Κατασκευαστική άνοιξη δίχως κυβερνητική στήριξη
Εκρηκτική αναμένεται να είναι η πορεία των κατασκευαστικών εταιρειών έως το 2027, με τον κατασκευαστικό κλάδο να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για έναν κλάδο που αποδεδειγμένα είναι από τους λίγους που μπορούν να ποτίσουν με σημαντικά κεφάλαια την πραγματική οικονομία της χώρας, φτάνοντας έως και τα βαθύτερα μισθολογικά στρώματα του εργατικού δυναμικού. Για να καταλάβετε τι έρχεται, αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτεροι εισηγμένοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν συσσωρεύσει ένα απίστευτο συνολικό ανεκτέλεστο έργων που υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται και άλλα 20 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικά έργα πλην των κατοικιών. Η δε κατασκευαστική άνοιξη θα είναι τόσο ισχυρή, που αναμένεται έως το 2026 να εξακοντίσει τα μεγέθη των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.
Την ίδια ώρα, όμως, που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την αναγέννηση του κατασκευαστικού κλάδου, “απαιτώντας” την ετοιμότητά τους ώστε με τις κατάλληλες χειρουργικές κινήσεις να επιτελέσουν τον απόλυτο στόχο υλοποίησης όλου αυτού του γιγάντιου όγκου κατασκευαστικών έργων για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την οικονομική της ευρωστία, τους αφαιρεί στην ουσία, μέσω της κωλυσιεργίας του δημόσιου μηχανισμού σε μείζονα θέματα που επιζητούν άμεση λύση, τα χειρουργικά εργαλεία από το τραπέζι, αφήνοντας τις κατασκευαστικές με γυμνά χέρια και δίχως αναισθητικό να προσπαθούν από μόνες τους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να φέρουν εις πέρας όλο αυτόν τον κατασκευαστικό ορυμαγδό.
Χαρακτηριστικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις στο Athens Investment Forum από τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΓΕΚ Τέρνα, κ. Πέτρο Σουρέτη, που ανέφερε ότι “το πολυαναμενόμενο Παρατηρητήριο Τιμών που θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στις ανεδαφικές κοστολογικές προβλέψεις των έργων και στη σύγχρονη πραγματικότητα των διεθνών τιμών παραμένει κενό γράμμα, με αποτέλεσμα να τελειώνει το 2023 και 20 χρόνια μετά ο κλάδος να καλείται να εκτελέσει έργα με τα δεδομένα του τιμολογίου Σουφλιά του 2004”. Σημειώνοντας, μάλιστα, ότι “άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, προχωρούν σε αναθεωρήσεις του κόστους των έργων έως και 60% και στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το 5%”. Κοινώς, δηλαδή, η κυβέρνηση ζητάει εμμέσως πλην σαφώς από τις κατασκευαστικές, σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, να φέρουν εις πέρας το γιγάντιο αυτό έργο με μηδενικά ή, ακόμα χειρότερα, αρνητικά περιθώρια κέρδους, ξεχνώντας όμως ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι είναι εισηγμένοι, έχοντας πολυμετοχική σύνθεση, και το τελευταίο που θα θέλουν να ακούσουν είναι για ζημίες.
Παράλληλα, ο κ. Πέτρος Σουρέτης τόνισε ότι υπάρχει οξύτατο πρόβλημα έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού και απαιτούνται άμεσες και σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες. Μια έλλειψη εργατικού δυναμικού που, κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών, κ. Μιχάλη Δακτυλίδη, ξεπερνά τα 200.000 άτομα προσωπικό.
Το σίγουρο είναι, βέβαια, ότι η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να κλοτσήσει την καρδάρα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μιας που, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το ποσοστό των επενδύσεων που προβλέπεται να κινητοποιηθούν για έργα στις κατασκευές θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 8,1% του ΑΕΠ το 2025, από 4% του ΑΕΠ το 2020. Ηλίου φαεινότερο είναι, λοιπόν, ότι τα έργα με την τελική συνεργασία του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουν, δίνοντας έτσι το έντονο ανοδικό στίγμα για τις μετοχικές αξίες των κατασκευαστικών ομίλων.
Ήδη, μάλιστα, στις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια απεξάρτηση των τριών μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων από την πλαγιοκαθοδική διάθεση του Γενικού Δείκτη και της αγοράς. Έτσι, λοιπόν, στη διαγραμματική ποσοστιαία αντιπαράθεση, ενώ ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη βρίσκεται με μια αρνητική απόδοση της τάξεως του -2,70%, ο Ελλάκτωρ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αποτυπώνεται με ένα +6%, η ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) με ένα +7,10% και η Intrakat (ΙΝΚΑΤ) με ένα +15,40%.
Στην επιμέρους τώρα διαγραμματική ανάλυση, η ΓΕΚ Τέρνα εντοπίζεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να έχει σχηματίσει στην περιοχή στήριξης των 12,50 ευρώ μεγάλες κάτω σκιές ισχυρής αναχαίτισης των πωλητών. Οι σχηματισμοί αυτοί δηλώνουν την προετοιμασία της μετοχής για την επόμενη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση υπέρβασης των προηγούμενων υψηλών, που ήταν στα 14,80 ευρώ. Πάνω από εκεί ο δρόμος θα ανοίξει για το επίπεδο των 16 ευρώ.
Η Intrakat, που πλέον έχει γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος παίκτης στον κατασκευαστικό κλάδο, ακονίζει τα μαχαίρια για τη διαγραμματική μάχη που έπεται με την περιοχή αντίστασης των 3,75 ευρώ. Πιθανή νίκη θα φέρει τη μετοχή πάνω από το όριο των 4 ευρώ, βολιδοσκοπώντας πλέον τα 4,425 ευρώ. Στατιστικώς, μέχρι τώρα, όταν αποτυπώνεται στο διάγραμμα τιμών της Intrakat ένα ισχυρό ανοδικό μηνιαίο candlestick, ακολουθούν και άλλα.
Κλείνω με τη μετοχή του Ελλάκτωρ, που φαίνεται να έχει πατήσει με δύναμη πάνω στη σημαντική ζώνη στήριξης των 1,90 με 1,85 ευρώ και να ετοιμάζεται να εισέλθει μέσα στην περιοχή των 2,20 με 2,40 ευρώ. Μια περιοχή που, αν περπατηθεί ανοδικά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, είναι ικανή να απλώσει το πεδίο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα 2,50 με 2,73 ευρώ, που ήταν και τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.