Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης
Kαι νέο σημαντικό έργο ψηφιακής τεχνολογίας πήρε η Austriacard Holdings (AGAC) αναλαμβάνοντας το κομβικό έργο μεταμόρφωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ψηφιοποιώντας 197 εκατομμυρίων σελίδων και εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών φακέλων, ακτινογραφιών και φιλμ ECG/EEG, ασθενών σε μονάδες υγείας σε όλη την Ελλάδα με το μερίδιο που της αναλογεί να ξεπερνά σε έσοδα τα 11 εκατ. ευρώ.
Μπορεί η είδηση να πέρασε από “κάποιους” στα ψιλά γράμματα αλλά ο όμιλος έχει μπει πολύ δυνατά μέσα σε όλα σχεδόν τα έργα ψηφιοποίησης του κράτους με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Μάλιστα το συνολικό ανεκτέλεστο των έργων έχει σπάσει πλέον το φράγμα των 80 εκατ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει για κάθε χρόνο έσοδα των 25 με 30 εκατ. ευρώ από φέτος έως το 2026.
Φυσικά τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει καθώς υπάρχουν ακόμα δεκάδες έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα και όχι μόνο που η Austriacard μπορεί να αδράξει σημαντικό ακόμα μερίδιο συμφωνιών ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τα 130 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο ατού όμως για τη μεγέθυνση του ομίλου είναι ότι έχει αρχίσει και χτυπάει ανάλογα έργα στη Ρουμανία και την Αυστρία όπου έχει εδώ και χρόνια ισχυρή παρουσία και αναγνωρισιμότητα. Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι η Austriacard έχει αναλάβει στην Αυστρία τις κάρτες υγείας και τα διπλώματα οδήγησης. Δεν το ξέρατε; Να λοιπόν που το μάθατε.
Έργα τα οποία τώρα μόλις ξεκινάνε μιας που οι χώρες αυτές έχουν μείνει λίγο πίσω στα έργα ψηφιοποίησης μέσω των κοινοτικών κονδυλίων. Βλέπετε όσο και αν δεν το πιστεύετε, η Ελλάδα κινήθηκε ταχύτατα και πρώτη σε αυτά τα προγράμματα μέσω του RRF.
Τα έργα λοιπόν αυτά που αρχίζουν να βγαίνουν σε αυτά τα δύο κράτη είναι υψηλότερου προϋπολογισμού έναντι της Ελλάδος γεγονός που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μετέπειτα κινήσεις του ομίλου στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι με τη σύμπραξη και των δύο αυτών χωρών στη χρηματοδότηση ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων τα έσοδα που μπορούν να εισρεύσουν στην Austriacard είναι ικανά να διπλασιάσουν το ήδη ανεκτέλεστο των 80 εκατ. ευρώ που υπάρχει στην Ελλάδα.
Προσοχή όμως γιατί τα έσοδα αυτά έχουν μεγάλο περιθώριο κερδοφορίας (>20%) για τον όμιλο ανεβάζοντας σημαντικά το συνολικό EBITDA του ομίλου μαζί με τους άλλους τομείς εσόδων όπως είναι οι λύσεις πληρωμών, ταυτοποίησης, smart cards, card personalization και ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων για εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα του γενικού ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου.
Στο υψηλό περιθώριο κερδοφορίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα και οι δύο στρατηγικές εξαγορές που έχει κάνει η Austriacard τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας τη τεχνογνωσία της στις ψηφιακές υπηρεσίες. Μιλάμε για τη ρουμανική εταιρεία Nextdocs και την κυπριακή εταιρεία Cloudfin όπου δραστηριοποιούνται στο λογισμικό και στο σύστημα διαχείρισης εγγράφων, αυτόματης αναγνώρισης, φυσικής αρχειοθέτησης και ψηφιακής εγγραφής χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και διασύνδεση με συστήματα ERP. Με αυτές λοιπόν της μηχανές ψηφιοποίησης εγγράφων μειώνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο η κοστοβόρα χειρωνακτική εργασία αυξάνοντας το ποσοστό κερδοφορίας επί των εσόδων.
Μεγάλη ίσως αποδειχθεί στην πορεία η ευκαιρία εισόδου στη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών μιας που δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα από αυτό που μπορεί να εξελιχθεί ο μεγάλος τεχνολογικός όμιλος της Austriacard παραμένοντας μάλιστα σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους εισηγμένους τεχνολογικούς ομίλους. Πολύ πίσω έχει μείνει και με την κίνηση της αγοράς τους τελευταίους δώδεκα μήνες καθώς έχει καταγράψει μια άνοδο της τάξης του +8% την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μια απόδοση της τάξης του +42%.
Βέβαια το ίδιο “φαινόμενο” συναντήσατε και σε άλλες μετοχικές αξίες του κλάδου (Profile, Performance, Real Consulting) όταν τις πρωτοβγάζαμε στο φως αναφέροντας τις μεγάλες δυνατότητες μεγέθυνσης τους. Και τότε το σκεφτόντουσαν. Τώρα φυσικά ούτε λέξη.
Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει ότι ετοιμάζεται να δοκιμάσει για δεύτερη φορά την περιοχή αντίστασης στα 6,80 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής θα ανοίξει για αρχή τον ανηφορικό δρόμο για το επίπεδο των 7,70 με 8 ευρώ ή έως και ένα +25% από τα τωρινά φθηνά βάση δυνατοτήτων επίπεδα τιμών.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.