Καζάνι που βράζει
Πειστικές αποδείξεις ψάχνει να βρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο θέτοντας για ακόμα μια φορά την «απόλυτη» προσήλωσή του στη συρρίκνωσή του τέρατος κάτω από το 2%. Μέχρι που να γίνει όμως κάτι τέτοιο είναι διατεθειμένος όχι μόνο να πάει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά να κρατήσει και τις υπάρχουσες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προς το παρόν πάντως τα σχέδια που έχει ενορχηστρώσει του τα χαλάει η αγορά εργασίας η οποία παραμένει ανθεκτική και εύρωστη. Υποτίθεται ότι η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα χτυπούσε πισώπλατα τον πληθωρισμό μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας από την αύξηση της ανεργίας και το «σφίξιμο» των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στο ξόδεμα χρημάτων.
Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να συμβαίνει, τουλάχιστον οπτικά μέσω των οικονομικών δεικτών. Μάλιστα οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν κόσμο ωθώντας το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ του 3,8%.
Αυτό βέβαια οπτικά καθώς από κάτω το καζάνι βράζει με τους Αμερικανούς δανειολήπτες να έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται σε πολλά πράγματα όπως στη πληρωμή των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια μιας που τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί από το 2,3% στο 7,5% χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 275 μηνών. Και το νούμερο αυτό χωρίς να βάλουμε μέσα φόρους, ασφάλειες και τέλη.
Άσχημη είναι και η κατάσταση και στα παραδοσιακά για τους Αμερικάνους δάνεια για αυτοκίνητα που το επιτόκιο έχει φτάσει στο απίστευτο για αυτούς ποσοστό του 10%.
Η αύξηση όμως των επιτοκίων σέρνει μαζί της και σημαντικά προβλήματα στις πληρωμές των τόκων του συνολικού ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ που πλέον έχει ξεπεράσει τα 33 τρισ. δολάρια. Έχει φτάσει να πληρώνει κάθε χρόνο μόνο για τόκους το γιγάντιο ποσό του 1 τρισ. δολαρίων.
Το δε 10ετές κρατικό ομόλογο δίνει πλέον απόδοση 4,48% που είναι η υψηλότερη που έχει υπάρξει από το Σεπτέμβριο του 2007. Τα ιστορικά χαμηλά τα είχε γράψει επί πανδημίας στα 0,333%.
Διαγραμματικά τώρα δείχνει να κατευθύνεται προς την ισχυρή αντίσταση του 5,20% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως από την αύξηση του κόστους χρήματος.
Τον πρώτο δείκτη που φάνηκε να χτύπησαν πιο βαριά οι δηλώσεις του Τζερόμ για ύπαρξη υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τον τεχνολογικό Nasdaq 100 ο οποίος αποτύπωσε τη τρίτη εβδομάδα πτώσης. Συνολικά ο δείκτης από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έχει απωλέσει ένα -6,4% ή κοντά 1000 μονάδες διολισθαίνοντας προς την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 14700 μονάδων.
Εδώ μια πιθανή καθοδική διάσπαση θα σπρώξει το δείκτη σε μετωπική με τη κάτω πλευρά του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “W” στις 14275 μονάδες. Από την άλλη μια άρνηση καθοδικής διαπερατότητας θα φέρει τους “Bulls” στο προσκήνιο επαναφέροντας το δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων. Ενώ όμως η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική η μεσομακροπρόθεσμη παραμένει ισχυρά ανοδική με κατεύθυνση προς τη ζώνη των 16000 με 16770 μονάδων.
Ο όμιλος με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες ήταν η Tesla με ένα -11,77% και η Intel με -11%. Ζωγράφισε πάλι ο Έλον.
Στον S&P 500 ότι δε κατάφεραν να κάνουν οι πωλητές την περασμένη εβδομάδα στο “triple witching” το έκαναν τώρα σέρνοντας το δείκτη κάτω από τη στήριξη των 4430 μονάδων.
Το καθοδικό αυτό πέρασμα έχει οδηγήσει τη τιμή στις 4327 μονάδες αποτυπώνοντας έναν χαμηλότερο πυθμένα τόσο από τις 4336 μονάδες που σημείωσε στις 18 Αυγούστου όσο και από τις 4331 μονάδες που έγραψε στις 26 Ιουνίου.
Γενικά η ζώνη που εκτείνεται από τις 4330 έως τις 4300 είναι ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης. Μάλιστα από την εν λόγω περιοχή διέρχονται τόσο ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “Q” όσο και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Δύσκολα λοιπόν θα παραδώσουν τα όπλα τους οι αγοραστές ενώ πιθανή καθοδική διέλευση θα χρειαστεί ένα χρονικό φίλτρο τουλάχιστον 3 συνεδριάσεων. Και εδώ ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γείρει προς τα κάτω η μεσομακροπρόθεσμη συνεχίζει να κοιτάει ανοδικά προς τις 4600 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.