Οι ευρωτράπεζες και το μαγικό φίλτρο
Λαγκάρντ, Μακρόν και Μέρκελ προσπαθούν ως άλλοι ασκούμενοι δρυίδιδες να φτιάξουν το μαγικό φίλτρο της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάτασης χρησιμοποιώντας συνειρμικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως τους δοκιμαστές της παρασκευής. Τα δε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας 1 τρισεκ. ευρώ με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και το Ταμείο Ανάκαμψης, εάν εγκριθεί από τα 27 κοινοβούλια ,αποτελούν τα κύρια συστατικά του ζωμού. Εάν το φίλτρο πετύχει θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών δραπετεύοντας έτσι από το φρακάρισμα που έχει προκληθεί λίγο πάνω από το ιστορικό κραχ της 16ης Μαρτίου. Χορηγός ανόδου η Morgan Stanley η οποία επισήμανε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης διαπραγματεύονται κατά 27% χαμηλότερα από το fair value (!)
Ξεκινάμε την τεχνική περιήγηση με τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση από τις υπό εξέταση τράπεζες την ισπανική Banco Santander (31,53 δισεκ. ευρώ). Στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020 παρουσίασε πτώση 2% στα έσοδα κλείνοντας στα 11,81 δισεκ. ευρώ και μείωση 82% στα αποδοτέα κέρδη στα 331 εκατ. ευρώ καθώς αφαίρεσε για την κάλυψη της αναμενόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών που προκύπτουν από την κρίση της υγείας ποσό 1,6 δισεκ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή μετά τη κατεδάφιση της στήριξης των 3,74 ευρώ λαμβάνει τιμές στα ιστορικά χαμηλά των 1,870 ευρώ δίχως μέχρι στιγμής να έχει δημιουργήσει καμία βάση στήριξης.
Η ιταλική Intesa Sanpaolo με κεφαλαιοποίηση 26,7 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 9,6% στα 1,15 δισεκ. ευρώ και έσοδα 4,88 δισεκ. ευρώ. Στο μηνιαίο chart είναι εμφανής η προσπάθεια διατήρησης της στήριξης των 1,30 ευρώ για να μπορέσει να ξανά ανέβει πάνω από το διαγραμματικό κράσπεδο των 1,56 ευρώ. Τεράστιο ήταν και το κύμα ρευστοποιήσεων του Μαρτίου καθώς ξεπέρασε τα 6 δισεκ. τεμάχια ή το 30% του συνόλου των μετοχών.
Η Credit Agricole με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 20 δισεκ. ευρώ κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2020 πτώση της τάξεως του -16% στα καθαρά της κέρδη, στα 638 εκατ. ευρώ με άνοδο όμως +7,1% στα έσοδα φτάνοντας τα 5,2 δισ. ευρώ. Παρουσιάζει ίσως το ποιο προσεγμένο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς δείχνει να μην έχει παραδώσει τα όπλα επί της στήριξης των 6,50 με 6,79 ευρώ. Όσο κρατάει την εν λόγω βάση μπορεί να δώσει τα 8,40 ευρώ.
Η Credit Suisse με κεφαλαιοποίηση 19,73 δισεκ. ευρώ σημείωσε στο πρώτο τριμήνο αύξηση 75% στα καθαρά κέρδη φτάνοντας τα 1,31 δισεκ. ελβετικά φράγκα από 749 εκατομμύρια για την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 5,78 δισεκ. φράγκα. Τεχνικά η μετοχή καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά στα 7 ελβετικά φράγκα καταστρατηγώντας καθοδικά την ισχυρότατη στήριξη των 9,50. Το διάγραμμα δε δείχνει τίποτα άλλο εκτός από μια 12ετή καθοδική τσουλήθρα ξεκινώντας από τα 88 ελβετικά φράγκα.
Τέλος η κάποτε κραταιά Deutsche Bank με κεφαλαιοποίηση 14 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ, έσοδα 6,4 δισεκ ευρώ και προληπτικά για υπολογιζόμενες απώλειες 500 εκατ. ευρώ από δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Τεχνικά η μετοχή προσπαθεί στις τελευταίες εβδομάδες να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των 5,50 ευρώ (τώρα είναι στα 6,80 ευρώ) βάζοντας ως ανοδικό στόχο τα 7,70 με 8 ευρώ.
Πάντως για να μη κακολογούμε μόνο τις ελληνικές τράπεζες οι ρευστοποιήσεις που έχουν δεχτεί τους τελευταίους 2 μήνες και οι 5 ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τ ε ρ ά σ τ ι ε ς.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.