Οι κλεφτοκοτάδες
Υπό την εμφανή ένδειξη του Γενικού Δείκτη ότι θέλει από τις αρχές Ιουνίου να πάρει τα πόδια του για μια ανηφορική κίνηση διαφυγής προς το προπύργιο των πωλητών στις 700 με 720 μονάδες, υπάρχουν στη σκιά των αγοραστών μετοχικοί τίτλοι που λόγω αναδιαρθρώσεων ή απλά λόγω «συγκυριακών» φαινομένων παραμένουν εκτός αγοραστικού ραντάρ. Στα συγκυριακά συγκαταλέγω, μιας που έτυχε να το ακούσω, και τις αλλαγές μετοχικών αξιών με την αιτιολογία της μικρής ποσοστιαίας ανόδου σε αντίθεση με τα “ουάου!” +10% και τα +15% των τραπεζών. Φυσικά τα πλην “ουάου!” τραπεζικά ποσοστά ενίοτε διαδραματίζονται μπροστά στη μύτη μας και δε μπορούμε να τα δούμε. Μάλιστα η προσφορά των μετοχών αυτών σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που θα βρεθεί με την πρώτη ευκαιρία ανακάλυψης κάνει ορισμένους προνοητικούς swing επενδυτές να αισθάνονται συνειρμικά ως κλεφτοκοτάδες. Να λοιπόν μερικές μετοχικές «όρνιθες» που βρίσκονται μέσα στο διαγραμματικό κοτέτσι.
Ξεκινάω με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, όπου έχουν σήμερα Γενική Συνέλευση και θα αποφασίσουν συν τοις άλλοις τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Στα υπόψη ότι ο όμιλος παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξημένα κατά 31,8% συνολικά έσοδα στα 7,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο του 2019, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν στα 2,0 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ του 2019, παρουσιάζοντας δηλ αύξηση 129% (!) Βέβαια έγινε και για τους «τύπους» πρόβλεψη ότι στα επόμενα τρίμηνα του 2020 αναμένεται να περιοριστεί το ποσοστό αύξησης των κερδών, αφού και τα μεγέθη της αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης αλλά αυτό μένει να το δούμε στη πράξη. Πάντως μέχρι στιγμής ο Απρίλιος με τα τόσα προβλήματα κύλησε με μικρή διαφορά από τον αντίστοιχο του 2019 (2,024 δισεκ. ευρώ από 2,196 δισεκ. ευρώ) και ο Μάιος έχει αρκετή δόση από MSCI. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει υστερήσει σημαντικά ως προς το Γενικό Δείκτη ο οποίος έχει αδράξει ένα +10.4% από τις αρχές του Μαΐου ενώ η ΕΧΑΕ έχει πάρει μόλις τα μισά …+5%. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο όγκος των συναλλαγών στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, όπου φτάνει το 1,5 εκατ. τεμάχια με το μέσο όρο να εντοπίζεται στα 3.50 ευρώ, ακριβώς δηλ. πάνω στην αντίσταση. Το μάζεμα πάντως από την αναδιάρθρωση τελειώνει και η μετοχή θα πάρει την άγουσα για την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 4 με 4.15 ευρώ.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ μετά τη μηνιαία διακοπή της βιομηχανικής παραγωγικής στο χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ) όπου όμως έτσι περιόρισε τις απώλειες καθώς κατάφερε να μειώσει το υπάρχον στοκ και να ενισχύσει τη ρευστότητά της πάτησε το κουμπί της έναρξης των μηχανών ποντάροντας στο «μεγάλο στοίχημα» της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό στο ένα από τα κομμάτια της Βιοχάλκο καθώς στις άλλες δύο θυγατέρες (CENER και ΕΛΧΑ) οι μηχανές μόνο στο ρελαντί δε δούλευαν. Τεχνικά η μετοχή έχει ανοίξει στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις «νταραβέρι» με τα 2.40 ευρώ γυρνώντας 571 χιλ. τεμάχια. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 2.52 ευρώ θα τη φέρει γρήγορα στο ύψος της ανόδου του Γενικού Δείκτη χτυπώντας τα 2.80 με 2.86 ευρώ.
Η Ολυμπιακή Τεχνική. Εδώ βρισκόμαστε στην απόλυτη παράνοια, καθώς σε ανακοίνωση στις 24 Απριλίου αναφέρεται ότι το τίμημα που καταρχήν αντιστοιχεί στην Εταιρεία από την εν λόγω συναλλαγή με την εταιρεία Belterra, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη είναι στα 168,884 εκατ. ευρώ με το «καθαρογραμμένο» όμως τελικό ποσό να βγαίνει μετά και την ολοκλήρωση εκτεταμένων ελέγχων από ανεξάρτητο σύμβουλο. Η εταιρεία συναλλάσσεται στα 1.57 ευρώ με μια κεφαλαιοποίηση 63,88 εκατ. ευρώ (?). Με δεδομένο ότι ο όμιλος δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό το παραπάνω ποσό, εάν αφαιρεθεί η αποπληρωμή της Fortress, αποτελεί «καθαρό» ταμείο, που μπορεί να κατευθυνθεί όπως ακούγεται σε επενδύσεις ακινήτων και μετατροπή της σε τύπου ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Επίσης ένα μέρος θα μπορούσε να διατεθεί στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Εδώ δηλαδή αρπάζεις όλο το κοτέτσι. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει σταθεί πάνω στη στήριξη των 1.50 με 1.56 ευρώ κοιτώντας στο βάθος την περιοχή αντίστασης των 1.90 με 2.10 ευρώ. Να τονιστεί ότι μετά τις 20 του μήνα έχουν αλλαχτεί 327 χιλ. μετοχές.
Και τέλος μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 χαιρετίζουμε όσους επενδυτές άρπαξαν στη κυριολεξία μέσα στο πανικό το μετοχικό ΚΡΙ – ΚΡΙ από τα «κέρατα». Με κύκλο εργασιών στα 27,45 εκατ. ευρώ έναντι 21,85 εκατ. ευρώ το 2019 (αυξημένος +25,6%) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 2,66 εκατ. ευρώ έναντι 2,29 εκατ. ευρώ το 2019 δε έχουμε και πολλά να πούμε καθώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Παρά την πανδημία του COVID-19, η κατάσταση δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης με την εικόνα στις εγχώριες πωλήσεις να έχει αναστραφεί και να εμφανίζονται προοδευτικά αυξημένες (!) σε σχέση με πέρυσι. Διαγραμματικά η μετοχή έχει βρεθεί λίγο πριν το βατήρα της άδοξης για τους ρευστοποιητές βύθισης από τα 5.38 στα 3.40 ευρώ. Τώρα μένει να δούμε εάν θα πάρει ανοδικά τα 5.38 ευρώ για να μπει και πάλι στο δρόμο για τη καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών (προηγούμενα 5.78 ευρώ).
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.