Η Σούλα από τα Σεπόλια και το εύκολο κέρδος
Ξεφεύγοντας λίγο από τα τετριμμένα θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανάλυση με την παράκληση που δέχτηκα από ένα μεγάλο αριθμό αναγνωστών του πρώτου άρθρου του Ιανουαρίου να εξιστορήσω το μεγαλύτερο πάθημα – μάθημα ως «μαχόμενος» επενδυτής. Η πρώτη και ίσως η ισχυρότερη επενδυτική σφαλιάρα που δέχτηκα ως επενδυτής ήταν το 1990 όταν η Αθήνα κατέβαινε με σημαντική υποψηφιότητα να πάρει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996. Το «κάγκελο» της Σοφοκλέους χόρευε στο ρυθμό των κατασκευαστικών μιας που τα έργα που θα γινόντουσαν εάν παίρναμε τους Ολυμπιακούς αγώνες προσομοιώνονταν στο μυαλό των μετόχων τους ως βουτιά στη πισίνα με τα εκατομμύρια.
Τότε εργαζόμουν συν τοις άλλοις και ως «ντελιβεράς» των γραμμένων σε μπλοκάκι εντολών αγοράς ή πώλησης που έπαιρνα από τους πελάτες της χρηματιστηριακής που βρίσκονταν στο εσωτερικό του χρηματιστηρίου και τις παρέδιδα στο «κάγκελο» για αναφώνηση και πλήρωση. Εκεί λοιπόν στα μπροστινά έδρανα της «πλατείας» βρισκόταν καθημερινά η Σούλα από τα Σεπόλια.
Μια αρχοντογυναίκα 60 κάτι με σημαντικό αριθμό ακινήτων στη κατοχή της, με κωδικούς σε 5 χρηματιστηριακές προς άγραν μεγαλύτερης τότε πληροφόρησης και με παχυλό χαρτοφυλάκιο, που είχε ως βασικές θέσεις: Αλουμίνιο Της Ελλάδος Π.Μ.Ψ., Ηρακλή, Εθνική Τράπεζα, ΧΑΛΥΨ προνόμιο, ΕΤΜΑ προνόμιο, Μύλους Αγ. Γεωργίου και Ιπποτούρ. Όποτε ρωτούσα τον εργοδότη μου (δεύτερης γενιάς Χρηματιστής) για το οικονομικό ποιόν της Σούλας μου έκλεινε το μάτι γελώντας και μου έλεγε με έμφαση: “Πολλά λεφτά..!!”.
Βέβαια στη πορεία έμαθα ότι η κύρια πηγή των εισόδων της ήταν από ερωτικά «διασκεδαστήρια», όπως λέει και ένας φίλος προς κάλυψη και παραλλαγή της γνωστής ιταλικής λέξης. Η Σούλα λοιπόν εκείνη την εποχή άρχιζε και γέμιζε το χαρτοφυλάκιό της με μετοχές της ΜΕΤΚΑ παροτρύνοντάς με να πάρω και εγώ γιατί οι γνωστοί που είχε μέσα στους «Αθάνατους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα είχε τους Ολυμπιακούς στο τσεπάκι της. Μάλιστα σε κάθε εντολή που μου έδινε για τη ΜΕΤΚΑ μου σιγοτραγουδούσε από τη χαρά του σίγουρου κέρδους το: “Οι κόκκινες, οι πράσινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες στα χέρια χθές εφέρανε δέκα λεβέντες άντρες” !!??
Εκεί πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων σχεδόν όλους τους τότε επενδυτικούς μου κανόνες αγόρασα όχι μόνο με όλο μου το κεφάλαιο αλλά δυστυχώς και με δανεικά από οικείους ένα μεγάλο αριθμό μετοχών της ΜΕΤΚΑ ποντάροντας στη κυριολεξία στο όνειρο. Όταν αργότερα ο Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωσε ότι η πόλη για τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων του 1996 ήταν η Ατλάντα και όχι η Αθήνα από τον παραλογισμό μου άφησα τη ροή του τραγουδιού του Δημήτρη Χόρν να φτάσει παρακάτω ψελλίζοντας “ Τα κόκκινα, τα πράσινα, τα μπλέ σου τα βραχιόλια τρέλαναν τα Πετράλωνα και ‘κάψαν τα Σεπόλια”.
