Cenergy Holdings: Αξίζει μια θέση στο “Billion Club”
Θα επιμείνω για ακόμα μια φορά στη Cenergy Holdings (CENER) καθώς αυτό που φαίνεται να εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει στη γιγάντωση του ομίλου με τη τωρινή κεφαλαιοποίηση των 670 εκατ. ευρώ να ωχριά εμπρός από την πόρτα του “Billion club“.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης έχει προκαλέσει παγκοσμίως έναν στη κυριολεξία αφηνιασμό πράσινων επενδύσεων που ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,5 τρισ. δολάρια. Μόνο και μόνο στην Ελλάδα βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχουν δρομολογηθεί έως το 2030 πάνω από 200 δισ. ευρώ για το “πρασίνισμα” στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας των μεταφορών και των κτιρίων. Μιλάμε για επενδύσεις ύψους 30 δισ. ετησίως που θα κατευθυνθούν στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση ενέργειας.
Η διείσδυση των ΑΠΕ έχει πάρει τέτοια επιτάχυνση που οι ενδείξεις που έρχονται από τις ενεργοποιήσεις από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ θυμίζει λίγο βάση προς εκτόξευση. Από τους 688 σταθμούς ΑΠΕ που ήταν το 2019 έφτασαν τους 1.500 το 2021 και ήδη έως τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν φτάσει τους 3.500 σταθμούς, ενώ μέχρι τέλος του έτους, οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 4.000 νέους σταθμούς ΑΠΕ. Μιλάμε δηλαδή για έναν πενταπλασιασμό μέσα στο διάστημα 2019-2022.
Η Ελλάδα πλέον είναι η 8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ, καθώς ήδη σημειώνεται τεράστια συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό μίγμα που φθάνει στο 46% το 2022 ενώ ο στόχος είναι να φτάσει στο 80% μέχρι το 2030. Μέσα σε αυτά υπάρχει ο εξηλεκτρισμός στα ελαφρά και μεσαία οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο, όπως επίσης η αποθήκευση ενέργειας και η δημιουργία πράσινου υδρογόνου με τη χρήση του στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία), στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή.
Το χρονοδιάγραμμα έχει αρχίσει και παίρνει πραγματικά ασφυκτικές διαστάσεις με την κυβέρνηση να πιέζει όλο και πιο πολύ ώστε να προωθηθούν άμεσα τα μεγαλύτερα έργα που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν.
Και ποιο είναι το κοινό σημείο από όπου διέρχεται απαραιτήτως όλος αυτός ο πακτωλός των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ;
Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας.
Όλη αυτή η ενέργεια χρειάζεται επειγόντως εκτός από νέες γραμμές σύνδεσης και σημαντικές υποδομές νέων δικτύων καθώς ο υπάρχων είναι εδώ και χρόνια κορεσμένος.
Η Cenergy, λοιπόν, που θεωρείται ως συνοδοιπόρος στο όραμα του ΑΔΜΗΕ, θα σηκώσει μέσω της Hellenic Cables και της Corinth Pipeworks το γιγάντιο αυτό έργο που θα φέρει στη χώρα μας την “ηλεκτροποίηση των πάντων” (μεταφορά, θέρμανση, βιομηχανική παραγωγή, κ.λπ.) μέσω της χρήσης καθαρής ενέργειας και της βελτιστοποίησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ένα σημαντικό ποσό από τα 200 δισ. ευρώ του ΕΣΕΚ θα πέσει στις υποδομές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας ώστε να βγει ο νέος οδικός χάρτης έως το 2030. Και αυτό το νούμερο είναι μόνο για την Ελλάδα με τη Cenergy Holdings να αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους leader στον κλάδο αυτό.
Εκεί, όμως, που αναμένεται να γίνει η υπερβολή στη κερδοφορία και τα μεγέθη του ομίλου είναι στα υπεράκτια αιολικά πάρκα με την πλέον αναγνωρισμένη τεχνολογία αιχμής που διαθέτει στα υποβρύχια καλώδια. Η δεξαμενή των εσόδων για τον όμιλο αναμένεται να είναι τεράστια μιας που η θαλάσσια αιολική ενέργεια θα είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη το 2040, με τη στρατηγική της ΕΕ να θέτει στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 12 GW σήμερα στα 60 GW το 2030. Μάλιστα για να καταλάβετε το μέγεθος της ανάπτυξης στον υπεράκτιο αιολικό τομέα οι νέες εγκαταστάσεις το 2023 προβλέπεται να είναι 55% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2022. Και φυσικά το παιχνίδι των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν σταματάει στη Ευρώπη καθώς επεκτείνεται με απίστευτη ταχύτητα παντού, ακόμα και στην Ινδία και πιο συγκεκριμένα στο Ταμίλ Ναντού όπου πρόσφατα δημοπρατήθηκαν 4 GW πλωτών αιολικών πάρκων.
Στην Ελλάδα πάντως που τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να αναπτυχθούν ταχύτατα καθώς από το μηδέν που είναι τώρα θα φτάσουν τα 2,7 GW έως το 2030 έχουν παραταχθεί ισχυρότατα σχήματα όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds, η γερμανική RWE με την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ο Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company, η Intrakat με την Parkwind και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πιθανότατα με τη γαλλική Total Eren.
Να γιατί λοιπόν η Hellenic Cables τρέχει και δεν φτάνει προχωρώντας εσπευσμένα το επενδυτικό πρόγραμμα των 80 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο. Ο σκοπός είναι να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα για ένα ευρύ φάσμα υποθαλάσσιων καλωδίων, μέσης έως και υπερυψηλής τάσης που απαιτούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως των παράκτιων αιολικών πάρκων (Offshore Wind), των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και παράκτιων πλατφορμών μεταφοράς ισχύος (Power-From-Shore).
Μάλιστα στο δελτίο τύπου που έβγαλε η Hellenic Cables για την ανακοίνωση της επένδυσης αναφέρει σαφέστατα ότι η κίνηση αυτή θα της επιτρέψει να υλοποιήσει αποτελεσματικά ένα ρεκόρ υψηλών παραγγελιών προς εκτέλεση εξυπηρετώντας την αυξανόμενη ζήτηση.
Όμως και η άλλη θυγατέρα του ομίλου, η Corinth Pipeworks διαπρέπει κλείνοντας σημαντικές δουλειές, όπως πρόσφατα κέρδισε την ανάθεση από τη Chevron Mediterranean Ltd. για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το εντυπωσιακό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που παρουσίασε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο όμιλος φτάνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 1,75 δισ. ευρώ μάλλον θα ξεφύγει από τα πλαίσια της λογικής στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την κερδοφορία σε νούμερα που θα δικαιολογούν και με το παραπάνω την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε τιμή 5,25 ευρώ.
Στο μακροπρόθεσμο διεβδομαδιαίο διάγραμμα η μετοχή του ομίλου έχει αρχίσει και ξεδιπλώνει τα ανοδικά της σχέδια όπου μετά τη πιθανή ανοδική καταστρατήγηση των 3,65 ευρώ θα ανοίξει το πεδίο για τα υψηλά του 2022 στα 4,08 ευρώ. Πάνω από εκεί υπάρχει το απόλυτο κενό έως τα 4,575 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.