Τελικά λεφτά μπορεί και να υπάρχουν
Η απίστευτη συμμετοχή στο placement της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση του 20%+2% του μετοχικού ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η κορυφαία συμφωνία ανάμεσα στην Alpha Bank με τη UniCredit όπως επίσης και τα μέχρι τώρα καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το τρίτο τρίμηνο του έτους έχουν αλλάξει το κλίμα της επενδυτικής επιφυλακτικότητας. Εδώ που τα λέμε αυτό που έγινε στην Εθνική Τράπεζα ίσως και να μη το έχω ξαναδεί σε όλη την 35ετή διαδρομή μου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει η τριήμερη διαδικασία του placement και να έχει μαζευτεί ήδη από τα πρώτα 25 λεπτά το 1 δισ. ευρώ καλύπτοντας πλήρως το απαιτούμενο ποσό ενώ σα να μην έφτανε αυτό μέσα στις επόμενες τρεις ώρες να ακολουθεί καταιγισμός προσφορών, για να μη πω θύελλα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, υπερβαίνοντας ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κάνει όλη η Εθνική Τράπεζα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Όπως και να το κάνουμε το τεράστιο αυτό ποσό που συγκεντρώθηκε για μια τραπεζική μετοχή είναι άκρως ενθαρρυντικό για τη συνέχεια καθώς μαρτυράει με πρωτοφανή τρόπο τη δύναμη των κεφαλαίων που μπορούν να κινηθούν προς το Χρηματιστήριο στους επόμενους μήνες. Τελικά λεφτά μπορεί και να υπάρχουν.
Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε το Γενικό Δείκτη υπό το φως των θετικών νέων να βρίσκεται στο κατώφλι της ζώνης αντίστασης των 1240 με 1280 μονάδων και να χτυπάει επίμονα το κουδούνι εισόδου. Κατά πως φαίνεται όμως στο ημερήσιο chart τιμών ο δείκτης θέλει να σχηματίσει μια δεύτερη τοπική κορυφή μετά από αυτή της 7ης Νοεμβρίου στην περιοχή των 1240 μονάδων δίχως όμως να παίρνει και ιδιαίτερες πτωτικές αποστάσεις με την εκδήλωση ενός καθοδικού pullback. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο θεωρείται φυσιολογικό και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς και στατιστικά όταν υπάρχει ένα τόσο κερδοφόρο candlestick όπως αυτό της περασμένης Τρίτης η κίνηση, μετά από ένα τυπικό «χώνεμα» τιμών, συνεχίζεται προς την πλευρά της ανόδου. Βέβαια το σημείο κλειδί για την περαιτέρω ανοδική πορεία του δείκτη εντοπίζεται στη τμήση ή μη της καθοδικής γραμμής τάσης “Q” στις 1255 μονάδες περίπου.
Η ανοδική διάτρηση με ισχυρό όγκο συναλλαγών του εν λόγω σχηματισμού θα θέσει τέρμα στην υπάρχουσα καθοδική διορθωτική πορεία του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου ανοίγοντας έτσι ένα νέο ανοδικό κεφάλαιο που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα μέσα στη ζώνη των 1280 με 1300 μονάδων.
Οι σηματωροί της αγοράς για την απαρχή μιας νέας κυματικής κίνησης είναι συνήθως τρεις όμιλοι οι οποίοι ανήκουν στις 8 μεγαλύτερες εισηγμένες σε κεφαλαιοποίηση, ελέγχουν το 16% της βαρύτητας του δείκτη και με κάποιο «περίεργο» τρόπο κινούν τα νήματα της επενδυτικής ψυχολογίας. Μιλάω για τη Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), τη ΔΕΗ και τη Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ).
Ξεκινάω με τη Mytilineos που έχει καταλάβει πλέον τη δεύτερη θέση σε βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη μετά τη Coca Cola HBC. Από τη Τετάρτη λόγω της αύξησης στο free float της Εθνικής Τράπεζας αναμένται να αλλάξουν οι ποσοστώσεις στη βαρύτητα του Γενικού Δείκτη. Εδώ στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών φαίνεται να ετοιμάζεται σταδιακά το επόμενο μεγάλο ανοδικό βήμα της μετοχής προς την περιοχή των 42 με 45,50 ευρώ ή έως και ένα +30% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ο πολύ ενδιαφέρον σχηματισμός Doji που αποτυπώθηκε τον περασμένο μήνα με τη μεγάλη κάτω σκιά στο μηνιαίο candlestick φανερώνει σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη των αγοραστών και την προεργασία «μαζέματος» της μετοχής πέριξ του εύρους τιμών των 36 με 34 ευρώ.
Μάλιστα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 17 εκατ. τεμάχια με το Vwap της μετοχής να βρίσκεται στα 35,44 ευρώ ενώ ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών των 4,85 εκατ. τεμαχίων έχει πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα 35,80 με 34,80 ευρώ. Η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής παραμένει σε πλήρη ανοδική τροχιά υπό τη χορηγία του ανοδικού στροφέα “Q” του 2020 φωτίζοντας πιο πολύ το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η μετοχή της ΔΕΗ αφού πρώτα «πάτησε» τον περασμένο Οκτώβρη στην ισχυρή στήριξη των 8,50 ευρώ παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να λειαίνει το έδαφος για τη τελική της επίθεση στην περιοχή των 11 ευρώ, όπου έχουν αποτυπωθεί και οι δύο τοπικές κορυφώσεις του Νοεμβρίου του 2021 και του φετινού Ιουλίου. Αυτή τη φορά όμως οι τεχνικοί ταλαντωτές ορμής δείχνουν ότι η μετοχή είναι πλέον έτοιμη να αποδράσει προς την περιοχή που εκτείνεται έως τα 13 ευρώ ή ένα +27% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο όγκος συναλλαγών που θα επιτευχθεί κατά την ημέρα της υπέρβασης των 11 ευρώ καθώς θα δείξει σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα ανοδικά καύσιμα για τη συνέχεια. Στους τελευταίους τέσσερις μήνες η ΔΕΗ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 34 εκατ. μετοχές με το Vwap να βρίσκεται στα 9,74 ευρώ.
Κλείνω με τη μετοχή της Πειραιώς όπου μετά από 75 μέρες έχει διαλύσει ανοδικά τον παραμετροποιημένο κλειστό Fibonacci Bollinger των 55 ημερών δίνοντας έτσι το σήμα για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Βασική προϋπόθεση συνέχειας είναι το χτίσιμο μιας αγοραστικής βάσης ανάμεσα στα 3,04 με 2,95 ευρώ δίχως την επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρησή της.
Η ολοκλήρωση του εν λόγω σχηματισμού θα ανοίξει το έδαφος για την επόμενη κυματική κίνηση προς την περιοχή των υψηλών του καλοκαιριού ανάμεσα στα 3,60 με 3,55 ευρώ. Ο διαγραμματικός όμως στόχος παραμένει στο επίπεδο των 4 ευρώ ή ένα +30% από τα παρόντα επίπεδα τιμών.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.