Οι κόντρα στο κύμα και “η” με παρέσυρε το κύμα μετοχή
Μέσα στον βραχυχρόνιο πτωτικό κυματισμό που έχει πραγματοποιήσει ο Γενικός Δείκτης από τα τελευταία υψηλά της κίνησης που αποτυπώθηκαν στις 20 Μαΐου, στις 1.505 μονάδες, υπάρχουν τρεις μετοχικές αξίες που όχι μόνο δεν παρασύρθηκαν από το έως και ένα -7,40% του δείκτη, αλλά κινήθηκαν και κόντρα στο διορθωτικό momentum της αγοράς, καταγράφοντας μέχρι και το πρωί της περασμένης Πέμπτης, που γραφόταν το άρθρο, ισχυρές θετικές επιδόσεις.
Η ανοδική αυτή διαφοροποίηση δείχνει, φυσικά, την ποιότητα των εν λόγω εταιρειών, που δεν δέχτηκαν να λάβουν μέρος στη φυγόπονη, κενή και άνευ ουσιαστικού αρνητικού περιεχομένου καθοδική κίνηση της αγοράς.
Οι τρεις αυτοί όμιλοι που στάθηκαν στο “ύψος” τους δίχως να λυγίσουν είναι η Cenergy Holdings (CENER), ο συνήθης ύποπτος δηλαδή, με ένα +16%, η Optima Bank (OPTIMA), που ακολουθεί μέχρι τώρα τον σωστό και “ανεπηρέαστο” δρόμο που έπρεπε να ακολουθούν οι τραπεζικοί οίκοι με ένα +12%, και, φυσικά, το +9% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με το γιγάντιο deal εξαγοράς της Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar.
Για να πιάσουμε, όμως, και την άλλη πλευρά του νομίσματος, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει η Alpha Services & Holdings (ΑΛΦΑ), που στο εν λόγω χρονικό διάστημα που εξετάζουμε έχει φτάσει να γράφει ποσοστιαίες απώλειες έως και ένα -16%, από τα 1,7745 ευρώ στα 1,49 ευρώ.
Ξεκινάω με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λοιπόν, έπειτα από 25 χρόνια έντονης αναπτυξιακής πορείας που την οδήγησαν στην κορυφή των ευρωπαϊκών εταιρειών καθαρής ενέργειας, με εξειδίκευση και έντονη δραστηριότητα στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμιευτικά έργα, περνάει στα χέρια της Masdar με μια συμφωνία-μαμούθ των 2,4 δισ. ευρώ, που εμπεριέχει επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) 3,2 δισ. ευρώ.
Το τεράστιο αυτό deal για τα ελληνικά δεδομένα θα παίξει ισχυρό στρατηγικό ρόλο τόσο για τη ΓΕΚ Τέρνα, καθώς μετεξελίσσεται σε έναν κορυφαίο διαφοροποιημένο όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή ανάπτυξης, όσο και για τη Masdar, που πλέον πατάει δυνατά πόδι στην Ευρώπη, στοχεύοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 100 GW έως το 2030.
Η Masdar θα πάρει αρχικά στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή το 67% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και μετά θα ξεκινήσει υποχρεωτική δημόσια προσφορά και του υπολοίπου 33%. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, με το εύρος διακύμανσης να παίζει πλέον ανάμεσα στα 20 με 18,50 ευρώ, μόνο μια αναδρομή μπορούμε να κάνουμε, με τον μακροχρόνιο ανοδικό στροφέα “W” να δείχνει τη μεγαλοπρεπή πορεία της μετοχής από τα χαμηλά των 0,7515 ευρώ (!) τον Μάιο του 2012 στα 21,34 ευρώ τον Μάιο του 2023. Η απόδοση, βέβαια, είναι αστρονομική, ξεπερνώντας το +2.435%.
Προχωράμε στη Cenergy Holdings, που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να χτυπάει το ένα έργο μετά το άλλο, γεμίζοντας “ασφυκτικά” την παραγωγική της δραστηριότητα και στα έτη 2026 με 2027. Πρόσφατα, μάλιστα, υπέγραψε σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης συνολικού μήκους 165 χλμ. Σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου και πρόκειται να κατασκευαστούν εντός του 2026 και 2027 στο καθετοποιημένο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.
Εδώ η εβδομαδιαία διαγραμματική ανάλυση μας αποκαλύπτει τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής βάσης αγοραστών που απλώνεται γύρω από τα 9 ευρώ. Ο αγοραστικός αυτός βατήρας, αν συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα μετοχών, είναι ικανός να σπρώξει την τιμή της μετοχής πάνω στο επόμενο επίπεδο αντίστασης στα 10,54 ευρώ ή ένα +14% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Η αλήθεια είναι ότι η μετοχή της Optima Bank, με τη συμπεριφορά της στο ταμπλό, μας έχει εντυπωσιάσει. Έτσι θα έπρεπε ίσως να είναι και η συμπεριφορά και των άλλων τεσσάρων τραπεζικών κυριών, μιας που η κερδοφορία τους τόσο για το 2024 όσο και για το 2025 αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η Optima, λοιπόν, που κόβει στις 25 Ιουνίου και μοιράζει την 1η Ιουλίου ένα καθαρό μέρισμα 0,418 ευρώ ανά μετοχή, φαίνεται στο διημερήσιο διάγραμμά της, που παρεμπιπτόντως θυμίζει αμερικανική τεχνολογική μετοχή, ότι ακολουθεί εδώ και μήνες το μοτίβο συσσώρευσης, διάσπασης και ανοδικής διαφυγής. Τώρα, λοιπόν, η μετοχή, μετά τη συσσώρευση που έκανε πέριξ των 11,90 ευρώ, απειλεί την αντίσταση στο επίπεδο των 12,50 ευρώ. Ανοδική διάσπαση και απόδραση πάνω από εκεί θα ανοίξει τον δρόμο για τα 13,60 ευρώ ή ένα +8,5% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Optima, keep walking.
Κλείνω με τη μετοχή της Alpha Services & Holdings, που φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει πάρει το τιμόνι από την άλλη πλευρά, κινδυνεύοντας να το “ρίξει” πάνω στην πολύ σημαντική για τη συνέχεια στήριξη των 1,50 ευρώ. Εδώ μια πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική καταστρατήγηση των 1,50 ευρώ θα δώσει καθοδικό έδαφος στους πωλητές να ωθήσουν την τιμή της μετοχής πάνω στο όριο στήριξης των 1,40 ευρώ. Κάτω από εκεί τα διαγραμματικά δρώμενα δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι το δυνατό πάτημα πάνω στα 1,50 ευρώ και η αλλαγή πορείας προς την περιοχή των 1,64 με 1,66 ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.