Ντάγκα, ντάγκα το παραδάκι
Τι σου κάνει αυτή η κοινωνική δικτύωση. Λίγο πριν κλείσει την πόρτα πίσω του το 2020 με θυμήθηκε μετά από πολλά χρόνια ο Λάμπρος ο εισοδηματίας. Παλιός γνώριμος από την άνοιξη του 2010, όπου και είχαμε εκτενής συζητήσεις γύρω από το νέο σύμπαν που είχε μόλις ανακαλυφθεί μετά το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη μαύρη τρύπα που άνοιξε στο γνωστό πλέον ακριτικό Καστελόριζο ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τη τότε ανακοίνωση της προσφυγής της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης. Ο Λάμπρος λοιπόν ήταν ένας λάτρης των καταθέσεων ή αν το πήγαινα ακόμα πιο πέρα ένας φανατικός των μετρητών μιας που σπανίως τα έκλεινε σε προθεσμιακές. Ήταν δε τόσο κοντόφθαλμος που πίστευε ότι εισέπραττε ένα καλό ποσό σε τόκους. «Ντάγκα, ντάγκα πέφτει το παραδάκι από τη τράπεζα» μου έλεγε συχνά πυκνά ευχαριστημένος για το επενδυτικό του κατόρθωμα. Όλα αυτά εν έτη 2010 που το μέσο επιτόκιο των ανοιχτών καταθέσεων έτρεχε με ένα 0,46% και των προθεσμιακών 1 έτους με 3,61% !!;;
Μάλιστα μέσα στο τότε κακό χαμό με τη καταστροφική κατρακύλα των ελληνικών ομολόγων ήταν ακόμα πιο σίγουρος για τη σχεδόν μηδενική επενδυτική του πρακτική κλείνοντας τελείως τα αυτιά σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη ακόμα και στη αγορά ενός ακινήτου πόσο μάλλον στη δική μου μετοχική συμβουλή. Θυμάμαι λοιπόν ότι εφόσον έτσι και αλλιώς τα χρήματα ήταν «στάσιμα» και δε θα τα χρειαζόταν για βιοποριστικούς λόγους για τη επόμενη δεκαετία του είχα θέσει ως μια πιθανή κίνηση χαμηλού επενδυτικού ρίσκου τη τοποθέτηση ενός ποσοστού από το λιμνάζον κεφάλαιό του σε μετοχικές αξίες «κραταιών» εταιρειών με πρωτεύον σκοπό την είσπραξη των μερισμάτων (μέσα σε αυτή την έννοια συμπεριλαμβάνονται και οι εκάστοτε επιστροφές κεφαλαίου) και δευτερεύον την αύξηση της αξίας μέσω της μακροπρόθεσμης ανόδου της μετοχής. Ισχυρές εταιρείες όπως, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΘ, τη Motor Oil, τα JUMBO, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ. Τελικά στη δεκαετία που ακολούθησε το μετρητό μόνο ασφαλές δεν ήταν μιας που όλοι θυμόμαστε τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του 2015 με το άγχος των κεφαλαιακών ελέγχων ενώ όσον αφορά το κέρδος των τόκων αυτό μάλλον το έφαγε η μαρμάγκα του πληθωρισμού μιας που τα επιτόκια μετά από μια διαρκή μακροπρόθεσμη πτώση τείνουν προς το αρνητικό πρόσημο. Αντιθέτως εάν ο Λάμπρος είχε τοποθετήσει ένα μέρος από το κεφάλαιό του στο τέλος του 2010 σε τέσσερις από τις προαναφερθείσες εταιρείες θα είχε ως επενδυτικό αποτέλεσμα τα εξής:
Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, εάν θεωρήσουμε για λόγους στατιστικούς ότι η αγορά πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του 2010 τότε η τιμή κτήσης ήταν στα 4,63 ευρώ. Τα μερίσματα που θα είχε εισπράξει από το 2011 έως και το τέλος του 2020 φτάνουν τα 2,62 ευρώ. Δηλαδή θα είχε μια δεκαετή απόδοση της τάξεως του 56% μόνο και μόνο από τα μερίσματα. Εάν τώρα προσθέσουμε το ποσό αυτό στη τωρινή τιμή των 6,95 ευρώ τότε η αξία της μετοχής φτάνει τα 9,57 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια σωρευτική απόδοση της τάξεως του 106,58% την ίδια ώρα που τα μετρητά κρύβονται πίσω από τις λέξεις της α π ό δ ο σ η ς.
Συνεχίζω με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπου η ανάλογη τιμή αγοράς στο τέλος του 2010 ήταν στα 10,40 ευρώ. Συνολικά λοιπόν από το 2011 έχει δώσει στους μετόχους το ποσό των 11,32 ευρώ ή μια απόδοση επί της αρχικής τιμής κτήσης της τάξεως του 108,85%. Τώρα εάν προσθέσουμε στη σημερινή τιμή διαπραγμάτευσης των 24,70 ευρώ τα εισπραχθέντα μερίσματα τότε η τιμή της μετοχής ανεβαίνει στα 36,02 ευρώ χτυπώντας πλέον μια διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση +246,35%.
Την μετοχή της πανίσχυρης Motor Oil (ΜΟΗ) θα την αγόραζε ο Λάμπρος στο τέλος του 2010, στα 7 ευρώ. Η ΜΟΗ έχει δώσει στους μετόχους της από το 2011 έως και το 2020 το ποσό των 6,9 ευρώ δίνοντας έτσι μια απόδοση από τη τιμή κτήσης της τάξεως του 98,57%, λίγο κάτω δηλαδή από το διπλασιασμό του κεφαλαίου. Εάν τώρα προσθέσουμε το συνολικό ποσό των μερισμάτων στη τωρινή τιμή των 12,18 ευρώ τότε η πραγματική αξία της εντοπίζεται στα 19,08 ευρώ ή σωρευτική απόδοση της τάξεως του +172,5%.
Κλείνω με τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ), όπου παραδόξως ήταν μετοχική επιλογή και του Λάμπρου αλλά στο τέλος δεν… Εδώ θα έβγαινε στη δύση του 2010 και θα την αγόραζε με τη τιμή των 4,24 ευρώ. Η ΜΠΕΛΑ έχει δώσει στους μετόχους της από το 2011 έως το 2020 το ποσό των 3,527 ευρώ. Κοινώς μια απόδοση επί της αρχικής τιμής της τάξεως των 83,18%. Προσθέτοντας το ποσό των μερισμάτων στη σημερινή τιμή των 14,12 ευρώ τότε η πραγματική αξία αποτυπώνεται στα 17,647 ευρώ εκτοξεύοντας τη συνολική απόδοση του κεφαλαίου στα 316%.
Αχ βρε Λάμπρο, σου χάριζαν γάιδαρο κι εσύ τον κοίταζες στα δόντια…
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.