Επιτέλους… μην καταστροφολογείτε
Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 αφού πρώτα έχει αποτυπώσει ένα πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης με τους 3 τοπικούς πυθμένες στην περιοχή επικινδυνότητας των 4100 μονάδων έχει πραγματοποιήσει μια έντονη ανοδική κίνηση με 9 ανοδικές συνεδριάσεις 4 πτωτικές και μια ουδέτερη, αυτή της περασμένης Παρασκευής, μαζεύοντας έως και ένα +13% από τα χαμηλά.
Αυτή την ανοδική κίνηση κακώς κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως “Bull trap” καθώς δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό της, ενώ όχι μόνο έχει μαζέψει όλες τις απώλειες της γεωπολιτικής κρίσης αλλά χτυπάει και τα επίπεδα του περασμένου Γενάρη, που είχε λίγο και το “φόβο” της νομισματικής αυστηροποίησης από τη Fed. Επίσης υπάρχουν και δύο καθοριστικά διαγραμματικά στοιχεία.
Πρώτον ο δείκτης βρίσκεται μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά του και δεύτερον αναπνέει πλέον πάνω από τον πολύ σημαντικό απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που διέρχεται από τις 4490 μονάδες.
Λάθος επίσης είναι και η αντίληψη που είχαν αρκετοί αναλυτές και δημοσιογράφοι που ανέφεραν επανειλημμένως τον περασμένο Μάρτιο ότι ο S&P 500 μπαίνει σε “Bear market”.
Για να το εμπεδώσουν κάποιοι και να μη πετάνε κολοκύθια δίχως τη ρίγανη η θεωρία των παραμέτρων πτώσης και χαρακτηρισμού ενός χρηματιστηρίου αναφέρει με ρητό τρόπο ότι:
- Πτώση -5% από τα υψηλά είναι απλά μια υγιή οπισθοδρόμηση
- Πτώση -10% είναι διόρθωση
- Πτώση -20% είναι Bear market ενώ
- Πτώση κάτω από το -50% είναι κραχ του χρηματιστηρίου.
Ο αμερικανικός δείκτης έφτασε ως και -14% και όχι από κάποια απλά υψηλά μιας κάποιας μεσοπρόθεσμης κίνησης αλλά από τα ιστορικά υψηλά του.
Οπότε ΔΕΝ γίνεται και να θέλεις να του κολλήσεις τη διαγραμματική ρετσινιά της Bear market.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι δημοσιογράφοι βιάζονται να αναφέρουν το καταστροφικό σενάριο, αυτό που προκαλεί δέος στον αναγνώστη αλλά είναι λάθος και εκτός του βασικού πεδίου της θεωρίας.
Πάμε τώρα στη τωρινή διαγραμματική ανάλυση που εμφανίζει το δείκτη να κάνει ως οφείλει μια δεύτερη προσπάθεια επιβεβαίωσης της ανοδικής διάσπασης του 200άρη με ένα pullback προς την περιοχή των 4480 με 4475 δίχως όμως να έχει τα πρότερα βίαια καθοδικά ξεσπάσματα. Ο βηματισμός είναι πλέον πιο σταθερός.
Χαρακτηριστικός είναι και ο VIX, το ticker για τον δείκτη μεταβλητότητας CBOE Index του Chicago Board Options Exchange, που μετρά τη προσδοκία μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου με βάση το δείκτη S&P 500.
Εδώ λοιπόν βλέπουμε το συμβόλαιό του να έχει περάσει πλέον κατηφορικά κάτω και από τα 21 δολαρια που συνήθως μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας και.. λογικής. Τιμές πάνω από τα 33 δολάρια φαίνεται να είναι πλέον ένα μακρινό παρελθόν.
Ο Dow Jones έχει περάσει και αυτός πάνω από το 200άρι στις 34800 μονάδες και αρχίζει και γράφει τιμές μέσα ή πάνω από το μακροπρόθεσμο κανάλι στήριξης “S”. Γεγονός που δυναμώνει το στρατόπεδο των Bulls. Και αυτός ο δείκτης δεν μπήκε σχεδόν ποτέ σε Bear market καθώς έφτασε έως και -12% από τα υψηλά του ενώ τώρα εντοπίζεται έως και -6% από τα ιστορικά του υψηλά. Για να μη χαλάσει η υπάρχουσα ανοδική κίνηση ο δείκτης δε πρέπει να καταστρατηγήσει καθοδικά τις 34000 μονάδες.
Κλείνω με το τεχνολογικό και πιο δραστήριο Nasdaq 100 ο οποίος φαινόταν τον περασμένο Μάρτιο να προβληματιζόταν λίγο πιο πολύ σε σχέση με τους άλλους δύο δείκτες καθώς έφτασε έως και -22% από τα υψηλά του αλλά δεν έδωσε το στατιστικό στοιχείο της επιβεβαίωσης μιας πού πολύ λίγες συνεδριάσεις, 4 στον αριθμό, έκλεισαν κάτω από το -20%.
Τώρα ο τεχνολογικός δείκτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω στον 200άρι απλό κινητό μέσο, στις 15100 μονάδες περίπου. Η τελευταία ανοδική του κίνηση από τα χαμηλά είναι τις τάξεως του +17.5% ενώ για να προσεγγίσει τα ιστορικά του υψηλά χρειάζεται άλλο ένα +12%. Το ζητούμενο τώρα στο βραχυπρόθεσμο τοπίο είναι κατά πρώτον να κρατήσει πάνω από το επίπεδο στήριξης των 14500 με 14380 μονάδων και κατά δεύτερον να επιχειρήσει επιβεβαιωμένη απόδραση πάνω από το 200άρι.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.