Κάτσε Τούρκο να γεμίσω
Τη δεύτερη χειρότερη απόδοση για το 2020 έχει παγκοσμίως ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθήμενος στα -30,59% λίγο πιο κάτω από το -31,13% του Colcap Index της Bolsa de Valores de Colombia. Οι δε όγκοι των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τις αρχές Ιουλίου έως και σήμερα είναι πολύ κοντά στο …κάτσε Τούρκο να γεμίσω. Οι ενεργοί επενδυτές εμφανίζονται να διαθέτουν εμπροσθογενή τουφέκια με το όριο των 30 εκατ. μετοχών να έχει ξεπεραστεί μόνο κατά την πρώτη μέρα του μήνα.
Υπό αυτό το καθεστώς ο Γενικός Δείκτης έχει πάθει το τεχνικό σύνδρομο του Δ.Δ.Δ. (Διαγραμματικά Δολίως Διολισθαίνω) από τα υψηλά των πρόσφατων 670,31 μονάδων προς τις 619,53 μονάδες καταγράφοντας απώλειες έως και -7,57%. Το μόνο γλυκαντικό στην πικρή πτωτική γεύση του Ιούλη είναι η αποκοπή μερισμάτων από αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες.
Από τα «γρανάζια» τώρα που αποτελούν και ρυθμίζουν το Γενικό Δείκτη αυτό που φαίνεται να έχει μπλοκάρει την ανοδική του ρότα είναι κατά πρώτον το κομμάτι του 17,6% που ανήκει στον τραπεζικό κλάδο και κατά δεύτερον το κομμάτι του 7,4% των διυλιστηρίων. Ο τομέας όμως που έχει «επισκευαστεί» και ετοιμάζεται να μπει σε λειτουργία ανοδικής ώθησης είναι αυτός του 39,15% και αποτελείται από τον ΟΤΕ, τη Coca Cola HBC, το Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ, τη ΜΠΕΛΑ και τη Τενέργα. Να τονισθεί για τον μεν Μυτιληναίο ότι βρίσκεται πλέον στη τρίτη θέση δυναμικότητας στο Γενικό Δείκτη ενώ για τη Τενέργα εκτός από το γεγονός ότι έχει περάσει σε βαρύτητα τη μητέρα ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει φέρει και τη ΔΕΗ να κοιτάει την πλάτη της. Αυτά όσον αφορά την ακτινογραφία του δείκτη. Όσον αφορά τώρα τη διαγραμματική του ανάλυση αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της τιμής σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πάνω από το επίπεδο στήριξης των 630 με 626 μονάδων. Όσο η εν λόγω ζώνη παραμένει άτμητη τόσο θα καλλιεργηθούν τα κατάλληλα αντίμετρα για να στρέψουν το δείκτη προς την περιοχή εγρήγορσης των αγοραστών στις 660 με 670 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ημερήσια αύξηση του όγκου συναλλαγών άνω των 35 εκατ. μετοχών.
Από την εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη το σημείο που εμφανίζεται να παίζει ρόλο στη βραχυχρόνια ανοδική φυγή είναι η περιοχή όπου «κροσάρουν» οι 3 διαγραμματικοί δείκτες, στις 643 με 645 μονάδες. Η ανοδική τμήση τους θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη να κατασκευάσει σκαλοπάτια προς τη ζώνη των 660 με 665 μονάδων. Επίσης ο δείκτης Σχετικής Ισχύος ( RSI ) δείχνει να έχει περάσει πάνω από τις 45 μονάδες τεχνικού δείκτη αποχαρακτηρίζοντας την oversold κατάσταση, ενώ o γρήγορος MACD έχει πάρει μετά από πολλές συνεδριάσεις μια ανοδική κλίση τμήσης του Signal κινητού. Τέλος ο ταλαντωτής Williams %R έχει διέλθει στην ουδέτερη ζώνη περνώντας πάνω από τα διόδια των έντονα πτωτικών ρευστοποιήσεων.
Ελαφρώς καλύτερη εικόνα από εκείνη του Γενικού Δείκτη αποτυπώνει στην εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ XA Large Cap. Εδώ φαίνεται ότι ο ένας από τους 3 διαγραμματικούς δείκτες έχει ήδη κροσαριστεί ανοδικά ενώ οι άλλοι δύο θα ενδώσουν με την ανοδική τμήση των 1560 μονάδων. Επιτυχής διάσπαση θα σπρώξει ανοδικά προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1625 μονάδων. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη είναι εμφανή τα σημάδια πιθανής ανοδικής κίνησης τόσο στον RSI και τον MACD όσο και στον Williams %R. Ως προωθητικό καύσιμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άνοδος του όγκου συναλλαγών των μετοχών που απαρτίζουν το FTSE/ XA Large Cap άνω των 30 εκατ. τεμαχίων.
Προσπάθεια να δώσει το ανοδικό του παρόν κάνει και ο Τραπεζικός Δείκτης δίχως όμως τα εμφανή τεχνικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Στην εμπεριστατωμένη του ανάλυση θα πρέπει να πατήσει γερά πάνω από τους αντίστοιχους 3 διαγραμματικούς δείκτες και την περιοχή των 355 με 357 μονάδων για να πραγματοποιήσει την πιθανή βέλτιστη ανοδική κίνηση προς το προπύργιο των 390 μονάδων. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει ο Τραπεζικός Δείκτης να στρίψει το ματσάκι και όχι τη… βίδα στους πτωτικούς τεχνικούς ταλαντωτές Relative Strength Index, Moving Average Convergence/Divergence και Williams %R.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.