Γενικός Δείκτης: Το καμουφλάζ, η χειραγώγηση, το τρίμηνο και οι άλλοι
Η «μπλά-μπλά» επιφυλακτικότητα της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, η οποία στηρίζεται στις πιθανές «μελλοντικές» επιπτώσεις της υπάρχουσας βαπτιζόμενης κρίσης στην πραγματική οικονομία ίσως, λέμε ίσως, είναι ένα ωραίο καμουφλάζ των διαθέσεων των θεσμικών επενδυτών και των διαφόρων μεγαλο-διαχειριστών οι οποίοι μετά την έναρξη της ρωσοουκρανικής σύρραξης και υπό την πίεση που δημιούργησαν οι αναγκαστικές πωλήσεις των emerging funds έχουν «αδειάσει» στο ταμπλό πληθώρα δεικτοβαρών μετοχών σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Το στοιχείο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο το διακαή τους πόθο που θέλει την αγορά και κυρίως το Γενικό Δείκτη να παραμένει όσο το δυνατό σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ίσως και κάτω από τις 840 με 820 μονάδες ώστε να κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 με τέτοιες ποσοστιαίες απώλειες που να μη κεντρίζουν το μάτι των μεριδιούχων ή των υπό διαχείριση επενδυτών. Μετά το τρίμηνο έχει ο Θεός…
Οι άτακτες πωλήσεις φυσικά έγιναν και από την απλή λογική των διαφόρων εν δυνάμη επενδυτικών επιτροπών ότι ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα είχε ακόμα πιο έντονη καθοδική «υφή» δίνοντάς τους τη δυνατότητα από τη μία να δικαιολογηθούν για τις αποφάσεις των έντονων ρευστοποιήσεων και από την άλλη να μαζέψουν τα εν λόγω χαρτιά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Έλα μου όμως που η Wall Street όχι μόνο δεν τους έκανε το χατίρι με το πτωτικό σενάριο που φανταζόντουσαν, στο οποίο κυριαρχούσε η διάλυση των 4000 μονάδων και η κίνηση προς τις 3850 μονάδες, αλλά αντιθέτως αντιλαμβανόμενη σωστά τη κρισιμότητα της εν λόγω διαγραμματικής περιοχής μάζεψε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που είχε προκληθεί όχι τόσο από την έναρξη της σύρραξης αλλά από την ίσως και παραπάνω προεξόφληση της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed προκαλώντας έτσι ένα ανοδικό crescendo της τάξεως του +10%. Κίνηση η οποία έχει τραβήξει με δύναμη τα γκέμια των αφηνιασμένων πωλητών, καθώς έχει οδηγήσει τους δύο δείκτες S&P 500 και Dow Jones σε άμεση αντιπαράθεση με τον πολύ σημαντικό, για τους περισσότερους -εκεί- θεσμικούς, μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας είναι το διάγραμμα που συγκρίνει ποσοστιαία από τις αρχές του Φλεβάρη το Γενικό Δείκτη με τη κίνηση των ξένων αγορών. Μαντέψτε ποια αγορά υστερεί περισσότερο.
Μα φυσικά ο Γενικός Δείκτης ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο -10,1% την ίδια ώρα που ο DAX 40 και ο CAC 40 είναι στο -6% και οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και NASDAQ 100 στο +0,81% και +1,33% αντίστοιχα.
Οι εν λόγω λοιπόν «υποτιμητές» προσπαθούνε εδώ και μέρες σε αυτή τη τόσο ρηχή αγορά και υπό την έλλειψη σημαντικών κινήσεων από τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να κρατήσουν ή ακόμα και να ρίξουν δεικτοβαρείς μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου όπως για παράδειγμα τον ΟΤΕ ή τον ΟΠΑΠ παρά τα πολύ θετικά στοιχεία και το μέρισμα που δίνει μερισματική απόδοση +12%, το ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛΠΕ -άλλο χαρτί που δίνει μερισματική απόδοση +11,5%– το Μυτιληναίο, τη Βιοχάλκο, τα Jumbo, τη Motor Oil, την ΕΥΔΑΠ και μια πλειάδα άλλων μετοχών που δημιουργούν επενδυτική ψυχολογία.
