι μόνο τη γραμμή στήριξης των προηγούμενων τοπικών πυθμένων της άνοιξης αλλά και το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Ο πτωτικός κυματισμός εάν δεν ανακοπεί δείχνει να κατευθύνεται προς το κανάλι στήριξης που κινείται ο διαγραμματικός «όφις» μεταξύ των 0,905 με 0,815 ευρώ. Έντονη αναχαίτιση στην εν εξελίξει πτωτική πορεία μπορεί να επιτελεστεί μόνο με την επιβεβαιωμένη αρπαγή της ζώνης αντίστασης των 1,05 με 1,10 ευρώ.
Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει να πιέζεται από τον εδώ και 200+ μέρες καθοδικό στροφέα οδηγώντας σε πιθανή πτωτική λύση της στήριξης των 0,483 ευρώ. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα σπρώξει τη τιμή προς το επίπεδο των 0,464 με 0,45 ευρώ σύμφωνα με τα Fibonacci pivot retracement. Το όριο που έχουμε θέσει από προηγούμενα άρθρα για την αλλαγή πορείας και τάσης είναι τα 0,60 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank έχει πέσει στα 774 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει εδώ και εβδομάδες το πτωτικό διαγραμματικό της στίγμα με τη καθοδική διάσπαση της πρώην μεσοπρόθεσμης γραμμής στήριξης “T” στα 1,135 ευρώ. Η κίνηση μετά και το πέρασμα από το όριο του 1 ευρώ φαίνεται να έχει πάρει φόρα για τη στήριξη των 0,84 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό είναι σε σχέση με τους άλλους τρεις τραπεζικούς οίκους και το πιο «ανησυχητικό» στοιχείο από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης, καθώς η μετοχή της Πειραιώς έχει πτωτικό «λίπος» να χάσει καθώς έχει ως ιστορικό χαμηλό τα 0,552 ευρώ. Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς «αγκομαχάει» λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.