Ώπα … τώρα πάρτο από την άλλη
Και εκεί που το Ελληνικό Χρηματιστήριο έτρωγε στις τελευταίες μέρες τις αναγκαστικές πωλήσεις από το re-rating των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που ασχολούνται με τα emerging markets, λόγω των κυρώσεων στις χρηματαγορές της Ρωσίας και τα capital controls που επέβαλε η Κεντρική της Τράπεζα είναι πολύ πιθανό στις επόμενες συνεδριάσεις να δούμε στο ταμπλό αντίστροφες κινήσεις αναδιαρθρώσεων.
Η είδηση τις αφαίρεσης των ρωσικών μετοχών από όλους τους δείκτες του MSCI και του FTSE Russell θα επιφέρει “pinball” αναδιαρθρώσεων στις υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στους δείκτες, όπως για παράδειγμα την ελληνική αγορά, προκαλώντας έτσι σημαντικές εισροές.
Στο δείκτη MSCI Emerging Markets Europe Index η Ρωσία είχε στάθμιση 62% ενώ η Ελλάδα 6,4%. Να υπενθυμίσουμε ότι στον δείκτη MSCI Large Cap υπάρχουν οι: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank ενώ στον MSCI Small μετέχουν οι: Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development κ.α. Επίσης καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και το σενάριο ένταξης του Μυτιληναίου και της Εθνικής Τράπεζας στον MSCI Large Cap.
Ο FTSE Russell είπε ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου (στις 8 Μαρτίου για εμάς μιας που θα έχουμε την αργία της Καθαράς Δευτέρας), ενώ ο MSCI ανέφερε ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί σε όλους τους δείκτες του από το κλείσιμο στις 9 Μαρτίου.
Προχωρώντας τώρα στην επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρατηρούμε τη τιμή του μετά το έντονο κατέβασμα που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη στις 833 μονάδες να έχει σταθεροποιηθεί μέσα ή κοντά στη ζώνη στήριξης των 848 με 858 μονάδων.
Όσο η πλάγια αυτή κίνηση έχει έντονα τα σημάδια οπισθοχώρησης των πωλητών μέσω της απίσχνανσης του τζίρου συναλλαγών στις ενδοσυνεδριακές καθοδικές επιθέσεις τόσο θα καλλιεργείται το έδαφος για την πρόκληση μιας ανοδικής ανάτασης πάνω από το πρώην όριο στήριξης των 880 με 875 μονάδων. Περαιτέρω ενδυνάμωση των αγοραστικών διαθέσεων θα έχει την ικανότητα να φέρει το Γενικό Δείκτη ακόμα και μέσα στο έδαφος των 905 με 897 μονάδων αλλάζοντας έτσι σημαντικά τη βραχυχρόνια αρνητική εικόνα της αγοράς.
Από την άλλη όμως μια εκτεταμένη αδυναμία ανοδικής αναδίπλωσης θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο το στρατόπεδο των πωλητών σπρώχνοντας το δείκτη πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 830 με 819 μονάδων. Επίπεδο από όπου και ξεκίνησε το ανοδικό momentum της αγοράς πέρυσι το Μάρτιο.
Η ισχυρή πτωτική πορεία τώρα που έχουν διαγράψει υπό το βάρος της Ουκρανικής κρίσης τόσο η Coca Cola HBC όσο και οι τραπεζικές μετοχές έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους σημαντικές ανακατατάξεις στους «ρυθμιστές» της κίνησης του Γενικού Δείκτη.
Έτσι με την «ατσαλάκωτη» συμπεριφορά του ο ΟΤΕ έχει απομακρυνθεί αρκετά από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές κρατώντας τη κορυφή με μια βαρύτητα ρεκόρ της τάξεως του 11,54% ενώ η πρώην συγκάτοικός του Coca Cola HBC έχει κατέβει στο 7,64%. Στην πεντάδα των πιο δεικτοβαρών εταιρειών υπάρχει πλέον μόνο μια τραπεζική μετοχή αυτή της Εθνικής με ένα 5,49% με τον ΟΠΑΠ να έχει περάσει δεύτερος με 5,56% και τα Jumbo στη πέμπτη θέση με ένα 5,46%.
Στατιστικώς όταν εμφανίζονται μέσα στην πεντάδα που κατέχει συνολικά το 35% της βαρύτητας του δείκτη εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, τα Jumbo, ο Μυτιληναίος, ο TITAN και η Motor Oil τότε ο δείκτης αποκτά σημαντικές αμυντικές ικανότητες που δύσκολα θα μπορέσουν να τον σπρώξουν με τον ίδιο ρυθμό σε κατώτερα σημεία στήριξης, όπως για παράδειγμα στις 800 ή στις 790 μονάδες. Φαίνεται άλλωστε και στο Beta των εν λόγω εταιρειών καθώς κινείται από το 1,10 έως το 0,90.
Από τον πίνακα πάντως την πλέον απογοητευτική πορεία έχει η μετοχή της ΔΕΗ όπου από τη τρίτη θέση που κατείχε μετά την είσοδο των νέων μετοχών από την ΑΜΚ στα 9 ευρώ έχει βυθιστεί στην ενδέκατη θέση απειλούμενη ανοιχτά από τη δωδέκατη Τέρνα Ενεργειακή.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.