Τις τράπεζες και να θέλουν δε μπορούν να τις ελέγξουν καθώς θα μπουν σε ξένα … χωράφια. Φυσικά μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει και το έντονα μαυρογκρίζο περιτύλιγμα από τα διάφορα media. Άλλωστε όπως και να το κάνουμε η τρομολαγνεία είναι ένα από τα βίτσια του Έλληνα επενδυτή.
Βέβαια μπορεί όλο αυτό το σκηνικό να είναι μια απλή φαντασία του αρθρογράφου αλλά μπορεί να είναι και η αληθινή πλευρά του νομίσματος του Ελληνικού Χρηματιστήριου που ευκόλως χειραγωγείται.
Να γνωρίζεται όμως ότι από τις αρχές του Απρίλη αρχίζουμε και μπαίνουμε δυνατά στην περίοδο των εταιρικών χρηματικών διανομών, όπως γράφω και αναλύω στο άρθρο μου στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των εταιρειών θα διανεμηθούν υπό τη μορφή προμερισμάτων , μερισμάτων και επιστροφών άνω των 1,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται από τους αναλυτές να χτυπήσουν στη τελική τα 2 δισ. ευρώ υπερφαλαγγίζοντας τα περσινά κεφάλαια των 1,79 δισ. ευρώ και δίνοντας τη καλύτερη επίδοση από το…2016.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ… οι εισηγμένες εταιρείες από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσαν για το 2021 ή ακόμα και από αυτά του 2020, που βρίσκονταν μέσα στη μαύρη περίοδο της πανδημικής κρίσης στη κυριολεξία «δεν κρατιούνται» εμφανίζοντας σημαντικά στοιχεία ισχυρότατης ανάφλεξης μεγεθών για το 2022 πράγμα που θα αρχίσει να φαίνεται από το Μάιο και έπειτα. Όσον αφορά τώρα τα κρίσιμα θέματα του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, των επιτοκίων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι μέχρι σήμερα δηλώσεις των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν μια σχεδόν «επιδερμική» επίδραση εκτός φυσικά από τις άμεσα προσβαλλόμενες όπως οι : Coca Cola HBC, Σαράντης και ΔΕΗ οι οποίες όμως πιθανότατα να έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος από τις οικονομικές επιπτώσεις.
Διαγραμματικά τώρα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εισέλθει μέσα στη ζώνη στήριξης των 850 με 840 μονάδων προσπαθώντας να αναχαιτίσει καθοδικά το υπερμέγεθες ανοδικό candlestick του +5,68 που προκλήθηκε στις 16 Μαρτίου. Ημερήσια τώρα κλεισίματα κάτω από τις 840 μονάδες θα φέρουν το δείκτη στην επόμενη περιοχή στήριξης των 830 με 825 μονάδων.
Στην περίπτωση όμως που δεν αλλάξουν ριζικά τα σταθεροποιητικά στοιχεία των διεθνών αγορών τότε η περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των 830 με 790 μονάδων ίσως αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία αγοραστικών τοποθετήσεων για αυτούς τους επενδυτές που θέλουν να παίξουν τη λήξη της πανδημικής επίδρασης από τα μέσα του Απρίλη, το ισχυρότατο τουριστικό κύμα, τις υψηλότατες μερισματικές αποδόσεις που φθάνουν έως και +12% (!) την ίδια ώρα που οι τραπεζικές καταθέσεις ροκανίζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις και φυσικά τις έντονα αναπτυξιακές προοπτικές που απλώνονται εμπρός από τις εισηγμένες εταιρείες μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιήσει το «Ελλάδα 2.0».
Έντονα διαγραμματικά σημάδια αλλαγής πορείας και τάσης από πτωτική σε ανοδική θα λάβουμε πρώτον από την ανοδική διάσπαση του Fibonacci απλού κινητού μέσου των 21 ημερών στις 888 μονάδες και από το πέρασμα του δείκτη με ισχυρό τζίρο συναλλαγών πάνω από τις 880 μονάδες.
Προς ώρας όπως αποτυπώνεται και στο ημερήσιο chart τιμών ο συνολικός όγκος συναλλαγών είναι σε τέτοια χαμηλά επίπεδα που ευκόλως … κατευθύνεται.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.