Χορεύοντας με τους λύκους
Δε τους έφτανε το BREXIT ήρθε και το lock down της πανδημίας οδηγώντας τη Βρετανία στη μεγαλύτερη οικονομική κάμψη εδώ και πάνω από 3 αιώνες. Η δε Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνοντας ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% (!) το 2020 ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά οδηγώντας τη βρετανική λίρα σε δύσκολα μονοπάτια. Μάλιστα τώρα που έχει ξεμακρύνει και από το κοπάδι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποδειχθεί εύκολη λεία για τους «λύκους» των αγορών. Κάτι ανάλογο φαίνεται και στο 10ήμερο διάγραμμα της ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο, καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες δε μπορεί να δραπετεύσει πάνω από το επίπεδο των 1,2455 ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σκέψη έντονης καθοδικής εκτόνωσης προς την περιοχή των 1,1960. Σημείο όπου εάν αποδειχθεί σαθρό θα ανοίξει τη καταπακτή για τα 1,1400.
Σε αντίθεση με τη βρετανική λίρα η τουρκική λίρα έχει αρχίσει ήδη να νιώθει τα δόντια των «λύκων» με την αναλογία της με το αμερικανικό δολάριο να έχει περάσει πάνω από το 7. Εδώ οι περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνεχούς υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος, διαρκούς αύξησης του χρέους και της ανεργίας, η Τουρκία δεν είναι σε θέση ώστε να διαχειριστεί το τεράστιο κόστος της πανδημίας. Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται ταχύτατα, έχοντας αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πουλά μαζικά δολάρια για να σώσει τη λίρα δίχως μέχρι τώρα απτά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι δε η προσπάθεια που κατέβαλε για σχεδόν δύο εβδομάδες για να μη σπάσει ανοδικά το 7 αλλά τελικά η ανοδική κατάλυσή του έχει ανοίξει το πολύ επικίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο.
Σημαντική υποχώρηση κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σημείωσε στα καθαρά κέρδη για το α’ τρίμηνο του 2020 η BNP Paribas κλείνοντας τη χρήση στα 1,28 δισεκ. ευρώ, ενώ προειδοποίησε τους αναλυτές ότι αναμένει στο ήπιο σενάριο υποχώρηση 15% – 20% στα καθαρά κέρδη του 2020. Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος καθώς λαμβάνει τιμές πάνω στο πάτωμα της 20ετίας μεταξύ των 24,50 με 20 ευρώ. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η μέχρι τώρα συμπεριφορά της, καθώς παρά τη μεγάλη πτώση του -55% από τα ψηλά του έτους κείτεται στο πάτο δίχως δυνάμεις ανάτασης. Κάτι ανάλογο δηλ που συμβαίνει και στις ελληνικές τράπεζες. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα πτώση με κίνδυνο να γραφτούν τιμές χαμηλότερα και από τα 20 ευρώ.
Ισχυρές ζημιές ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η Unicredit έναντι κερδών του 2019 πέφτοντας κατά πολύ έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κατά μέσο όρο ζημίες 1,53 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 υποχρεώθηκε να προχωρήσει και σε απομείωση της αξίας δανείων. Τεχνικά η μετοχή της Unicredit έχει διαλύσει το πάτωμα της 20ετίας στα 8,40 ευρώ καταγράφοντας πλέον τιμές κάτω από το νερό, στα 6,49 ευρώ. Εδώ η επιστροφή προς τα 8 ευρώ παρουσιάζεται πολύ δύσκολη.
Τέλος το VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) που περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους gold miners, των ΗΠΑ και του Καναδά έχει περάσει για πρώτη φορά από το 2013 πάνω από τα 31,80 δολάρια λαμβάνοντας τιμές στα 35 δολάρια. Επόμενη σοβαρή αντίσταση στα 38 με 39 δολάρια.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.