Η επόμενη μέρα βρήκε τη μετοχή στο -35% και εμένα χωρίς καθόλου κεφάλαιο καθώς τα υπόλοιπα έφταναν μόλις για να καλύψουν τα δανεικά. Μπορεί η Σούλα από τα Σεπόλια να με τσουρούφλισε αλλά το φταίξιμο της επιλογής ήταν όλο δικό μου και όσο ποιο γρήγορα το χώνεψα τόσο ποιο εύκολα προχώρησα μπροστά, ενώ το πάθημα όχι μόνο έγινε μάθημα αλλά μου αύξησε και την παραγωγική δημιουργικότητα εύρεσης δικλείδων αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφικών λαθών.
Κλείνοντας το ντουλαπάκι του χρόνου η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος προκαλεί όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα την αναζωογόνηση της αγοράς των ακινήτων. Επίσης ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών έχει συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές των ακινήτων προκαλώντας εκτεταμένη αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) καθώς πραγματοποιούν συνεχώς νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα δίνοντας υπεραξία στους μετόχους τους.
Η Prodea (πρώην Εθνική Πανγαία) με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, 1,609 δισεκ. ευρώ, από τις υπόλοιπες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ δείχνει διαγραμματικά ότι μόλις τώρα ξεκινάει να παίρνει την έντονη ανοδική κλήση του μακροπρόθεσμου στροφέα που οδηγεί σταδιακά στα 8 ευρώ. Η μετοχή παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν 255,49 εκατ. μετοχές πραγματοποιεί μικρούς όγκους συναλλαγών στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει τους πολύ βραχυχρόνιους επενδυτές.
Η Trastor με κεφαλαιοποίηση 114,62 εκατ. ευρώ προχώρησε τελευταία σε αγορά 6,35 εκατ. ευρώ ενός αυτοτελούς εξαώροφου κτιρίου γραφείων επιφάνειας 3.716 τ.μ. στο Μαρούσι με κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση ομολογιών. Τεχνικά φαίνεται να έχει μπει από το φθινόπωρο του 2018 σε ένα ανοδικό τούνελ που μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή πάνω από την αντίσταση των 1,27 ευρώ με μετέπειτα στόχο τα 1.80 ευρώ. Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών με ταυτόχρονη ανοδική τμήση των 1,06 ευρώ θα φωτίσει το μονοπάτι για τα 1,20 με 1,27 ευρώ.
Η Intercontinental ΑΕΕΑΠ, όπου προσφάτως μπήκε και στον FT Mid Cap έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 84,52 εκατ. ευρώ. Την είχαμε αναλύσει στο “K” στις 16 Νοεμβρίου όταν διαπραγματευόταν πέριξ των 6,60 με 6,75 ευρώ δίνοντας ως τιμή στόχο τα 7,50 ευρώ. Τώρα μιας που έχει περάσει με δύναμη πάνω από το σύνορο των 7,50 ευρώ ατενίζει στο βάθος τα 8.50 ευρώ ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει ένα peak στα 9 ευρώ.
Για το τέλος άφησα την Ρasal Development. Μια εταιρεία η οποία η μετοχή της διαπραγματεύεται στην επιτήρηση αλλά έχει τα φόντα μετά τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου να επανέλθει στην κύρια αγορά με θετική καθαρή θέση υψηλότερη των είκοσι εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πέρα από το ακίνητο που εκμισθώνεται στην αλυσίδα Σκλαβενίτης (ετήσιο έσοδο 1,5 εκατ. ευρώ), έχει στην κατοχή της άλλα τέσσερα, τα οποία μετά την αύξηση θα έχει τη χρηματοδοτική ευχέρεια να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζει ενδείξεις προπομπού μιας μεγάλης κίνησης η οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά την αύξηση κεφαλαίου όπου και θα αντληθούν έως 10 εκατ. ευρώ. Τεχνικά πάντως η τιμή της μετοχής έχει ένα πρώτο σταθμό στα 0,147 ευρώ και δεύτερο τα 0.30 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.