Το αλουμίνιο κοιτάει τα $2.800. Ποιός μεγάλος όμιλος τρίβει τα χέρια του;
Το συμβόλαιο του πρωτόχυτου αλουμινίου (AH1) εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να φλερτάρει με τη ζώνη των 2.700 με 2.600 δολαρίων με την εικόνα της ζήτησης φαίνεται να βελτιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως χάρη στη συμβολή της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταποίησης.
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς αν το συμβόλαιο περάσει με δύναμη πάνω από τα 2,700 δολάρια αποτυπώνοντας συνεχόμενα εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από εκεί τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επόμενη κίνηση είναι ικανή να φέρει τη τιμή μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2.800 με 3.000 δολαρίων.
Είναι περιττό πιστεύω να αναφέρω ποιος μεγάλος ελληνικός όμιλος θα τρίβει στην κυριολεξία τα χέρια του.
Στην περίπτωση λοιπόν που το αλουμίνιο περάσει μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2800 με 3000 δολαρίων το Αλουμίνιον της Ελλάδος του ομίλου Metlen θα εντυπωσιάσει με τα οικονομικά του αποτελέσματα και το υψηλό περιθώριο κερδοφορίας που θα έχει στο % EBITDA.
Όχι φυσικά πως δεν το κάνει ήδη καθώς ο κλάδος της μεταλλουργίας χτύπησε στο 9μηνο το πολύ ενδιαφέρον 32,9%, από 27% που ήταν στο περσινό διάστημα. Μιλάμε για μια πολύ σημαντική διαφορά, της τάξης των 586 μονάδων βάσης, που τοποθετεί τη Metlen μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως. Αυτό λοιπόν το ποσοστιαίο νουμεράκι θα μεγαλώσει περαιτέρω.
Να θυμίσω τι είχε αναφέρει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιούνιο:
“Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνιο αυτή τη στιγμή είναι γιατί αρχίζει να λείπει ο βωξίτης. Γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε ο όμιλος αγοράζοντας την Imerys και η κίνηση στην Γκάνα που εξασφαλίζει 300 εκ. τόνους βωξίτη της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει βάζει την εταιρεία σε ισχυρή στρατηγική θέση”.
“Το πρόβλημα του αλουμινίου, όπως και το πρόβλημα του χαλκού, βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη. Και αυτό ξεκίνησε από την Κίνα, από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη, που έγινε για να πάει η παραγωγή στην Κίνα από τα 5 εκ. τόνους στα 45 εκ. τόνους. Εξάντλησαν τα καλύτερα κοιτάσματα και τώρα τα κοιτάσματα φτωχαίνουν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος βωξίτης και επομένως εξαντλούνται ακόμη περισσότερο τα κοιτάσματα. Και μετά αυξάνονται οι εισαγωγές της Κίνας. Μάλιστα το 74% των εισαγωγών της Κίνας, που είναι πολλά εκατομμύρια τόνοι, γίνονται από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Γουινέα, που είναι πολύ ασταθής χώρα. Αυτή η χώρα συντηρεί το 74% των εισαγωγών της Κίνας. Αν κάτι συμβεί σε αυτή τη χώρα, μπαίνει σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή βωξίτη και αλουμινίου. Γι’ αυτό και η αγορά βάζει μια πρόσθετη αξία στο βωξίτη και σε αυτόν που το έχει. Να γιατί ο όμιλος τοποθετείται στο βωξίτη”.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.